Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mine się wydaje, że wyłączyli obie pompy sprawdzić jak szybko kocioł łapie temperaturę i czy w ogóle łapie. 

Opublikowano

@emigrant wysil się trochę i popatrz na temp za zaworem i powrotu, ten kocioł ma bardzo mało wody w sobie i bez pompy nigdy nie uzyskasz takie delty

Opublikowano

Widzę że dalej gdybacie :)

I tak rodzą się jakieś teorie i domysły.

Bietka po prostu nie zasypała do pełna a minuty zostały jak na pełny zasobnik i nic więcej jak zabrakło wungla.

Opublikowano

Jak gdzieś wcześniej słusznie z resztą napisałeś że jest to moc umowna.

Widzisz liczyło już moc nawet chyba 25kW tyle że węgiel sobie przerzucało a maszyna sobie głupoty liczyła, przecież dobrze wiesz bo już "młody palacz" nie jesteś że ustawiając najniżej w grupowym czyli 8/8 może kocioł pracować z pełnym nadmuchem czyli bez odstawiana przypuszczam już gdzieś przy odbiorze około 3,5kW więc jak to się ma do tych 8kW ?

Jak zatem można mówić tutaj o jakimś maxie ?

Dla mnie ta cała dyskusja i nie tylko tutaj to takie bicie piany.

Przepraszam ale nie mam czasu żeby to dalej ciągnąć, znaczy te dyskusje.

Pozdrawiam.

Nie chce mi się już polemizować ;). Niech Ci już będzie Wiesław :D. Idą święta...
Opublikowano

@Karoka. Ja akurat mam 3 Kondygnacje z lat 70 z ogromnymi mostkami termicznymi ,dom na gruncie,20 okien i 400l w układzie CO .Wiem też co daje mi zawór 4D. Chciałem tylko pomóc. Pozdrawiam.

Opublikowano

Mancio nie chodzi o to kto ma........

Ja jak już też polecam 4D :)

Opublikowano

karoka ten kociołek o takiej mocy z tą instalacją się nie dogada. bietka wybrała kocioł z pomocą forumowych magików, a temat instalacji oddaliła na następny rok, a nóż widelec się uda. a okazuje się, że nie uda się i nie ma co koloryzować rzeczywistości. sambor podał swoją propozycję, z pewnością przemyślaną, a nie wywróżoną jak to było przy doborze mocy kotła. ustawienie pompy cwu + mieszająca jak dla mnie ewidentnie nie wychodzi. takie bzdety są dobre przy przewymiarowanym kotle i skopanej instalacji. to co bietka wydała już na opał to chyba pokryło by odpowiednie gadżety tj sprzęgł i zawory. czy były testy ustawienia kotła na 70 st C, a za zaworem 3d/4d powiedzmy 45 st C na instalację? generalnie słabo to wszystko wygląda

Opublikowano

To że ma ciężko, nie ulega wątpliwości, gdyby był jakiś buforek z 1000L na pewno ulżyłoby mu w cierpieniach.

Puki co w domu jest ciepło bo Bietka widać ciepłolubna kobita :)

Opublikowano

Ten kociołek został bardzo dobrze dobrany ,jeżeli nawet przy -20*C przez kilkanaście dni w roku zabraknie mu pary ,to przynajmniej to będzie jeden z niewielu kociołków który pracuje długo na nominalnej mocy . 

Z czasem i tak trzeba ocieplić całą tą budowlę szkoda co roku tyle kaski pompować w opał  , kocioł wtedy stanie się za duży. :D

Opublikowano

Wszystkie grzejniki trzeba opanować głowicami. Duży dom, więc wszystkie pokoje i pomieszczenia nie potrzebują komfortowych 23 stopni. Może nikt nie potrzebuje 23 tylko 21 to po co marnować energię z kotła na dogrzewanie do 23 czy więcej. Wydaje mi się, że lepiej głowicami niż jakimś jednym zaworem na cały dom. 

Opublikowano

emigrant dużo dobrego napisałeś teraz ale wiem jak to jest, niby nie potrzeba wszędzie ale ja też lubię po domu w majtach latać :)

Dzieciaki od najmłodszych lat też były tak nauczone i zostało im tak do dzisiaj, najmłodszy karlus chodzi teraz do 3-ej klasy liceum a jak tylko przychodzi ze szkoły to też wszystko zrzuca z siebie żeby po luzaku posiedzieć, tak po prostu lubimy.Gdybym grzał jakąś pompą ciepła :) pewnie stałbym się zimnolubny :) Widzisz teraz na noc a Bietka jeszcze sobie podkręciła temp. na zaworze. Widać też lubią ciepło :)

Opublikowano (edytowane)

Jak podkręciła? Mówisz o tym zaworze 4D na schemacie? Przecież ona ma manualny 3D. Tego 4D nie było i znowu ktoś go wstawił. To nie przeszkadza dla algorytmów sterownika, że tak na sucho operuje 4D zaworem którego w rzeczywistości nie ma?

Edytowane przez emigrant
Opublikowano (edytowane)

Zawór na schemacie ma wstawiony tylko po to żeby widzieć ile idzie na zasilanie, tak zawór jest manualny.

Edytowane przez karoka65
Opublikowano (edytowane)

Wszystkie grzejniki trzeba opanować głowicami.

To jest wyrzucenie kasy w błoto,chyba że ktoś wpada do takiego pomieszczenia okazjonalnie na 10 min.

