Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Teraz o sterowaniu kotlem z tak duzym zladem wodnym polaczonym z instalacja zaworem 4D .

Ja mam prymitywny sterownik , zapoznajac sie eCoalem to poczulem sie jakbym sie dostal do

nieba , uwierzycie czy nie ale naprawde jest taka roznica , dostep do tylu funkcji

dowolnie mozemy sobie skonfigurowac i dostosowac do prawidlowo dzialajacej instalacji

a umnie to nawet histeryza jest ukryta w ustawieniach serwisowych , tutaj histeryza

jest bardzo istotna .

Ja eksploatuje kociol na mocy max ( na pograniczu pieca hutniczego , nie POWIELAC , to

wymaga stalego nadzoru , bo skutki moga byc nieprzewidywalne ) o mocy 25 KW ogrzewa

powierzchnie ponad 100 m2 i uwazam ze nie jest przewymiarowany w moich warunkach .

Dlatego tak jade bo otrzymuje najlepszy efekt ekonomiczny i ekologiczny .

Kociol ma potworny palnik przy obecnych warunkach raz spali 15 kg a innym razem okolo

20 kg Retopalu na dobe , tak zmienne wystepuja w nim warunki spalania - nie do opanowania .

Zawor 4D ( PRAWIDLOWY ) tworzy dwa niezalezne obwody wodne w instalacji :

Jeden obwod to kociol + obwod CW podlaczony przed zaworem 4D i tu dodatkowo mamy ochrone

powrotu i uzyskujemy temp CW rowna temp zadanej kotla lub nizszcza jezeli chcemy .

Drugi obwod to instalacja grzewcza i tu po aptekarsku zaworem 4D regulujemy temp.

czynnika grzewczego .

Najtrudniej jest uruchomic taki zlad wody i ustabilizowac , u mnie to trwa kilka dni ,

dzieja sie wowczas rozne cuda , zapowietrzanie pompy , zaworu 4D .

U mnie nad temp. zadana czuwa histeryza ustawiona na 1 st.C i to jest za duzo conajmiej

0,5 st.C

I np , gdy osiagniemy juz temp. zadana i ta temp. spadnie o 1 st.C , histeryza powoluje

kociol do grzania i kociol znowu grzeje do temp. zadanej i tak w kolo .

Proste co ?

W Ogniwie Eko PlusM ma sie do dyspozycji cale spektrum ustawien i mozna to zrobic

o wiele lepiej .

Życze wesołych , szczesiliwych swiąt !

Pozdrawiam !

Opublikowano
  • av-3430.jpg?_r=0
  • Stały forumowicz
  • bullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.png
  • 310 postów

Napisano dziś, 13:30

Kolego witaj w klubie,

Dzieki za mile powitanie !

Pozdrawiam !

Opublikowano

,,,, Po drugie wentyl chodzi ciągle , spaliny jak już kiedyś rysowałem wędrują do tyłu, w dół i do góry a potem już komin ,,,,

To, że Ty tak narysowałeś obieg spalin w komorze spalania i dopalania, wcale nie znaczy, że te spaliny taką drogą podążają. 

Nie wędrują do tyłu, tylko opadają w dół.

W dół opadają cząsteczki gazów spalinowych, które utraciły swą energie (ciepło). Zdarza się i to często, że niektóre z nich zawracane są z powrotem do góry (wewnętrzna recyrkulacja spalin).

,,,, -droga spalin jest za krótka, ,,,,

Przenikanie ciepła z strugi spalin, nie tylko zależy od powierzchni wymiennika, ale także od "warstwy izolacyjnej" jaka istnieje pomiędzy tą strugą spalin a wymiennikiem ciepła kotła.

Grubość tej "warstwy izolacyjnej", zależy między innymi od szybkości przemieszczania się spalin względem wymiennika kotła.

Gruba "warstwa izolacyjna" gazów spalinowych w komorze spalania i dopalania jest zjawiskiem pożądanym, "izoluje, odgradza" procesy dopalania gazów od chłodnego wymiennika kotła. W tej części kotła przenikanie ciepła następuje przede wszystkim na drodze promieniowania cieplnego.

Natomiast w wymienniku rurowym "warstwa izolacyjna" jest zjawiskiem nie wskazanym, utrudnia przenikanie ciepła z strugi spalin do wymiennika kotła. 

