Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec z podajnikiem szufladkowym czy ślimakowym?


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku z tym, że na naszym forum dość dużo pisze się o piecu KMG-1 z podajnikiem szufladkowym, sam zaś posiadam piec z podajnikiem retortowym chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wad i zalet obu typów podajników paliwa.

 

Słyszałem opinię, że podajnik szufladkowy jest bardziej tolerancyjny jeżeli chodzi o paliwo, natomiast piece w wyposażonych w ten podajnik piecach dość trudno jest uzyskać bezdymne spalanie, co (jak przypuszczam) spowodowane jest tym, że nowa porcja paliwa jest "zsypywana" na palenisko. Generalnie panuje opinia, że trudniej jest ustawić odpowiednie parametry procesu spalania.

 

Natomiast muszę stwierdzić (nieobiektywnie :) ), że podajnik ślimakowy z paleniskiem retortowym jeżeli chodzi o ustawienia i proces spalania jest bardzo tolerancyjny - zmiana ustawień powodowała u mnie np. wysypywanie się węgla poza palenisko (gdy ustawiłem zbyt duży czas podawania paliwa) lub też "zapadanie" się żarzącej się części węgla - jednak nie powodowało to dymienia, czy nawet (oczywiście w rozsądnych granicach ustawień) zgaśnięcia pieca. Ale faktem jest, że raz już miałem trochę roboty w związku z zerwaniem się zawleczki na wale ślimaka - oczywiście nie była to wada pieca czy podajnika jako takiego - jedynie objaw wspomnianej wcześniej nietolerancji na zbyt dużą granulację węgla - a może dostał się tam jakiś kamień - trudno stwierdzić - winowajcy nie znalazłem.

 

A jak to jest u Was - czy macie podobne doświadczenia?

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam

Posiadam STALMARKA z szufladą i faktycznie mimo różnych kombinacji nie jestem w stanie prowadzic spalania bezdymnego a z komina widac delikatny czarny dymek. To narazie jedyny "mankament" tego podajnika.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.Posiadam piec na eko z podajnikiem retorowym 3 lata. Super sprawa. Zrywanie zawleczek to wina coraz gorszego groszku.Sam mialem kilka razy ten przypadek. Ale sa juz podajniki retorowe do spalania groszku 1do 1 z mialem lub samym miałem. Po zimie mam zamiar wymienic wlasnie na taki podajnik bo jakosc groszku co rok jest coraz gorsza.Jesli zas chodzi o sterownik i jego ustawienia to sa juz dostepne taki gdzie ustawia sie tylko temp. natomiast wszystkie parametry sam sobie płynnie dobiera i odchodzi problem z niedopalaniem, wysypywaniem czy wygasaniem. Sterownik ten mozna monitorowac przez tel. kom.

Pozdrawiam

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Nawiązując do pieca KMG- może wypowie sie ktoś kto tego uzywa z tym nowym sterownikiem lub starym. Jego cena jest dobra i może warto się nim zainteresować

pozdrawiam

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.