Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,po przekopaniu forum doszlem w koncu jakie wady posiada moje c.o.Wiem ze musze dolozyc grzejniki gdyz moc tych nie wystarczy(zle zostalem poinformowany)

Caly czas pocieszalem sie mysla ze gdy spadnie temp na zewnatrz mam mozliwosc podniesienia temp startu pompy (do tej pory wynosila 70 st wyjscie)temperatura na zewnatrz spadla wiec udales sie do kotlowni i tu zdziwienie :maksymalna temperatura na kotle to 70 st (smutek)dodam ze sterownik byl polecany przez sprzedawce,a okazalo sie ze nie jest w stanie osiagnac temp nominalnej grzejnikow (75/60/20),przez co automatycznie jest strata kilku stopni

I tu moje pytanie jaki sterownik polecacie do sterowania pompa i dmuchawa??

Pozdrawiam i byle do wiosny

Opublikowano

w sterowniku mozesz zmienic w ustawieniach serwisowych tak zebyc do 85 spokojnie mogł grzac

Opublikowano

Witam!!!

Nie napisałeś jaki sprzęt posiadasz ale ja parę miesięcy temu kupiłem sterownik YETI i jestem z niego bardzo zadowolony. A muszę się przyznać że zanim cokolwiek kupię przekopię wiele miejsc - chodzi oczywiście o stosunek jakości do ceny. Przejrzałem wiele sterowników i ostatecznie wybrałem YETI . Sterownik poza ustawieniami stref czasowych ma wszelkie możliwe nastawy. B. dobra jest płynna regulacja dmuchawy bo zapobiega mocnemu rozżarzeniu paleniska a tym zbytniemu przeciąganiu temperatury zadanej...A i piec już tak nie strzela jak wcześniej. Myślę że poprzez ten zakup zaoszczędzę przynajmniej tonę miału i mój piec .

A jeśli mowa o temperaturach, to 70 st. które podałeś to dla mnie KOSMOS!!! Na piecu mam ustawione 55-60 i to zupełnie wystarczy- w domu jest 23-25 st- domek poniemiecki nieocieplony, nowa stolarka PCV, nowy dach już dobrze ocieplony - 20 cm wełny.

Z tego co wiem jak dobierasz grzejniki do pomieszczeń o standardowej wysokości to powinno być 100W na 1m a łazienka 150W na 1m.

Oby do wiosny...

Powodzenia!!!

Opublikowano

Witam sterownik nazywa sie "eko R+" i z tego co wiem nie da sie ustawic innej temp,nie szukalem informacji na temat tego sterownika poniewaz zdalem sie na sprzedawce jak by nie bylo renomowanej firmy,cale centralne sklecilem na podstawie info z internetu i tak sie ciesze ze wogole dziala,teraz po prostu musze naprawic bledy ktore wyszly podczas uzytkowania.Moc grzejnikow obliczalem 120 W/m2.

Modernizacje zaczne od wymiany pompy na mocniejsza gdyz ta nie do wszystkich grzejnikow dopompowuje (grundfos 60),wiem ze mam za mocny piec(31KW) do grzjnikow (moc wszystkich to 25 KW)

Pozdrawiam wiosna wnet a potem sie zobaczy:)