Opublikowano

Bietka

•Stały forumowicz

•333 postów

Napisano dziś, 14:09

Jeżeli jest potrzeba to wymienimy

Bietka , nie podejmuj pochopnych decyzji , eCoal nie jest przystosowany do wspolpracy z zaworem 3D , tylko 4D z siłownikiem , ale

jak to będzie dzialac w takiej instalacji to ja nie wiem , ja mam sterowanie reczne 4D i to nie wymaga stałego nadzoru .

Najlepiej twa instalacja będzie dzialalac na zaworze 4D ( zawor 3D to jakies niporuzumienie,) u mnie to się sprawdzilo 101 % a mam podobna instalacje , u Ciebie jest tylko bardziej rozlegla , uważam ze był by tylko większy problem z rozruchem instalacji do czasu ustabilizowania się ukladu .ale to nie problem wielki .

Napisalem wcześniej dwa posty , jeden o zaworach mieszających , drugi o sterowaniu w takich instalacjach i jak to u mnie wyglada

i przeczytaj to w spokoju kilka razy i przemysl .

Nic Ci nie narzucam nie sugeruje , tylko opisałem najprawdziwsza prawde , decyzje musisz podjąć sama

Pozdrawiam !

Opublikowano

Kocioł idzie w odstawkę póki co.Pali się bardzo bobrze nawet na perle. Spalanie znacznie spadło. Nie latam tam co chwila gmerać na palniku.Jest naprawdę bardzo dobrze i to tylko dzięki operatorowi.

WESOŁYCH  I RADOSNYCH ŚWIĄT życzy moja rodzina wszystkim forumowiczom.

Opublikowano

To, że Ty tak narysowałeś obieg spalin w komorze spalania i dopalania, wcale nie znaczy, że te spaliny taką drogą podążają. 

Nie wędrują do tyłu, tylko opadają w dół.

W dół opadają cząsteczki gazów spalinowych, które utraciły swą energie (ciepło). Zdarza się i to często, że niektóre z nich zawracane są z powrotem do góry (wewnętrzna recyrkulacja spalin).

Przenikanie ciepła z strugi spalin, nie tylko zależy od powierzchni wymiennika, ale także od "warstwy izolacyjnej" jaka istnieje pomiędzy tą strugą spalin a wymiennikiem ciepła kotła.

Grubość tej "warstwy izolacyjnej", zależy między innymi od szybkości przemieszczania się spalin względem wymiennika kotła.

Gruba "warstwa izolacyjna" gazów spalinowych w komorze spalania i dopalania jest zjawiskiem pożądanym, "izoluje, odgradza" procesy dopalania gazów od chłodnego wymiennika kotła. W tej części kotła przenikanie ciepła następuje przede wszystkim na drodze promieniowania cieplnego.

Natomiast w wymienniku rurowym "warstwa izolacyjna" jest zjawiskiem nie wskazanym, utrudnia przenikanie ciepła z strugi spalin do wymiennika kotła. 

Zgadzam sie w 100%, trzeba jednak wziąć poprawkę na ciąg kominowy, który odkrzywi nam strumień gazów i przy mrozach może spowodować , że niestety opadania po dopaleniu nie będzie jak w laboratorium, przecież ten kocioł przy 140C był badany na pełną moc, podejrzewam, że nie miał na wyjściu takiego komina jak tutaj. Ostatnie pytanie do Bietki o wielkość i typ zaworu 3D do moich notatek:). Można powiedzieć, że wyczucie czasu mamy dobre i załatwiliśmy to na prezent przed Świętami. Miłych , spokojnych i zdrowych na ciele i duchu Świąt życzę. Toż to Karoka się ucieszy.

Opublikowano (edytowane)

Stare górale jak nie mieli RCK a ciung był mocny to szyberek przykręcali:) Zawór przy rozpalaniu musi się otwierać trochę wolniej ale to już kosmetyka.

Edytowane przez Mancio
Opublikowano

Stare górale nie mieli dmuchawy w kociołkach. Jak się zbyt mocno powstrzymuje gazy to czort wie, gdzie znajdą ujście.....

Opublikowano

Jakby starzy górale mieli takie wynalazki jak Ogniwo epm 26kW to by też mieli RCK a nie szyberek.

Tu idzie a prawidłowe powietrze do spalania podawane tylko wentylatorem, a nie innymi metodami , a przykręcanie szyberka to  możliwość powstawania czadu

Opublikowano

Nie wychodzimy ponad 25%, wiesz czym to grozi.

