LaGGera Opublikowano 22 Września 2015 Autor #27 Opublikowano 22 Września 2015 W dniu 18.09.2015 o 21:31, Animus napisał(a): Dziś złapałem sąsiada wyciągnąłem turbulator przystawiłem miarę ,da się go trochę przechylić po wyjęciu tak 3/4 i wygląda to tak wysokość 1,75 m to minimum jakie dla tej mocy i kotła może być , stawiasz kocioł na gumie bez nóżek ,1 78 m to minimum z nóżkami ,1,80 m wysokość kotłowni to jest już wypas. :D Animus dziękuję ! Dziś podjeżdżam zobaczyć kocioł w praktyce. :-)
Animus Opublikowano 22 Września 2015 #28 Opublikowano 22 Września 2015 To nakręć jaki filmik . W tym tygodniu ma przyjść hydraulik ,tyle wiem.
pab11o Opublikowano 22 Września 2015 #29 Opublikowano 22 Września 2015 a ja podzwoniłem do dystrybutorów SASA w Rzeszowie i nikt nie słyszał o piecu SOLID
Animus Opublikowano 29 Września 2015 #30 Opublikowano 29 Września 2015 Kociol Solid (widmo) :D odpalony dzisiaj !!!!!! Moim zdaniem po pierwszym dniu palenia rewelacja ! ,sam sobie dobiera dawki i nadmuch ,po rozpaleniu na sterowniku ustawiliśmy tylko datę . :rolleyes:
pab11o Opublikowano 1 Października 2015 #31 Opublikowano 1 Października 2015 Spoko. Ja już dostałem wycenę za 14Kw wycenili mi 8600zł . No ale już wcześniej zamówiłem sigmę ale coś czuje że mogę żałować że nie wybrałem SAS'a
Animus Opublikowano 4 Października 2015 #32 Opublikowano 4 Października 2015 Wszystko się okaże . Ciekawe jaki model Sigmy Ci trafi.
pab11o Opublikowano 6 Października 2015 #33 Opublikowano 6 Października 2015 Wciąż czekam na piecyk może będzie w tym tygodniu
krzyh Opublikowano 30 Października 2015 #35 Opublikowano 30 Października 2015 Witam wszystkich!Stoję przed wyborem kotła do nowo budowanego domu i nie ukrywam ,że ten SAS Solid(14 kw ze sterownikiem MultiFun) bardzo mi odpowiada,wygląda na solidną konstrukcję.Nie wiem tylko czy aby ta moc nie jest jeszcze za duża na moje potrzeby-160 m powierzchni użytkowej+garaż w bryle 30m+piwnica pod garażem ,również 30m-kotłownia będzie w piwnicy http://cieplowlasciwie.pl/wynik/ydo .Instalacja mieszana,podłogówka na całym parterze i w górnej łazience,reszta(piętro)grzejniki.Pod uwagę brałem jeszcze OEP 10kw oraz Defro KomfortEko PZ 12 kw lub Defro Sigma.Jednak w Sigmie najniższa moc to 16kw,także odpada.Druga sprawa to wybór palników w tym modelu.Pisałem do biura Sas i dostałem odpowiedz ,że kocioł jest dostępny tylko z palnikiem MultiFlame.Trochę mnie to zdziwiło,bo na ich stronie jest pokazana zwykła retorta,a na zdjęciach powyżej widzę kocioł z informacją,że jest tam retorta obrotowa.Jeżeli jest dostępna obrotowa ,to czy warto ją brać,czy pozostać przy zwykłym palniku?Mam zamiar palić tylko groszkiem.Dziękuję za ewentualne porady i pozdrawiam.
Animus Opublikowano 30 Października 2015 #36 Opublikowano 30 Października 2015 Nie zastanawiaj się bierz SAS-a Solid 14 kw to pełen automat , kocioł sprzedają z 2 palnikami palnik MultiFlame jest do pelletu ,szukaj kotła z retortą obrotową do groszku i obowiązkowo do niego sterownik RECALART MultiFun z czujnikiem żaru.
