Szczypiorr Opublikowano 25 Października 2015 Autor #26 Opublikowano 25 Października 2015 Nie musi być aż tak dokładne że do 1',,może być i 3 stopnie. Czyli jeżeli układ mieszany to i tak robić pogodowke wraz termostatami na kaloryferach i ma być dobrze? . A na podlogowke może być jakąś głowica za kapilara?cos takiego wyczytałem co kolwiek to znaczy.
sambor Opublikowano 25 Października 2015 #27 Opublikowano 25 Października 2015 A gdzie tą głowicę z kapilarą chcesz wstawić?
julo23 Opublikowano 26 Października 2015 #28 Opublikowano 26 Października 2015 Mam nadzieję, że nie z powodu " Piec dużo mniej pali." :D To jest chyba oczywiste skoro podłogówka potrzebuje mniejsze temperature na zasilaniu niż kaloryfery mniej więcej o 10-15*C.
sambor Opublikowano 26 Października 2015 #29 Opublikowano 26 Października 2015 Kolego pisząc takie rzeczy dajesz świadectwo ułomności naszego systemu edukacyjnego To jest chyba oczywiste skoro podłogówka potrzebuje mniejsze temperatury na zasilaniu niż kaloryfery mniej więcej o 10-15*C. Gdyby to była prawda to wszyscy mieliby tylko podłogówkę. :P A tak na serio : gdy do ogrzania budynku trzeba np 10kW, to nie jest ważne jakie jest ogrzewanie - to sprawa drugorzędna. Ważne jest aby te 10kW dostarczyć , czy w podłogówce, czy grzejnikach wodnych czy parowych - 10kW to 10kW A na wyprodukowanie tych 10 kW potrzeba w danym kotle XX paliwa.
franco78 Opublikowano 26 Października 2015 #30 Opublikowano 26 Października 2015 Że tak się wtrącę nieśmiało... Masz dostęp do gazu tak? Dlaczego nie zrobisz wszędzie podłogówki i nie podepniesz jej bezpośrednio pod kocioł gazowy i jego pompę? Wtedy sterujesz tylko pogodowo, albo pogodowo z uwzględnieniem temp. wew. Im mniej skomplikowana instalacja tym łatwiejsza w sterowaniu i mniej podatna na awarie... a jak coś się spierniczy to szybko będziesz wiedział co;) Będziesz miał wtedy najprościej , najlepiej. Pozdro
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #31 Opublikowano 26 Października 2015 Wiesz co z ta kapilara to gdzieś wyczytałem. Oka więc juz wiem czym stoję. Przy mieszanym pogodowka na podłogę i termostaty na grzejniki. Jaka instalacje potrzeba do pogodowki? Przewód 3 zylowy z kotłowni do korytarza i tyle?
sambor Opublikowano 26 Października 2015 #32 Opublikowano 26 Października 2015 Do pogodówki trzeba czujnik z kotłowni na zewnątrz budynku przewód 2 lub 3x , ten drugi przewód z kotłowni do korytarza , to raczej powinien być do pokoju w którym nie ma dużego nasłonecznienia i np kominka. ale ten drugi to tylko na wypadek sterowania termostatem pokojowym Ale wiele zależy od samego sterownika jakiego będzie wymagał sterowania i jaką będzie miał komunikację z peryferiami Czyli powinien być najpierw schemat hydrauliczny a doborem sterownika a następnie okablowanie a ty robisz to odwrotnie.
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #33 Opublikowano 26 Października 2015 Dlatego odwrotnie bo jak położę tynki to potem jak kablem z kotłowni przejdę do pokoju? A tak chce zrobić elektryke przed tynkami a czy się przyda to się okaże, jak sam piszesz podczas robienia hudrauliki itd. Czy źle myślę? Jak potem puścić kabel do salonu?
sambor Opublikowano 26 Października 2015 #34 Opublikowano 26 Października 2015 Albo ułożyć rurki i w rurki wciągać kabel, albo dać jak pisałem max 3 żyły i liczyć się z ograniczeniami linii sterującej.
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #35 Opublikowano 26 Października 2015 Czy dobrze rozumiem ze do pogodowki to tylko trzeba przewód na zewnątrz dla czujnika i wpiac go do sterownika kotła lub sterownik w kotłowni i nie trzeba do pogodowki sterownika czy cos np w salonie ? W salonie to tylko do sterowania pokojowego?
sambor Opublikowano 26 Października 2015 #36 Opublikowano 26 Października 2015 Ale w salonie możesz mieć panel do sterowania całością układu - wtedy to jest różnorodność połączeń, może być 2x , 4x2, lub inny wg zaleceń producenta sterowania .
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #37 Opublikowano 26 Października 2015 Pogubiłem się już. Czy do sterowania podłogówką za pomocą pogodówki wystarczy tylko czujnik który jest na zewnątrz domu i się go podłącza w kotłowni ?Nie mogę nigdzie znaleźć jaka instalacja elektryczna potrzebna jest do pogodówki a jaka pokojowego. Jeżeli sterownik w domu tzn w salonie nie jest wymagany dla prawidłowego działania pogodówki to nie będą robił instalacji a pokojowego nie będę robił tak jak pisaliście wyżej. Jeżeli może być tylko w kotłowni to w domu nie potrzebuję , mogę przejść przez ten mój metraż do kotłowni :) w końcu codziennie ustawień się nie zmienia. Masło maślane :)
MIQ Opublikowano 26 Października 2015 #38 Opublikowano 26 Października 2015 Zatem zamiast kabla połóż rurki lub peszel. Wewnątrz musi być jakikolwiek byle wytrzymały mechanicznie przewód, drut stalowy- "pilot". Jeżeli okaże się, że potrzebujesz np 5 żył, po prostu wymienisz pilot na właściwy kabel.
