Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek - Skąd Polecacie Zamawiać?

BartekTG

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!

Forum już przeglądam od dłuższego czasu (wcześniej tylko szukałem odpowiedzi na pytania, które już się pojawiły w tematach. 

Jako, że stałem się od pewnego czasu użytkownikiem pieca na ekogroszek, teraz przyszedł czas na zamówienie opału na zimę. 

Skąd w okolicach Tarnowskich Gór (woj. śląskie) polecacie zamówić, kopalnia? Jakieś składy? Jak to się w ogóle odbywa, jak transport? Na co zwracać uwagę?

Z góry dziękuję za wszystkie sugestie i pomocne opinie. 

pozdrawiam! 

Opublikowano

Witam.

Ja kupiłem na próbę groszek "JARET PLUS" http://www.kupwegiel.home.pl/ekogroszek-jaret-plus-workowany

Trochę byłem nastawiony, że będzie "lipa" , a tu zostałem mile zaskoczony :) Suchy i granulacja super (bo o to się bałem najbardziej). Spala się dobrze.

Wcześniej kupiłem z innego miejsca i się w.... , mokry bardzo i granulacja masakra. Dlatego takie miałem obawy.

Teraz zamówiłem 2 palety i mam nadzieję, że będzie powtarzalność.

To tylko moja taka opinia na PLUS :)

Pozdrawiam

Opublikowano

To ja podłączę się z pytaniem.

Pytanie do fachówców wizualnych.

Dwie firmy oferują mi niby ten sam groszek z kopalni Piast.

Oba w podobnej cenie, mimo to wyglądają nieco różnie.

Zdjęcie:

bf206fd485e60.jpg

Lewy - grubsze kawałki, kolor bardziej soczycty, czarniejszy, przełomy na kształt kreseczek, że tak porównam do krystalizacji - kryształy długie, smukłe :)

Prawy - szary, drobniejszy, bardziej kruchy...

Próba spalania na nastawach z opału bieżącego (nastawy prawdopodobnie jednakowo nie dopasowane) daje podobny popiół.

Pytanie-meritum:

Który uważacie za lepszy ?

Opublikowano

Piast jest szary po wyschnięciu, zwykle ma złote krystałki (piryt). Węgiel z Piasta jest bezproblemowy ale nie jest to węgiel wysokokaloryczny.

A który jest lepszy to musisz sam sprawdzić na własnym kotle. 

Opublikowano

Witam.

Ja kupiłem na próbę groszek "JARET PLUS" http://www.kupwegiel.home.pl/ekogroszek-jaret-plus-workowany

Trochę byłem nastawiony, że będzie "lipa" , a tu zostałem mile zaskoczony :) Suchy i granulacja super (bo o to się bałem najbardziej). Spala się dobrze.

Wcześniej kupiłem z innego miejsca i się w.... , mokry bardzo i granulacja masakra. Dlatego takie miałem obawy.

Pozdrawiam

Dziś doleciały 2 palety tego eko i jest powtarzalność. Jak dla mnie to ma duże znaczenie i jestem na PLUS :)

Opublikowano

Witam po przerwie. mam możliwość zamówienia ekogroszku z KWK Juliusz w cenie 850zł z przywozem za tonę. Czy warto kupować taki opał?

Opublikowano

Ten węgiel w Bielsku jest po 730zł tona luzem. Myślę, że lepszy jest groszek 5-25 z Piekar (blisko Ciebie) nazywany kiedyś Pieklorzem teraz Skarbkiem. 

Opublikowano

Podałem złą cenę. Powinno być 800zł tona z przywozem. Co do groszku z Piekar to nie mam jak załatwic sobie transportu. Jeśli znajdę kogoś ogarniętego, kto mi to przywiezie i będę miał 100% pewność, że to jest z kopalni to zamówię. 

Opublikowano

Jak ktoś się zastanawia nad ekogroszkiem z kwk silesia to niech weźmie na próbę.

W stosunku do dostawy z zeszłego roku, mam wrażenie, że to inny węgiel. Niestety gorszej jakości. Cena 670zł/t w workach 25kg.

Opublikowano

Niestety gorszej jakości. 

Mylisz pojęcia. Ten węgiel jest dużo wyższej jakości, stąd Twoje problemy z jego prawidłowym spaleniem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Podłączę się pod temat. Który eko-groszek według Was jest najlepszy? Osobiście rozważam zakup Bartex Silver lub Royal KWK Wesoła. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi groszkami lub możecie polecić jeszcze jakiś inny -> lepszy od tych których zakup rozważam?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

I jak pablos kupiłeś ten groszek? Też się zastanawiam nad zakupem tego silvera. Może ktoś coś polecić dobrego najlepiej żeby kupić przez internet. Jestem z okolic wrocławia i u mnie ma składach to szkoda kupować w tych cenach co mają

Opublikowano

Kupiłem groszek od lokalnego sprzedawcy - podobno dobrej jakości. To się jednak dopiero okaże za jakiś czas.

Opublikowano

Witam po przerwie. mam możliwość zamówienia ekogroszku z KWK Juliusz w cenie 850zł z przywozem za tonę. Czy warto kupować taki opał?

No i jak tam kolego, kupiłeś ?

Jakie masz spostrzeżenia ?

Opublikowano

Ostatecznie się nie skusiłem. Na lokalnym składzie mają wesołą za 700zł z dowozem. Ja natomiast zamówiłem czarną perłę. Bo wesoła była by dla mnie zbyt kaloryczna. Perłą pale mieszając ze starym groszkiem, który mi zalega w piwnicy. Zimy na pożnie nie było jako takiej więc perła dawała radę. Teraz przy obecnych mrozach idzie jej o wiele więcej. Miałem zamówić właśnie tą wesołą na mrozy, ale jakoś zapomniałem o tym (najpierw muszę się pozbyć tego starego, który zalega w piwnicy). Zobaczymy ile te mrozy będą trwać. Jak więcej niż tydzień to będę miał już miejsce na wesołą. 

Opublikowano

Witam, cały czas paliłem workowanym Ekoretem (KWK  Mysłowice-Wesoła) od lokalnego sprzedawcy, ale coś ostatnio się mocno zaczął spiekać w piękne grzybki, więc postanowiłem zmienić dostawcę. Na terenie pojawił się sprzedawca z ekogroszkiem Pieklorz z kopalni Piekary. Worki foliowe żółte  o wadze 25 kg, opisane jako Pieklorz. Po rozpakowaniu niestety wilgotny więc go suszę. Po wyschnięciu jest matowo-czarny nie taki jak ekoret, który jest lśniąco-czarny.  Moje pytanie jest takie: czy ktoś miał do czynienia z Pieklorzem i może jakoś opisać jak rozpoznać oryginalnego Pieklorza. Nadmienię, że dopóty miałem Ekoret kupowany luzem w środku lata, palił się ładnie, a teraz ostatnia dostawa workowana już na miejscu była tragiczna. Z góry dzięki za pomoc.

Opublikowano

Polecicie cos w okokicach Warszawy? Mińska Mazowieckiego?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Mój lokalny instalator sasa głównie rozpala i poleca tego silvera sam się nad nim zastanawiam na mrozy miałem tego z wesołej ale kopcilo strasznie jak się przełącza w postoje, jak się pali i ustawi odpowiedzi nadmuchu i czasy idzie ta wesoła w miarę kulturalnie dopalic przy złych ustawieniach mogłem sypac drugi raz w węglarki i palił się jak koks, :)

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam.

Pozdrawiam

Witam

ą jakie masz ustawienia pieca rozchodzi mi się o czas podawania czas przerwy i na ile dmuchawa z góry dziękuje

Opublikowano

No nie @Marcin, szukasz autora tekstu sprzed 2,5 roku?

Opublikowano

Witam

ą jakie masz ustawienia pieca rozchodzi mi się o czas podawania czas przerwy i na ile dmuchawa z góry dziękuje

Witam :)

Już trochę minęło, ale cały czas palę w PID więc nastawy idą automatycznie i nie bardzo mogę pomóc.

Sorki i pozdrawiam.

Opublikowano

No nie @Marcin, szukasz autora tekstu sprzed 2,5 roku?

Tym bardziej że Jaret Plus od tamtego czasu mocno się zmienił, bynajmniej nie na Plus :).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.