SUSPENSER Opublikowano 30 Października 2015 #37 Opublikowano 30 Października 2015 W dniu 30.10.2015 o 12:16, krzyh napisał(a): Witam wszystkich!Stoję przed wyborem kotła do nowo budowanego domu i nie ukrywam ,że ten SAS Solid(14 kw ze sterownikiem MultiFun) bardzo mi odpowiada,wygląda na solidną konstrukcję.Nie wiem tylko czy aby ta moc nie jest jeszcze za duża na moje potrzeby-160 m powierzchni użytkowej+garaż w bryle 30m+piwnica pod garażem ,również 30m-kotłownia będzie w piwnicy http://cieplowlasciwie.pl/wynik/ydo .Instalacja mieszana,podłogówka na całym parterze i w górnej łazience,reszta(piętro)grzejniki.Pod uwagę brałem jeszcze OEP 10kw oraz Defro KomfortEko PZ 12 kw lub Defro Sigma.Jednak w Sigmie najniższa moc to 16kw,także odpada.Druga sprawa to wybór palników w tym modelu.Pisałem do biura Sas i dostałem odpowiedz ,że kocioł jest dostępny tylko z palnikiem MultiFlame.Trochę mnie to zdziwiło,bo na ich stronie jest pokazana zwykła retorta,a na zdjęciach powyżej widzę kocioł z informacją,że jest tam retorta obrotowa.Jeżeli jest dostępna obrotowa ,to czy warto ją brać,czy pozostać przy zwykłym palniku?Mam zamiar palić tylko groszkiem.Dziękuję za ewentualne porady i pozdrawiam. OEP 10 kW odpuść sobie bo w nim jest palnik o mocy ponad 25 kW.
krzyh Opublikowano 30 Października 2015 #38 Opublikowano 30 Października 2015 Dzięki Panowie za porady ,nie wiedziałem ,że w oep 10 siedzi taka rakieta :o .Jestem zdecydowny na tego Sasa,jeszcze tylko podjadę do najbliższego dystrybutora i muszęgo zobaczyć go w realu,pomacać :) .Wie ktoś może czy do tego sterownika jest jakiś panel pokojowy?Gdzieś coś czytałem,ale na ich stronie nic takiego nie widzę.
Animus Opublikowano 30 Października 2015 #39 Opublikowano 30 Października 2015 MultiFun sam utrzymuje kopiec na palniku ,dobiera dawki obojętnie jaki weglogroszek wsypiesz do zasobnika ,w standardzie ma m.in. obsługę 2 siłowników zaworów mieszających, 5 pomp obiegowych, (podajnika, wentylatora);współpraca z kilkoma regulatorami pokojowymi SP3000 (jeden dla każdej strefy grzewczej); Jest też podobno dostęp do zdalnej fachowej pomocy w Centrum Wsparcia po wysłaniu historii pracy regulatora oraz zdalne ustawianie urządzenia przez serwis samodzielna aktualizacja oprogramowania przez użytkownika bez demontażu z kotła. Po dokupieniu radiówki możesz w sterowaniu bezprzewodowym podłączyć kilkanaście urządzeń. Mogą to być czujniki temperatury, klamki w oknach (automatyczne wietrzenie) , programowalne termometry pokojowe itd.... Ze strony e-multifun.pl masz możliwość sterować kotłem ze smartphona.
krzyh Opublikowano 31 Października 2015 #40 Opublikowano 31 Października 2015 To właśnie sterownik przekonał mnie ostatecznie do tego kotła.W standardzie mam obsługę 2 siłowników zaworów ,na czym mi zależało, ponieważ będzie instalacja mieszana oraz dostęp do internetu bez dokupowania dodatkowych modułów.Czujnik żaru też zapowiada się ciekawie,czas pokaże.Animus,a jak tam sąsiad,zadowolony z kotła?
sambor Opublikowano 31 Października 2015 #41 Opublikowano 31 Października 2015 Kupowanie kotła dla jego sterownika jest sztuką dla sztuki. Sterownik można łatwiej i taniej zmienić niż cały kocioł. Przez cały okres życia kotła powstanie 5-6 nowych generacji sterownika z poprawionymi błędami, już nie mówię o sofcie zmienianym co 3-4 miesiące, a kocioł będzie trwał do wywalenia na złom tak jak był kupiony. Dlatego nie polecam takiego postępowania - kocioł kupuje się dla kotła , jego palnika, wymiennika, dostępności serwisu i części zamiennych ewentualnie paliwa, a nie dla elektroniki!
