Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Pelletowy - Forest Rr Budmet Nocoń

bkjuras

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Chciałbym prosić tutejszych 'Graczy' o pomoc, otóż mam mieszkanie, które grzeje piecem c.o. Per Eko KSW 12 Plus, mimo swoich zalet to ogólnie nie pasi, porażka- kupiliśmy mieszkanie gdzie ogrzewanie miało być najwięksszą zaletą- okazalo się ściemą - jest tragedia... Pomijając to mamy - dzieki Bogu! - możliwosć skorzystnia z programu zmniejszenia emisji spalin - (na ok 12.5 tysiąca całego przedsięwzięcia my pokrywamy niecałe 6 tys...)  program Kawka - jedyne mozliwe rozwiązanie ze względu na małą kotlownie to gaz lub kocioł peletowy. Gaz odpada więc decydujemy się na pellet - proponują w tym programie  Budmet Nocoń Forest RR z podajnikiem, podobno minimum roboty zasypanie na pare dni i czyszczenie na pare dni... Oszczędność mniejsza niz węgiel ale większa niz gaz.. Może Drodzy Forumowicze Cie coś poradzić na temat tego pieca, tego sposobu palenia, pellet ponoć w sezonie grzewczym z certifikatem kosztje koło 8-9 stowek / tone, lub w wiosennym ok 7 stów /tona, nie ma tragedii ale ile tego idzie na pół roczny sezon grzewczy, ile roboty jest przy tym piecu i czy co dobre rozwizanie - biorąc pod uwagę że nie ma innego wyjścia - gaz - niee bo nie wyrobimy na opłaty gazu, węgiel, cały wolny czas zajmuje ogarnianie pieca (zeszła zima 4,5 tony węgla, kupe drewna i roboty x 7 ) Mamy jeszcze kominek więc można coś dopalać drewienkiem żeby było ciepławo... ... Pomóżcie ludzie jesli macie jakąś wiedzę w tym temacie ! Dzięki z góry!

mieszkanie -75 m2, parter, 4 ściany zewnętrzene, 5-ąta korytarz, mieszkanie nie podpiwniczone, 11 dużych okien pcv - szczelnych. mieszkanie łatwo nagrzać, jednak duże i szybkie straty ciepła.. Budynek stary - kamienica 2 piętrowa, grube mury, nie ocieplona (robimy projekt, na ocieplenie, izolacje budnku oraz wymiane i docieplenie pokrycia dachowego - jest pod górkę bo to zabydek w parku zdrojowym...). 2 dzieickaów 7 miesięcy i 2,5 roku więc musi byc ciepławo z.w. na nich szczególnie..

Opublikowano

Pellet jak najbardziej OK, ale ten  Budmet to za duży - najmniejszy - 18kW.

Poszukaj kotła do maz 14kW np Tekla lub Kostrzewa.

Tekla jest bliżej,

Co do paliwa to palisz pelletem a nie certyfikatem ;) , jak wejdziesz w temat, to znajdziesz tańszy

Na taki lokal to mniej niż 3t na pewno wyjdzie, jak opanujesz kocioł to bliżej 2t, oczywiście przy grzaniu CO i wody

Opublikowano

Jak masz miejsce na lodówkę to wciśniesz i to http://499.com.pl/kociol-na-pelet-kostrzewa-mini-bio-10kw-p-123.html?gclid=CPqvt9SX2MgCFYmRGwodjSACpg eksploatacja porównywalna z gazem ziemnym ale bez innych opłat dystrybucja ,przesył i inne pierdoły byle kase z Ciebie wyciągnąć . Za ile kupisz paliwo i jakie - takie masz koszty  a i cena samego kotła wreszcie zeszła na ziemię .