Mam takie głowice w ilości 19szt. i to była najgorsza inwestycja w moim życiu

Wszystkie są odkręcone na max. bo odczuwalnej oszczędności na opale tyle co kot napłakał,

a odczucie komfortu cieplnego skutecznie zniechęca do ich stosowania

No chyba że ktoś lubi siedzieć w chałupie w kufajce

edyta

No może u @bietki w tych pomieszczeniach socjalnych spełnią swoją rolę,ale na pewno nie w domu

Edytowane przez dalasek
Opublikowano
Wszystkie są odkręcone na max. bo odczuwalnej oszczędności na opale tyle co kot napłakał,

a odczucie komfortu cieplnego skutecznie zniechęca do ich stosowania

Dawno nie czytałem takich pierdół :rolleyes:

Pozdrawiam ;)

Opublikowano (edytowane)

No to przeczytałeś

Grzejnik po przymknięciu przez głowicę staje się zimny

Jak jest grzejnik zimny,jest odczucie chłodu i nie jest to moja odosobniona teza

Jak ktoś lubi siedzieć w domu przy 20stC,to może tego nie odczuje

U mnie musi być 23stC i takie zamykanie grzejników niekorzystnie wpływa na komfort cieplny

No chyba że ktoś ma w domu "pustostany",to takie głowice są uzasadnione ;)

Edytowane przez dalasek
Opublikowano

Grzejnik po przymknięciu przez głowicę staje się zimny

Mam termostaty w całym domu. Nie potwierdzam tego co piszesz - zawory nie zamykają się całkowicie.

Zimno (18st) mam tylko w sypialni, w łazience 25st, reszta 23st.

Pełny komfort.

Opublikowano

No no, kocioł pracuje niczym piec hutniczy czy elektrowni. Ogniwo powinno płacić Bietce za taką pracę jako obiekt badawczy w warunkach domowych ;). Ciekawie jaka jest temperatura w palniku, na pewno nie mniej niż 1000 stopni.

Bietka jak tam poprawność spalania? Dalej kopci z komina czy już jest ok? Bo rozumiem, że  w komorze spalania wszystko w porządku, brak spieków i pionowa jasna struga z palnika? Czy palisz juz tym polskim węglem?  

Opublikowano (edytowane)

Mam termostaty w całym domu. Nie potwierdzam tego co piszesz - zawory nie zamykają się całkowicie.

Zimno (18st) mam tylko w sypialni, w łazience 25st, reszta 23st.

Pełny komfort.

Być może uzależnione to jest od izolacji termicznej domu

U mnie i nie tylko,jest takie odczucie

Dom mam niby ocieplony,bo 1,5 suporeksu,5cm pomiędzy i 8cm od zewnątrz,ale ze stropami i dachem jest już o wiele gorzej

Przy budowie było inne założenie,a wyszło inaczej

W stropie na pierwszej kondygnacji 5cm styropianu,dach nieocieplony

W założeniu druga kondygnacja miała być użytkowa i dach miał być ocieplony

Teraz jest tam strych i zostało bez ocieplenia,czyli nad sobą mam tylko 5cm styropianu

Edytowane przez dalasek
Opublikowano

A nie możesz tam wrzucić wełny luzem na strop?jeśli chodzisz to zawsze jakieś belki można wrzucić a z desek ciąg komunikacyjny do gratów. Co do odczucia chłodu to być może ma tu wpływ grubość murów ,ja też wolę 21 i letnie kaloryfery niż 22 na zimnych

Opublikowano

O, włączyło się podtrzymanie mimo działającej pompy CWU. Czemu w podtrzymaniu całkowicie jest wyłączana dmuchawa? 

Opublikowano (edytowane)

A jaka jest Twoja wersja w działaniu podtrzymania ?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Nie powinno kręcić się na jakiś wolnych obrotach, żeby nie dusić płomienia w palniku? Wyłączenie całkowite dmuchawy po przekroczeniu jakieś tolerancji. 

ps. przed znakami interpunkcyjnymi nie stawia się odstępu :(

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

No no, kocioł pracuje niczym piec hutniczy czy elektrowni. Ogniwo powinno płacić Bietce za taką pracę jako obiekt badawczy w warunkach domowych ;). Ciekawie jaka jest temperatura w palniku, na pewno nie mniej niż 1000 stopni.

Bietka jak tam poprawność spalania? Dalej kopci z komina czy już jest ok? Bo rozumiem, że  w komorze spalania wszystko w porządku, brak spieków i pionowa jasna struga z palnika? Czy palisz juz tym polskim węglem?  

Dymu brak spieków kalafiorów brak przesypanego niespalonego węgla brak.W domu az za ciepło się zrobiło więc skręciliśmy teraz zawór 3d na noc.Mamy już zakupiony sterownik do 3d ale nie zaskoczył więc może zle podłączony jest.Wzcoraj kocioł wygasł o 17 bo zaufałam licznikowi węgla.Teraz wiem że muszę sprawdzać sama poziom opału.Wczoraj o 17.30 zasypaliśmy 150 jkg ruskiego ekoban .Do porównania kupiłam dziś ponownie 150 kg polskiego-podobno jaret plus.

Opublikowano

Dymu brak spieków kalafiorów brak przesypanego niespalonego węgla brak.

Super.  Tego Jaret Plus dziś zasypujesz, tak?