krzyh Opublikowano 31 Października 2015 #42 Opublikowano 31 Października 2015 Wszystko się zgadza.Nie kupuję kotła tylko ze względu na sterownik,ale również biorę przede wszystkim pod uwagę jakość wykonania i zastosowanych rozwiązań i elementów,oczywiście palnik,dostępność serwisu i części oraz gwarancję na wymiennik i elektronikę,a z tym u Sasa chyba nie jest żle?Nie wiem,może się mylę,Sambor,co byś polecił innego?
krzyh Opublikowano 31 Października 2015 #44 Opublikowano 31 Października 2015 Siema Karolku :D .Jak tam,ujarzmiłeś swoją Sigmę :P ?
sambor Opublikowano 31 Października 2015 #45 Opublikowano 31 Października 2015 Na mazurach robią dużo dobrego pelletu - idź w pellet to paliwo z przyszłością
krzyh Opublikowano 31 Października 2015 #46 Opublikowano 31 Października 2015 No to teraz zabiłeś mi ćwieka :) .Myślałem sporo o pellecie,mam nawet w swoim mieście producenta tego paliwa z czystego,bez domieszek(podobno) drzewa.Jednak jakoś obawiam się o koszty z tym związane-droższy piec,zużycie chyba większej ilości paliwa oraz cena pelletu-dobry jest droższy od groszku.Jak z doborem mocy takiego kotła,podobnie jak przy węglu?
sambor Opublikowano 31 Października 2015 #47 Opublikowano 31 Października 2015 Dobór mocy nie zależy od kotła, pellet nie będzie droższy od węgla , szczególnie jak masz producenta w swojej okolicy. Najdroższy pellet na mazurach był po 800zł , a większość po 600-650zł/t - Trzeba się wciągnąć w temat i znajdziesz
gilal Opublikowano 31 Października 2015 #48 Opublikowano 31 Października 2015 W dniu 31.10.2015 o 11:52, krzyh napisał(a): Siema Karolku :D .Jak tam,ujarzmiłeś swoją Sigmę :P ?:) jak na razie jest OK. Się unormowało :)
Animus Opublikowano 31 Października 2015 #49 Opublikowano 31 Października 2015 W dniu 31.10.2015 o 09:22, krzyh napisał(a): To właśnie sterownik przekonał mnie ostatecznie do tego kotła.W standardzie mam obsługę 2 siłowników zaworów ,na czym mi zależało, ponieważ będzie instalacja mieszana oraz dostęp do internetu bez dokupowania dodatkowych modułów.Czujnik żaru też zapowiada się ciekawie,czas pokaże.Animus,a jak tam sąsiad,zadowolony z kotła? Sąsiad jest cały w skowronkach . :D
Animus Opublikowano 31 Października 2015 #50 Opublikowano 31 Października 2015 W dniu 31.10.2015 o 10:47, sambor napisał(a): Kupowanie kotła dla jego sterownika jest sztuką dla sztuki. Sterownik można łatwiej i taniej zmienić niż cały kocioł. Przez cały okres życia kotła powstanie 5-6 nowych generacji sterownika z poprawionymi błędami, już nie mówię o sofcie zmienianym co 3-4 miesiące, a kocioł będzie trwał do wywalenia na złom tak jak był kupiony. Dlatego nie polecam takiego postępowania - kocioł kupuje się dla kotła , jego palnika, wymiennika, dostępności serwisu i części zamiennych ewentualnie paliwa, a nie dla elektroniki! A co Tobie się w tym kotle nie widzi ? Kocioł jest b.dobrze wykonany, podwójne drzwiczki ,kupę szamotu,wsadzili ,są nawet elementy z nierdzewki. Wymiennik spisuje się wręcz super odzysk ciepła rewelacyjny spaliny zimne . Nie ma się do czego przyczepić ,jak dla mnie to pojawił się pierwszy kocioł w którym po instalacji nie trzeba gmerać przestawiać itd.. .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.