Czym grozi ? Jestem chyba nie w temacie, proszę o wyjaśnienie :)

Opublikowano (edytowane)

Powrotem do bujania wykresami. Cieszmy się , że Bietka ma ustawione na dom coś koło 39C , jest wiosna,  przeczyszczony kocioł, itd. O rozpalaniu jeszcze napiszę, zauważ , że kocioł jeszcze dochodzi do siebie, z tym też sobie poradzimy. Proszę odrobić lekcje:). Na święta zagadka, czemu nie możemy podgrzać powrotu do kotła obiegiem CWU , pozdrawiam. Przypominam, że mogę się mylić, podajnikowca oglądałem w sklepie. Zmywam się.

Edytowane przez Mancio
Opublikowano

Proszę odrobić lekcje:).

Na święta zagadka, czemu nie możemy podgrzać powrotu do kotła obiegiem CWU

Dobrze panie profesorze :]

Zagadki to nie moja domena... wolę wiedzieć niż zgadywać.

Pozdrawiam.

Opublikowano

A mówiłem Sas solid i nie było by problemu. 

Oczywiście żartuje sam mam defro smart i się zastanawiam czy mój sterownik nie jest uszkodzony idzie to jakoś sprawdzić?

Opublikowano

Sas Solid to ciekawy temat na osobny wątek, dobrze, że czas mnie nie goni z wyborem kotła. Kolego podaj link do swojego problemu to forumowicze zaglądną bo tutaj jest dyskusja o Ogniwo. Pozdrawiam.

Opublikowano

Ja póki co wygrzałem wylewki anhydrytowe i wygasiłem w piecu. Ogólnie nie widziałem problemu po za ogromnymi spiekami no ale zrobiłem korektę dmuchawy i spieki są do przyjęcia.

Opublikowano

Też palę czarną perłą

Opublikowano

Co wy z tym zładem wody? Mam kocioł spięty bezpośrednio z buforem 400l kocioł ciągnie wodę z dołu a podaje w połowie wysokości. Mam kocioł 10kW po świętach wróciłem w domu było 14oC bufor miał 29oC. Wygrzanie instalacji i domu 400l bufor + 7 grzejników panelowych + podłogówka zajęło około 18h.  W sumie niech będzie 550-600l wody.

Kociołek pogoniłem na grupowym 16kW ( połowa mocy?? max 30kW w ustawieniach) spaliny max 140oC i już

https://esterownik.pl/statystyki/6959tu można to zweryfikować.

Owszem u mnie jest 4D i pompa mieszająca ale nie zmienia to faktu że mój kocioł to 10kW i pewnie porównywalny zład wody. Działalność gospodarcza ocieplona 2 cm styropianu dach 5 cm wełny, jak to w działalności drzwi się otwierają i zamykają a czasami ktoś nie domknie zapomni a opał leci.

Coś ta instalacja przekombinowana że M-ka nie daje rady a śmiem twierdzić że moje 10kW na wiosnę poradzi poradzi sobie jeszcze z tunelem foliowym 18m2 aby tam utrzymać temperaturę powyżej 5oC.

Opublikowano

O, Bietka zamontowała termometr zewnętrzny. Od razu lepiej pracuje kocioł(żart) ;). 

BTW, czemu cały czas sypiesz po 25kg? Zawiesza się jak jest nasypany pełny zbiornik?

Opublikowano (edytowane)

O, Bietka zamontowała termometr zewnętrzny. Od razu lepiej pracuje kocioł(żart) ;). 

BTW, czemu cały czas sypiesz po 25kg? Zawiesza się jak jest nasypany pełny zbiornik?

Bo zasobnik błędnie pokazuje % opału i mimo że jeszcze jest z 1/3 to piszczy ze pusto to mu wirtualnie dosypuję by nie wył i sms nie przysyłał.

A ojciec od czasu jak nam wygasł bo % zaufałam sam dosypuje codziennie po swojemu.

Edytowane przez bietka
Opublikowano

No, ale to trzeba skalibrować, ustawić te minuty czy co tam jeszcze. Karoka chyba to tłumaczył jak zrobić. Pewnie z lenistwa nie chce się :).  Poza tym jak tam Mka radzi sobie z minusowymi temperaturami, ciepło w domu? W sumie to dopiero od piątku będzie poniżej -10.