Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór Kotła Z Podajnikiem Nietypowy Obiekt - Kamienica

fioleeeek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, na początku chciałbym się przywitać jako nowicjusz na forum

Mam pytanie odnośnie doboru mocy kotła z podajnikiem , generalnie skłaniam się ku produktom OGNIWO EKO Plus    lub OGNIWO EKO PLUS M

Obiekt do ogrzania to kamienica około 11x8m w podstawie, całkowicie podpiwniczona, piwnice około 80m2, na parterze lokal handlowy - uzytkowy 67m2 wysokość 3m, na 1 i 2 pietrze mieszkanie około 130m2 o wysokosciach około 1 pietro 2,80, 2 pietro 2,50 ,w sumie bez piwnicy do ogrzania około 210m2 , jest to obiekt z początku lat 90tych, jestesmy w trakcie generalnego remontu, robimy nową instalację grzewczą, w sklepie są grzejniki, na 1 pietrze 70m2  najprawdopodobniej przyjdzie podłogówka na 2 pietrze około 60m2 grzejniki, bedzie remont - przebudowa dachu wraz z jego ociepleniem, sciany obiektu około  45cm, co do ocieplenia budynku bedzie to niemozliwe od strony ulicy (strefa starego miasta, konserwator itp...) natomiast bedziemy to ocieplac od podwórza, boczne sciany sasiadują z innymi kaminicami zamieszkanymi.

CWU tez bedzie zasilane kotłem,

witryny i drzwi w lokalu uzytkowym pcv, na pietrze równiez , na drugim bedą wymienione równiez,

problem tkwi z w tym ze uruchamiamy sam lokal uzytkowy jeszcze w tym roku i potrzebne jest juz ogrzewanie , na górze na 1 pietrze wstawiamy puki co prowizorczynie ze 2- 3 grzejniki,   na 2 pietrze przy fatalnym stanie dachu - praktycznie brak ocieplenia,  zacieki itp.... niema sesnu grzać w tym roku, przed przwidywanym  remontem na wiosnę),

zaznaczam ze jest w obiekcie lokal handowy, z bezposrednim wejsciem z chodnika wiec jest tez czeste otwieranie drzwi i duze straty ciepła ,

jak to sie ma równiez do działania samego kotła dajmy na to 25kW , gdy bedzie grzał przez najblizszy sezon jedynie 1/3 obiektu?

Jakiej mocy kocioł wy polecacie?

Z góry dzieki za odpowiedz

Opublikowano

Jesli to budynek z lat dziewiećdziesiątych to co stoi na przeszkodzie w ociepleniu elewacji? Z konserwatorem trzeba tylko uzgodnić jak ona będzie wyglądała.

Opublikowano

Podstaw dane do kalkulatora pod linkiem i wklej link do strony z wynikiem

www.cieplowlasciwie.pl/start

Opublikowano

Jesli to budynek z lat dziewiećdziesiątych to co stoi na przeszkodzie w ociepleniu elewacji? Z konserwatorem trzeba tylko uzgodnić jak ona będzie wyglądała.

dodatkowe ocieplenie sciany od ulicy nie wchodzi w grę ze wzgledu na jej wykończenie granitem

Opublikowano

tak, również myślałem nad dodatkową kurtyną nad drzwiami wejsciowymi do sklepu,

co do kotła to bardzo poważnie rozważam zakup kotła OGNIWO EKO PLUS M,  co o tym sądzicie?

Opublikowano

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/x2v

mimo wszystko uważam ze wyniki są zbyt optymistyczne....

Według mnie kocioł 17 kW wystarczy i to ze sporym zapasem - najlepiej z palnikiem dobrze pracującym przy niskich mocach na poziomie 5 kW, czyli np. Ardeo wahliwy.

Taki kupisz za 7500 zł.

Ogniwo Eko Plus M ma 26 kW i wg badań [w praktyce dopiero w tym sezonie się to zweryfikuje] dobrze pracuje od 7 kW, to dobry kocioł tylko zbyt duży, no i droższy o 40%, zwykłego Ogniwo Eko Plus wg mnie nie warto bo na niskich mocach ma niską sprawność i kiepsko działa [serwisowałem taki w zeszłym sezonie].

Opublikowano

to jak nie te ogniwo eko plus M,. na które jestem mocno nastawiony, co byście polecili , nowoczesne konstrukcje z rozbudowanym i zaawansowanym sterownikiem oraz mozliwoscią podłączenia z  komputerem, relatywnie łatwe w utrzymaniu czystości o mniejszej mocy niz 26 kW..... ? w cenie do 8-9 tys zł

co do mocy potrzebnej na zagrzanie tej budy należy pamiętać że nie jest to nowy obiekt....mimo fajnego kalkulatora dane z ciepło wlasciwe moim nie odzwierciedlają wszystkich aspektów w przypadku takich obiektów jak ten, sama klatka schodowa bardzo mocno sie wychładza poprzez czeste otwieranie drzwi z przodu jak i z tyłu obiektu,  wielkość drzwi wejsciowych i witryn sklepowych tez jest znacząca... to nie są normalne okna tylko kilkanascie m2 szyb i PCV..  sama wysokość lokalu na parterze to 3m i to po obnizeniu sufitu z 3,40.... takich danych nie da sie umieścic w kalkulatorze...

Opublikowano

Skam-P Plus 17 kW ze sterownikiem SPP2, z palnikiem Ardeo lub RBR Ekouniwersal 17 kW ze sterownikiem eCOAL z palnikiem Batory.

Opublikowano

dodatkowe ocieplenie sciany od ulicy nie wchodzi w grę ze wzgledu na jej wykończenie granitem

Jak się nie da od zewnątrz to zrób to od wewnątrz.

https://www.google.pl/search?newwindow=1&site=&source=hp&q=płyty+klimatyczne&oq=plyty+kimatyczne&gs_l=hp.1.1.0i13l2j0i13i30l5j0i13i5i30l2.16150.26575.0.35941.16.16.0.0.0.0.144.1991.0j16.16.0....0...1c.1.64.hp..3.13.1581.oNakdesB89Q

Opublikowano

faktycznie, pomyślę nad tym ociepleniem od wewnatrz, co do kotła to potrzebuję od reki, z tego co mi wiadomo na skam-p trzeba chyba czekać dość długo, chyba ze się mylę

Opublikowano

Ja mam kocioł w domku CO od WITKOWSKIEGO. Z tego co wiem mają też dużo wieksze modele, mozna zajrzeć. Nam się sprawdza znakomicie wiec mysle ze do kamienicy tez bedzie ok

Opublikowano

dobra koledzy,po wielogodzinnym studiowaniu róznych forum, po przewertowaniu multum bardziej lub mniej przydatnych informacji,(można zwariować przy wyborze kotła....:D żona już na mnie krzywo patrzy od kilku dni jak ślęcze przed ekranem ) a żeby już nie marnować więcej czasu na zbedne poszukiwania  mój wybór ograniczy się tylko do wyboru spośród dwóch kołtów firmy OGNIWO ( przedewszystkim ze względu na sterownik eCoal , dobrą opinie uzytkowników oraz co ważne akurat w moim przypadku natychmiastowa dostępność produktu , i bedzie to

albo EKO PLUS 16kW , albo EKO PLUS M 26 kW,

co polecicie z tych dwóch, około 220m? + piwnice pod całym obiektem + klatka schodowa ktorej nie wliczylem w m2,  kamienica zimna słabo ocieplona

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.