AntekBoryna Opublikowano 2 Maja 2015 #1 Opublikowano 2 Maja 2015 Czytając niektóre posty można odnieść wrażenie, że dobrze mieć CO z 3 pompami ale jeszcze lepszy był... stary dobry układ grawitacyjny. Czy układ grawitacyjny wykonany na grubych rurach ze syfonowaniem CWU ma w ogóle jakieś wady?
kiminero Opublikowano 2 Maja 2015 #2 Opublikowano 2 Maja 2015 Albo rybki, albo akwarium; tyle w tym temacie. Jak wad nie widzisz, to zakładaj i przestań trollować.
SONY23 Opublikowano 2 Maja 2015 #3 Opublikowano 2 Maja 2015 Podłogi tym raczej nie nagrzejesz a jak już ktoś ją ma cieplutką, to za nic nie chce z niej zrezygnować... No i grzanie latem na same cwu może być trochę problematyczne, bo bojler może nie nadążyć z odbiorem ciepła z kotła chociaż przy odrobinie wprawy i to można opanować.
AntekBoryna Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #4 Opublikowano 2 Maja 2015 A czy sam odbiór ciepła z kotła nie będzie gorszy niż przy pompie? Na układzie pompowym możemy sobie włączyć pompe na ostatni bieg i wtedy różnica powrót zasilanie na kotle jest niewielka dzięki temu możemy mocniej zagrzać tak mi się wydaje czy mam rację? Na grawitacyjnym większa jest możliwość, że woda w kotle prawie się gotuje a na grzejniku mamy 60 stopni.
SONY23 Opublikowano 2 Maja 2015 #5 Opublikowano 2 Maja 2015 Jak centralne jest dobrze zrobione i grzejniki nie są bardzo daleko w poziomie od kotła to tak nie będzie. Ile na kotle tyle na kaloryferze. A pompka wstawiona do takiego ukladu z grubymi rurami i dużą ilościa wody (bez zabezpieczenia temp. powrotu) powoduje rzeczywiście niesamowitą skuteczność odbioru ciepła, wręcz zamienia zwykłego smieciucha w kocioł kondensacyjny... ;) i po 5-6 latach musimy do kotlowni wstawiac następny.
sambor Opublikowano 2 Maja 2015 #6 Opublikowano 2 Maja 2015 Jak wykładnikiem jakości instalacji będzie ilość pomp w niej zamontowanych to ja mam ich 6 szt oraz 4 zaw 3-D - czyli wg kryteriów Antka to jest zła czy dobra instalacja. Może niech sam odpowie. PS Antek jak jesteś taki teoretyk to odpowiedz na takie pytanie: "Ile razy należy podnieść 1 kg cukru na wysokość 1 m, aby się napić 1 szklankę herbaty?" :P
AntekBoryna Opublikowano 2 Maja 2015 Autor #7 Opublikowano 2 Maja 2015 "Ile razy należy podnieść 1 kg cukru na wysokość 1 m, aby się napić 1 szklankę herbaty?" :P Tyle razy ile musisz iść do kotłowni by wymienić koło w aucie. P.S. Daj link do Twojej instalacji. To ocenie.
sambor Opublikowano 2 Maja 2015 #8 Opublikowano 2 Maja 2015 Widzisz ty nie rozumiesz, zadania i odpowiadasz bzdury, a zadanie ma podstawy matematyczne. Natomiast mojej instalacji nie ma w necie, bo i po co ? PS W kotłowni jestem 10-12x dziennie - gdyż przez nią prowadzi wyjście gospodarcze z domu, a koła to nie zmieniałem , chyba ze 3 lata, a mam 4 samochody.
zwanzig Opublikowano 2 Maja 2015 #9 Opublikowano 2 Maja 2015 Czytając niektóre posty można odnieść wrażenie... Czytając większość Twoich tematów, które zakładasz w tempie ekspresowym można odnieść wrażenie, że masz jakieś lekkie problemy z fazami? Jak się nudzisz i chcesz popierdolić o dupie maryni, to jest od tego odpowiedni dział, Nie dziwię się, że nawet spokojnemu kiminero działasz już na jaja...