A tu taka wisienka

https://www.youtube.com/watch?v=2e6QA5jWjBY

Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu i tak chyba wybrał ogrzewanie gazowe. Nie wyjdzie jakoś strasznie drożej, a jak będziesz miał nowy sprytny piecyk z *** sterowaniem to będziesz miał pełen luz i komfort. Nie będziesz musiał ogarniać opału, magazynować go itd. W sezonie wiosennym i jesiennym możesz sobie ogrzewać kominkiem jeśli będziesz miał ochotę i czas, a jak nie to cały czas tym gazem. 

Poczytaj sobie na forum, jakie ludzie mają problemy z kotłami, ich ustawieniami, opałem i całą resztą. Nie wiem jak jest dokładnie z pelletem, ale wiem jak jest z eko-groszkiem. Jak bym miał możliwość to bym wybrał ogrzewanie gazowe i jakiś sprytny piecyk do tego. Przy gazie masz zawsze czyściutko.

Opublikowano

75m2 gazem wcale nie wyjdzie drogo, podoba mi się wzmianka: "gaz - niee bo nie wyrobimy na opłaty gazu", a pellet będziesz miał za darmo? dobry pellet to 800zł/tona. Dobry kondensat i nie przekroczysz 350zł miesięcznie z CWU i zero przy tym łażenia. I tak jak wyżej wspomniał kolega BartekTG, ustawienia kotła do jakości pelletu, możesz mieć tylko problemy i siedzieć na tym forum cały czas jak ustawić ten kocioł.

Opublikowano

(zeszła zima 4,5 tony węgla, kupe drewna i roboty x 7 ) 

Jak Ty to zrobiłeś?? 4,5 ton + drewno na 75 metrów????

Tak że , coś tu nie jest tak, nawet w podanych warunkach (brak ocieplenia)  - gdzieś jest poważny problem, jeżeli tyle wypaliłeś opału - to pelletu powinieneś w przeliczeniu też koło 4-5 ton przerzucić - a to nie powinno się zdarzyć w takim małym mieszkanku!

Jak ocieplisz, zużycie na pewno spadnie- inaczej wtedy będziesz patrzył na szacowane koszty gazu.

Opublikowano

Tekla jest bliżej,

Co do paliwa to palisz pelletem a nie certyfikatem ;) , jak wejdziesz w temat, to znajdziesz tańszy

Na taki lokal to mniej niż 3t na pewno wyjdzie, jak opanujesz kocioł to bliżej 2t, oczywiście przy grzaniu CO i wody

Hmmm, jak czytałem forum to też myślałem że pelletu pójdzie znikoma ilość bo ja na swoje 120m2 spalałem 2,5t groszku, a teraz to po 10-15 kg/24h (co + cwu) pelletu idzie, i nie wiem czy ja źle ustawiam czy coś nie tak, ale jakbym nie kombinował to zużycie jest w tych granicach. A jak przyjdą mrozy to się okaże. ;)

Tak sobie tylko myślę, że kolega to te 4-5 ton pelletu może potrzebować jak budynek nie trzyma ciepła.

Ja mam Teklę u siebie, no ale jakoś użytkowników ciężko znaleźć więc i doświadczenia trzeba prowadzić samemu. No ale do węgla to chyba już nie wrócę ;)

Opublikowano

Pellet jak najbardziej OK, ale ten  Budmet to za duży - najmniejszy - 18kW.

Tekla jest bliżej,

Dzięki za odpowiedź! Obawiam się, że korzystając z programu zmiejsenia emisji spalin - pr. KAWKA - nie ma możliwości skorzystania z pieców innej fimy niż tej 'EKO'  z którą moja  gmina weszła w komitywę, ale mogę się mylić, dowiem się we wtorek kiedy dostarcze wymagne papiery... Wczoraj był komminiarz - stwierdził, że powinno być 30 m3 w kotłowni a jest tylko 8 :/ co prawda zgarnęła 2 stówy i wydała niezbędną opinie kominiarką.. biurokracja aj!

Opublikowano

Jak masz miejsce na lodówkę to wciśniesz i to http://499.com.pl/kociol-na-pelet-kostrzewa-mini-bio-10kw-p-123.html?gclid=CPqvt9SX2MgCFYmRGwodjSACpg eksploatacja porównywalna z gazem ziemnym ale bez innych opłat dystrybucja ,przesył i inne pierdoły byle kase z Ciebie wyciągnąć . Za ile kupisz paliwo i jakie - takie masz koszty  a i cena samego kotła wreszcie zeszła na ziemię .

A tu taka wisienka

https://www.youtube.com/watch?v=2e6QA5jWjBY

Dzięki za post! Korzystsz z  tego kotła? Ten forest rr jest z dośc sporym podajnikiem, w pełni zautomatyzowany, pozostaję tylko raz na jkis czas wyczyścic odrobine popiołu.. Niby fajnie ale cena te mnie przeraża, Ten kostrzew koło 7 K kosztuję a za Budmet tyle daje gminia i drugie tyle sam  musze wyłożyć... Sam nie wiem...

Opublikowano

Ja bym na twoim miejscu i tak chyba wybrał ogrzewanie gazowe. Nie wyjdzie jakośbędzie strasznie drożej, a jak będziesz miał nowy sprytny piecyk z *** sterowaniem to będziesz miał pełen luz i komfort. Nie będziesz musiał ogarniać opału, magazynować go itd. W sezonie wiosennym i jesiennym możesz sobie ogrzewać kominkiem jeśli będziesz miał ochotę i czas, a jak nie to cały czas tym gazem. 

Poczytaj sobie na forum, jakie ludzie mają problemy z kotłami, ich ustawieniami, opałem i całą resztą. Nie wiem jak jest dokładnie z pelletem, ale wiem jak jest z eko-groszkiem. Jak bym miał możliwość to bym wybrał ogrzewanie gazowe i jakiś sprytny piecyk do tego. Przy gazie masz zawsze czyściutko.

Dzięki za odpowiedz! Chętnie zdecydował bym się na gaz, ale w naszych realiach jak rozmwiam z ludzmi, mającymi mieszkania 40-60 m2 , w starych budynkach tego typu jednak bez takich strat ciepła, płacą 500-600 zł za ogrzewanie gazem, myślę, że u nas gaz będzie hulać na okrąglo a i koszty (wraz z ciepłą wodą i gotowaniem) wyjdą kafla / mc ... tego się boję więc wolę trochę podłubac przy piecu i zmieścić się w 3 tonach palletu w sezonie grzewczym.. Boje się jednak że problemy przy nieznaym mi i innym piecu pelletowym moga byc spore:/

Opublikowano

75m2 gazem wcale nie wyjdzie drogo, podoba mi się wzmianka: "gaz - niee bo nie wyrobimy na opłaty gazu", a pellet będziesz miał za darmo? dobry pellet to 800zł/tona. Dobry kondensat i nie przekroczysz 350zł miesięcznie z CWU i zero przy tym łażenia. I tak jak wyżej wspomniał kolega BartekTG, ustawienia kotła do jakości pelletu, możesz mieć tylko problemy i siedzieć na tym forum cały czas jak ustawić ten kocioł.

Dzia za odp! Hmmm, za daro nie ale 3 tony - i ile tyle by styknęło - wyjdą nieco ponad 2,5 kafla a cały sezon grzewczy... Teście mają mieszkanie 48m2 płacą 450 zł miesięcznie za gazowe. U mnie z ciepłą wodą gotowaniem i grzaniem - mogło by wyjść 4500 na sezon grzewczy ?!?!:/

Opublikowano

Jak Ty to zrobiłeś?? 4,5 ton + drewno na 75 metrów????

Tak że , coś tu nie jest tak, nawet w podanych warunkach (brak ocieplenia)  - gdzieś jest poważny problem, jeżeli tyle wypaliłeś opału - to pelletu powinieneś w przeliczeniu też koło 4-5 ton przerzucić - a to nie powinno się zdarzyć w takim małym mieszkanku!

Jak ocieplisz, zużycie na pewno spadnie- inaczej wtedy będziesz patrzył na szacowane koszty gazu.

Dzięki za odpowiedź! Też nie wiem jak mogło pójść 4,5 tony ale poszło... innym raem poszło niecałe 4 , ale to też sporo... Nie wiem co , ale cos jest nie tak:/ Widzę tylko jak przy mrozac zimowych wypala się szybko wegiel w piecu i momentalnie spada na nim temp, - spada również szybko w mieszkaniu... piec jest do bani może i palacz też ,myślę że gaz by chulał całyczas zeby było 20 stopni w mieszkaniu ( zimą), na pellecie powinno jednka trochę taniej wyjś a jednka ro= boty mniej niż przy węglu znacznie! Ocieplenie budynku zejdzie - jako wspólnota mieliśmy ok 10 kafli na FR z tego teraz prawie 9 poszło na zgody ,projekt  itp  elewacji + ocieplenie , izolacja i wymiana + docieplenie dachu... jeszcze ten etap nawet sie nie skończył, a gdzie do zgody (bo to niby zabytek) przetargu, udzielenia kredytu przez bank , ogarnięcia sąsiadów do kupy i w końcu rzeczywistej realizacji i ocieplenia - mysle że 5 lat :D...

Opublikowano

W dalszym ciągu proszę uzytkowników pieców peletowych oraz osoby z wiedzą w tym temacie o pomoc!  W wtorek musze złożyć papiery jesli chcicałbym się zdecydować na zmianę obecnego pieca na pellet. (Gaz - jak pisałem znając zimnote tego mieszkania na razie musi odpaść) Dodam jeszcze tylko, że rodzaj - model pieca uwrunkowany jest małą kotłownią, jest to osobne pomiesczenie przynależne do mnieszkania o wymiarch 3,8 x 0.9 x 2,8 m - ostatni wym. to wysokość. Widziałem, że inne kotły z podajnikami mją spore wymiary i był by problem z wstawieniem:/  Pozdrawiam!

Opublikowano

Dzia za odp! Hmmm, za daro nie ale 3 tony - i ile tyle by styknęło - wyjdą nieco ponad 2,5 kafla a cały sezon grzewczy... Teście mają mieszkanie 48m2 płacą 450 zł miesięcznie za gazowe. U mnie z ciepłą wodą gotowaniem i grzaniem - mogło by wyjść 4500 na sezon grzewczy ?!?!:/

Trochę teście płacą jak na 48m2, budynek ładnie zasysa ciepło.

Jak nie masz wyboru to idź w ten pellet. Trochę od gazu taniej na pewno wyjdzie, ale ile? Różnica w cenie dobrego pelleciaka a gazowego też spora + robota przy pellecie. Raportuj przez ten sezona jak to wszystko działa i koszty.

Pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem zasypowy peicyk teraz jest pellet w ulicy mam gaz . Zdecydowałem sie na pellet bo miałem w zapasie piec olejowy na gaz to by była za stara konstrukcja wiec dostała palnik i  jest pelet . Porównując rachunki sasiadów z moim to wychodze taniej nie wiele ale o 15 % ale zawsze to coś .Trzeba powiedzieć że paru dogrzewa czasami kominkiem Porównanie 4 gazowników 3 pelety budowaliśmy w tym samym okresie podobne domy jedno osiedle .Cena peletu to 760  zł . Zakup na 3 domy . Efekt my dajemy zarobić RODAKOM a gazownicy OBCYM koncernom  .Ustawienia pieca na pelet sa zabawą i trzeba mieć wiedzę albo kolegę na forum . Gaz nie jest też taki łatwy do ustawienia można sie naciąć,  przykład sąsiada wtopił z instalatorem ustawił na tgz. czuja i nie wyczuł albo miał zły nos . Tanie gazowce są awaryjne i mało sprawne  przynajminej tak mi mówili ale nie testowałem . NIe ma idealnego systemu . Jakośc kosztuje :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.