mieki Opublikowano 8 Września 2015 #1 Opublikowano 8 Września 2015 Witam Mam taki problem, chciałbym do istniejacego grzejnika w pokoju podłaczyc drugi, tylko mam problem jak to zrobic. nizej załączam wizje mojego pomysłu i prosze o porade:) w intalacji znajduje sie pomka:) Dziekuje z góry . Cytuj
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #2 Opublikowano 9 Września 2015 Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes Cytuj
jurgonka Opublikowano 9 Września 2015 #3 Opublikowano 9 Września 2015 Doprowadzenie i powrót pomiędzy grzejniki podłączenie w prawo i lewo. Grawitacja - płynie w/g ciężaru cieczy. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 9 Września 2015 #4 Opublikowano 9 Września 2015 Chłopaku to grawitacja powoduje że ciecz i wszelkie inne ciała mają ciężar .poz Hermogenes Cytuj
jurgonka Opublikowano 9 Września 2015 #5 Opublikowano 9 Września 2015 "woda płynie tam gdzie ma lżej" poprawne przy pompie " - płynie w/g ciężaru cieczy." poprawne przy grawitacji. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Września 2015 #6 Opublikowano 9 Września 2015 Wg różnicy gęstości- poniżej jak się liczy ciśnienie w inst grawitacyjnej - mat edukacyjne dla studentów. Ciśnienie czynne w ogrzewaniu grawitacyjnym określa się ze wzoru: Δp cz = h g ( ρ p – ρ z ), Pa w którym: h - różnica poziomów środka grzejnika i środka źródła ciepła, mg - przyspieszenie ziemskie, m/s 2 ρ p - gęstość wody o temperaturze obliczeniowej powrotu do źródła ciepła, kg/m 3 ρ z - gęstość wody o temperaturze na wyjściu ze źródła ciepła, kg/m 3 Wzór ten dotyczy obliczeń instalacji z rozdziałem dolnym, przy założeniu upraszczającymbraku schłodzeń czynnika grzejnego w przewodach instalacji. Przy innych układach geometriiprowadzenia przewodów instalacji niezbędne staje się również uwzględnienie dodatkowegowpływu schłodzenia czynnika grzejnego na poszczególnych odcinkach obliczeniowychinstalacji (działkach) Tablica Gęstość wody w zależności od jej temperaturyt, o C 10 20 30 40 50 60 70 80 90 95 100ρ, kg/m 3 999,73 998,23 995,67 992,24 988,07 983,24 977,81 971,83 965 Cytuj
mieki Opublikowano 9 Września 2015 Autor #7 Opublikowano 9 Września 2015 Czyli moj pomysl na podłaczenie tego jest dobry? grzejniki sa takie same 60cm:) Cytuj
mieki Opublikowano 4 Października 2015 Autor #8 Opublikowano 4 Października 2015 Jeśli grzejniki są krótkie to spoko jeśli długie to ten nowy może słabiej grzać (grawitacja to też pompka )woda płynie tam gdzie ma lżej ..poz Hermogenes Czyli z tego co tu piszesz mozna to podłączyć i bedzie grzało:) Bo chciałbym to juz zrobić a nie chce jakiegos łędu zrobić:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi