Dejwww Opublikowano 14 Października 2015 #1 Opublikowano 14 Października 2015 Witam. Mam dość stary piec jak i całą instalację,bo chyba 20 letnią. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć jakiego typu to piec, ile kw itd. (ewentualnie mogę podesłać zdjęcie). Dopiero co wyczyszczony komin, jest cug, pali się bardzo ładnie. Problem jest taki, że gdy rozpalę i dorzucę kilka bryłek węgla, momentalnie tak się hajcuje, że zagotowuje się woda, zapowietrzają grzejniki. Muszę wtedy dolewać wodę i odpowietrzać grzejniki. To bardzo kłopotliwe, bo bardzo szybko robi się gorąco, ale nie mogę dorzucić zbyt wiele węgla. Musiałbym praktycznie co godz chodzić dorzucać żeby się nie zagotowało. Ktoś powiedział mi żeby zostawić górne drzwiczki otwarte. I niby faktycznie nie słychać bulgocącej wody a trochę narzuciłem. Dodam jeszcze że mieszkanie ma może z 45 metrów. Mam łącznie 5 grzejników. Proszę o jakieś porady. Czy zamontować jakąś pompkę? Na piecu nawet nie mam termometra. Pozdrawiam. P.S. Temat założyłem w innym wątku przypadkiem, proszę o usunięcie. Przepraszam, zakładam też tu bo zależy mi na czasie...
majschi Opublikowano 14 Października 2015 #2 Opublikowano 14 Października 2015 witam Na pewno należy zamontować termometr aby mieć podgląd na temperaturę wody w instalacji. Być może masz za duży cug w kominie, możesz go wyregulować za pomocą szybra w czopuch (o ile go posiadasz) Przy 45m2 nawet najmniejszy kocioł jest zbyt mocny i niestety częste podkładanie małych ilości paliwa często jest jedynym rozwiązaniem Należy wyczuć kocioł i nauczyć się w nim palić. Kto wcześniej go obsługiwał? Wie o nim najwięcej.
Dejwww Opublikowano 14 Października 2015 Autor #3 Opublikowano 14 Października 2015 Ogólnie mam zamiar przetrwać ten sezon i wymienić piec. Niestety, nie mam kontaktu z poprzednin użytkownimiem tego pieca. Chyba nie ma żadnego szybra, piec jest niesamoqicie prymitywny choć solidny. Przesadziłem, może mieszkanie ma z 55m2, choć to niewiele zmienia... Jamiś czas mam otwarte górne drzwiczki przy załadowanym opałem piecu i woda się nie gotuje. Czy mogę tak zostawić na noc? Drzwoiczki lekko uchylone...
spioch Opublikowano 15 Października 2015 #4 Opublikowano 15 Października 2015 Spróbuj rozpalić od góry: http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/ Temperatura będzie wolniej wzrastać i będzie stabilniejsza.
Darek55 Opublikowano 15 Października 2015 #5 Opublikowano 15 Października 2015 Witaj Jak napisał majschi każdy piec może być zbyt mocny. Może załączysz jakieś zdjęcia. Pytanie czy obieg jest tylko grawitacyjny, czy masz regulator ciągu, czy grzejniki mają termostaty? Jeśli da się zamontować regulator ciągu to powinien ograniczyć rozpalenie zładu i temperaturę wody. Jeśli jest słaby obieg grawitacyjny to wskazana pompka. Jak nie masz gdzie zamontować termometru to nawet przylgowy do rury założysz.
arti61 Opublikowano 17 Października 2015 #6 Opublikowano 17 Października 2015 Najprościej ograniczyć cug w kominie- szybrem w czopuchu. Dla zmniejszenia temperatury wody w instalacji można dołożyć bojler C.O., będzie ciepła woda prawie gratis:).
Harryman Opublikowano 17 Października 2015 #7 Opublikowano 17 Października 2015 Spróbuj rozpalić od góry: http://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/jak-palic-czysto-weglem/ Temperatura będzie wolniej wzrastać i będzie stabilniejsza. Zważywszy na to z jakim problemem zmaga się autor tematu, byłbym ostrożny w kwestii palenia od góry.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.