automatyk Opublikowano 3 Maja 2015 #10 Opublikowano 3 Maja 2015 układ grawitacyjny jest najlepszym rozwiazaniem do tego głowice sterowne centralnie pwm lub inne podobne i nic wiecej od zycia a jak jeszcze ktos ma grzejniki żeliwne to juz rewelacja miałem u siebie juz wszytko i wrociłem do starego układu bez pomp bez zaworów 3d i teraz komfort jest najlepszy a jak sie pali 24h to wychodzi najtaniej
sambor Opublikowano 7 Maja 2015 #11 Opublikowano 7 Maja 2015 PS Antek jak jesteś taki teoretyk to odpowiedz na takie pytanie: "Ile razy należy podnieść 1 kg cukru na wysokość 1 m, aby się napić 1 szklankę herbaty?" :P Aby to zadanie rozwiązać wystarczy znać trochę podstaw fizyki na podstawie nawet gimnazjum i odpowiedź na to zadanie jest prosta i pewnie kilka osób z forum je rozwiązało: Podnoszenie cukru: N = F * s (siła * droga) - praca F = m*a (masa * przyspieszenie, w tym przypadku ziemskie) Podnosimy: 1kG = m*g=1 kg*9,81m/s^2=9,81N Q cukru =9,81N*1m = 9,81J przyjmujemy 10 J Uwaga 1J=1Ws Podnosimy 1kg na wysokość 1m w czasie 1 sekundy, czyli z mocą 10W (9,81W) Podgrzewanie wody na herbatę: 0,25l = 0,25kg - z 10C do 100C aby dobrze zaparzyć ;) : Q H2O =m*c*(θ1−θ2 ) = 0,25 [dm3=kg]*4190[J/(kg*K)]*(100-10)[K] = 94 275[J] Podnoszenie cukru Q cukru = 10 J Czyli aby się wypić szklankę herbaty należy podnieść 1kg cukru na wys 1m 9428 razy Przyjmując 1 podniesienie/ s czynność ta zajmie nam – 2,618 godziny – oj to dużo pracy :( . Pytanie gdzie w tym zadaniu jest coś nie na temat ? To, że ktoś umie mnożyć nie znaczy że zna fizykę - myślcie! , myślenie nie boli, a czasem pomaga. Pozdr.
drewniak Opublikowano 7 Maja 2015 #12 Opublikowano 7 Maja 2015 Witam, mam kocioł żubr 20 KW, kaloryfery żeliwne, grube rury i dużo wody w obiegu. Układ może chodzić na grawitacji ale jest też pompka która chodzi cały czas już 9-ty rok z tym piecem. Jak puszczę tylko na grawitacji to temp. na piecu wysoka(80*), kaloryfery gorące ale jak by słabiej ogrzewa się dom w porównaniu jak włącze pompkę i temp. na piecu nieco spadnie(60*) a kondensatu brak. Na grawitaci słabiej ogrzewa się też CWU. Pompkę załączam od 56 - 60*.
AntekBoryna Opublikowano 7 Maja 2015 Autor #13 Opublikowano 7 Maja 2015 A co to znaczy grube rury? Bo dla jednego to 1" a dla innego 2"
Okta Opublikowano 9 Maja 2015 #15 Opublikowano 9 Maja 2015 sambor tak sobie pomyslałem, że aby wypić jedną szlankę herbaty należy podnieść 1kg cukru 0.002 razy chyba że ktoś słodzi 2 łyżeczki :D anyway... te 6 pomp to jakie daje ci zurzycie na miesiąc w znaczeniu kWh? aby znowu nie było, że jakis tam Antek.. etc to pytam bo zastanawia mnie jaki to jest udział w całkowitej mocy kotła w przeliczeniu na dzień 2%/10%? pozdro
sambor Opublikowano 9 Maja 2015 #16 Opublikowano 9 Maja 2015 Cały układ przygotowania CO,CWU ma pobór ok 28 kWh / miesiąc w okresie pracy CO, przy samej pracy CWU to zaledwie 4kWh/msc. Co do % udziału w pobranej mocy elektrycznej kotła to musisz policzyć sam - w okresie grzania CO - dla uproszczenia 6 msc wytworzyłem 42,28GJ energii cieplnej.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.