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #39 Opublikowano 26 Października 2015 Czyli do pogodówki też musi być jakiś sterownik wewnątrz domu tzn w salonie oprócz tego na ścianie zewnętrznej domu ? ?
AdamGuitar Opublikowano 26 Października 2015 #40 Opublikowano 26 Października 2015 Sterownik pogodowy to urządzenie które steruje tylko od temperatury zewnętrznej czy to zaworem czy kotłem. Do tego sterownika można często podłączyć sterownik pogodowy (koryguje nastawy pogodówki do rzeczywistej panującej w mieszkaniu temperatury) lub termostat który wyłącza ogrzewanie w momencie osiągnięcia temperatury zadanej dla pomieszczenia. sterowniki pogodowe mogą być jako cześć sterownika kotła (większość nowoczesnych sterowników ) lub jako niezależny sterownik lub rozszerzenie sterownika kotłowego.
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #41 Opublikowano 26 Października 2015 Sterownik pogodowy to urządzenie które steruje tylko od temperatury zewnętrznej czy to zaworem czy kotłem. Do tego sterownika można często podłączyć sterownik pogodowy (koryguje nastawy pogodówki do rzeczywistej panującej w mieszkaniu temperatury) lub termostat który wyłącza ogrzewanie w momencie osiągnięcia temperatury zadanej dla pomieszczenia. sterowniki pogodowe mogą być jako cześć sterownika kotła (większość nowoczesnych sterowników ) lub jako niezależny sterownik lub rozszerzenie sterownika kotłowego. Tutaj wkradł się błąd ? Powinno być pokojowy prawda? I na razie wszystko w temacie. Pokojowego sterowania nie będzie aby nie kombinować, podłogówka będzie z pogodówki a na górze na grzejnikach będą głowice z termostatami. Także wewnątrz domu nie będę robił instalacji elektrycznej tylko czujnik się da na zewnątrz domu i do kotłowni przewód a tam nie musi być pod tynkiem. Wszystkim dziękuje za wyjaśnienia.
AdamGuitar Opublikowano 26 Października 2015 #42 Opublikowano 26 Października 2015 Oczywiście pokojowy. Przepraszam. dodam tylko,że sterownik pokojowy steruje tylko temperaturą z jednego pomieszczenia i często z innymi są problemy.
Szczypiorr Opublikowano 26 Października 2015 Autor #43 Opublikowano 26 Października 2015 Dlatego tez będzie tak jak pisałem. A jak cos trzeba będzie przestawić to do kotłowni się przejdę .
julo23 Opublikowano 26 Października 2015 #44 Opublikowano 26 Października 2015 Kolego pisząc takie rzeczy dajesz świadectwo ułomności naszego systemu edukacyjnego Gdyby to była prawda to wszyscy mieliby tylko podłogówkę. :P A tak na serio : gdy do ogrzania budynku trzeba np 10kW, to nie jest ważne jakie jest ogrzewanie - to sprawa drugorzędna. Ważne jest aby te 10kW dostarczyć , czy w podłogówce, czy grzejnikach wodnych czy parowych - 10kW to 10kW A na wyprodukowanie tych 10 kW potrzeba w danym kotle XX paliwa. Być może masz rację, ja tylko mówie z praktycznego punktu widzenia obserwując moją instalację. Zaobserwowałem że przy temp. obecnych od 3 do 10*C) dużo taniej wychodzi lekko grzać podłogę niż załączać kaloryfery.
sambor Opublikowano 26 Października 2015 #45 Opublikowano 26 Października 2015 Po prostu mniej wylatuje kominem, a grzanie podłogi na całym parterze daje pozytywny efekt na piętrze - ciepło ulatuje do góry. Jakbyś miał kocioł gazowy to byś na liczniku widział zużycie paliwa.
ameno25 Opublikowano 20 Lutego 2017 #46 Opublikowano 20 Lutego 2017 Grzanie podłogi na parterze ogrzewa piętro , odważna teoria
ameno25 Opublikowano 20 Lutego 2017 #48 Opublikowano 20 Lutego 2017 Podłogówka nie działa na zasadzie konwekcji , wiec w jaki sposób to ciepło idzie do góry ? pyzatym patrząc na rozkład temperatury przy OP najniższa temp jest właśnie u góry , robiłem pomiary :) , btw nie mam zamiaru podważać Twoich stwierdzeń . Oczywiście w jakiś tam sposób OP na parterze dogrzeje górę, ale na pewno mniej niż miałyby to zrobić grzejniki , które wymuszają ruch powietrza Bardziej wzrost temp. zewnetrznej spowodował mniejsze wychładzanie piętra
esselite Opublikowano 21 Lutego 2017 #49 Opublikowano 21 Lutego 2017 Po prostu mniej wylatuje kominem, a grzanie podłogi na całym parterze daje pozytywny efekt na piętrze - ciepło ulatuje do góry. Jakiś pozytyw tego z pewnością jest, ale jeśli mieszkańcy nie mają ochoty na kilka stopni różnicy pomiędzy kondygnacjami, to lepiej niech zdecydują się ogrzewać poddasze niż liczyć na ciepło z dołu.
sambor Opublikowano 21 Lutego 2017 #50 Opublikowano 21 Lutego 2017 Na piętrze liczyć na samo ciepło z parteru nie można, ale jest spory wpływ parteru z podłogówką na ciepło na piętrze.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.