Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Połączenie 2 Grzejników

mieki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam taki problem, chciałbym do istniejacego grzejnika w pokoju podłaczyc drugi,  tylko mam problem jak to zrobic. nizej załączam wizje mojego pomysłu i prosze o porade:)

w intalacji znajduje sie pomka:)

Dziekuje z góry

.

post-56429-0-15715700-1441744220_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes

Opublikowano

Wg różnicy gęstości- poniżej jak się liczy ciśnienie w inst grawitacyjnej - mat edukacyjne dla studentów.

Ciśnienie czynne w ogrzewaniu grawitacyjnym określa się ze wzoru: 

Δp cz  = h g ( ρ p  – ρ z ), Pa                     
w którym: 
h  - różnica poziomów środka grzejnika i środka źródła ciepła, m
g  - przyspieszenie ziemskie, m/s 2 
ρ p  - gęstość wody o temperaturze obliczeniowej powrotu do źródła ciepła, kg/m 3 
ρ z   - gęstość wody o temperaturze na wyjściu ze źródła ciepła, kg/m 3 

Wzór  ten  dotyczy  obliczeń  instalacji  z  rozdziałem  dolnym,  przy  założeniu  upraszczającym
braku schłodzeń czynnika grzejnego w przewodach instalacji. Przy innych układach geometrii
prowadzenia  przewodów  instalacji  niezbędne  staje  się  również  uwzględnienie  dodatkowego
wpływu  schłodzenia  czynnika  grzejnego  na  poszczególnych  odcinkach  obliczeniowych
instalacji (działkach) 

Tablica  Gęstość wody w zależności od jej temperatury

t,  o C           10          20          30          40          50          60          70          80          90          95          100
ρ, kg/m 3    999,73   998,23   995,67   992,24   988,07   983,24   977,81   971,83   965

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes

Czyli z tego co tu piszesz mozna to podłączyć i bedzie grzało:) Bo chciałbym to juz zrobić a nie chce jakiegos łędu zrobić:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.