pstr Opublikowano 1 Listopada 2015 #1 Opublikowano 1 Listopada 2015 Witam, Mam niemały problem w kotłowni. Mam zamontowany reduktor ciśnienia, który jest ustawiony na 3bar. Dalej zmiękczacz wody. Za zmiękczaczem jest zbiornik CWU 300L oraz naczynie przeponowe zamontowane przed tym zbiornikiem. Nad naczyniem jest zamontowany manometr. Kiedy odkręcam ciepłą wodę (im większy pobór tym gorzej) manometr zaczyna wariować. Wskazówka lata jak głupia od 0 do 4 bar. Wydaje mi się, że następuje coś takiego. Nagły pobór wody - reduktor musi się dostosować czyli następuje spadek ciśnienia - membrana w naczyniu przeponowym wypycha wodę - wzrost ciśnienia i tak w kółko. Reduktor wpada w "rezonans" z naczyniem przeponowym. Ciśnienie na naczyniu przeponowym przerabiałem różne od 3,2 bar przez 3 bar teraz będzie z 2,7 bar. Im mniejsze tym wskazówka wolniej lata ale i tak jest źle. Wskazówka uderza o odbojnik i słychać jakby ktoś włączył wiertarkę udarową w pokoju obok. Jak ustawione było ciśnienie 4bar to było ok ale z kolei był za duży wzrost ciśnienia przy podgrzewaniu wody (naczynie było za małe). Według instrukcji Reflexu, ciśnienie powinno być równe ciśnieniu ustawionemu na reduktorze - 0,2bar. Czyli w moim przypadku 2,8bar. Jakieś pomysły jak rozwiązać problem ?
sambor Opublikowano 2 Listopada 2015 #2 Opublikowano 2 Listopada 2015 Ustaw w naczyniu ciśnienie wstępne na 2bar lub nawet 1,9 bar. jak duże naczynie i jakie masz temp w zasobniku CWU?
pstr Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor #3 Opublikowano 2 Listopada 2015 Naczynie 18L, wiem powinno być więcej, ale takie miałem pod ręką. Temp w zasobniku 55-60 stopni. Ogólnie problemów z cieknącym zaworem bezpieczeństwa nie mam bo temp w zasobniku jest stała (ogrzewany na bieżąco), więc nie ma takiego wzrostu ciśnienia. Wieczorem zmniejszę do 2bar i zdam relacje. Czy takie zachowanie może być spowodowane wadą manometru ?
sambor Opublikowano 2 Listopada 2015 #4 Opublikowano 2 Listopada 2015 Pojemność naczynia jest OK, natomiast mogą być spadki ciśnienia w instalacji - za rury o za małym przekroju, spadek ciśnienia na zmiękczaczu wody , jak jest filtr za reduktorem to na nim też jest spadek ciśnienia podczas przepływu Czy jest zawór zwrotny na zasilaniu bojlera ?
pstr Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor #5 Opublikowano 2 Listopada 2015 Zgadza się spadki mogą być, ale dla mnie jak używam to są one niezauważalne. Denerwuje mnie tylko "bicie" anemometru. Jest zawór zwrotny na zasilaniu bojlera.
sambor Opublikowano 2 Listopada 2015 #6 Opublikowano 2 Listopada 2015 To zmień manometr lub go zasłoń
AdamGuitar Opublikowano 2 Listopada 2015 #7 Opublikowano 2 Listopada 2015 Wygląda to na uderzenia hydrauliczne, które można wyeliminować tylko poprzez właściwe naczynie wzbiorcze i właściwe ciśnienie w nim.Dalsze użytkowanie w tym stanie może doprowadzić do uszkodzenia instalacji.
pstr Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor #8 Opublikowano 2 Listopada 2015 Dodam jeszcze ze przy wymontowanym naczyniu przeponowym zjawisko nie występuje. A manometr wyraźnie obija się o odbojnik poniżej 0 bar.
AdamGuitar Opublikowano 3 Listopada 2015 #9 Opublikowano 3 Listopada 2015 A manometr wyraźnie obija się o odbojnik poniżej 0 bar. jak to rozumieć?
pstr Opublikowano 3 Listopada 2015 Autor #10 Opublikowano 3 Listopada 2015 Dzisiaj, obserwowałem prace tego manometru. "wariowanie" polega na tym że wskazówka manometru spada do 0 obija się głośno o odbojnik następnie wraca do 3bar i tak bardzo szybko w kółko (tak szybko, że ledwo ją widać). Zjawisko występuję tylko przy średnim poborze wody tzn jak mało odkręcę kurek to cicho, jak odkręcę na max to też cicho, pośrodku jest wiertarka. Spuściłem powietrze na naczyniu przeponowym do 2,2bar, później do 2bar nadal to samo. Z wykręconym naczyniem przeponowym jest ok. Czy to może być manometr walnięty ?
kiminero Opublikowano 4 Listopada 2015 #11 Opublikowano 4 Listopada 2015 Olej wskazówki producenta i ustaw ciśnienie w naczyniu na 4 bary, wtedy naczynie zacznie "pracować" rzadziej, bo tylko w sytuacjach zbliżania się ciśnienia do maksymalnego (6 bar). Ciśnienie poniżej 3 bar nie jest niebezpieczne dla zbiornika i niech się naczynie do niego nie wtrąca.
pstr Opublikowano 4 Listopada 2015 Autor #12 Opublikowano 4 Listopada 2015 No mogę tak zrobić i będzie ok (już próbowałem), ale wtedy praktycznie zmniejszam wielkość tego naczynia i jednak zawór bezpieczeństwa trochę popuszczał przy ogrzewaniu większej ilości wody.
kiminero Opublikowano 4 Listopada 2015 #13 Opublikowano 4 Listopada 2015 Domontuj drugie naczynie. 300 l to jednak dużo wody i lepiej mieć "zapas" na naczyniu, szczególnie gdy do 60 stopni tą wodę podgrzewasz.
AdamGuitar Opublikowano 5 Listopada 2015 #14 Opublikowano 5 Listopada 2015 Trzeba sprawdzić reduktor ciśnienia. Może być uszkodzony lub ma zapchane kanaliki równoważące ciśnienie po obu stronach membrany.
pstr Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor #15 Opublikowano 9 Listopada 2015 Na pewno winny może być reduktor ? Po wymontowaniu naczynia przeponowego wszystko jest ok.
sambor Opublikowano 9 Listopada 2015 #16 Opublikowano 9 Listopada 2015 Jakie jest podłączenie naczynia przeponowego ( średnica rury) do reszty instalacji ?
pstr Opublikowano 10 Listopada 2015 Autor #17 Opublikowano 10 Listopada 2015 O ile nie pomylę rozmiarów to naczynie jest na plastiku 22 a reszta na plastiku 28 czy coś w ten deseń. Naczynie jest powieszone ok 1,5m od trójnika który wpina je do instalacji. Na razie nabiłem naczynie do 3,5bar i jest spokój, ale mam przez to mniejszą objętość roboczą naczynia.
AdamGuitar Opublikowano 16 Listopada 2015 #18 Opublikowano 16 Listopada 2015 Ciekawi mnie jak ustalałeś ciśnienie w naczyniu. Powinno to się robić przy braku ciśnienia wody w instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.