Kridor Opublikowano 9 Marca 2015 #1 Opublikowano 9 Marca 2015 Witam Ostatnio zacząłem rozgryzać moją instalację hydrauliczną kotłowni. Schemat znajduje się w załączniku. Linie czerwone oznaczają ciepłą wodę, niebieskie zimną. Proszę o ocenę instalacji. Co należałoby zmienić? Mam problem z ochroną powrotu. Niby zawór 4 drogowy powinien mi to zapewnić. Ale są problemy. Jeśli ustawię zawór w zakresie 0-3 to dogrzewa powrót, ale temperatura wody płynącej na grzejniki to max. 22 stopnie. Gdy zawór ustawię między 3 a 10 to nie dogrzewa powrotu, a ciepła woda płynie na grzejniki. Według mnie wynika to z dużych oporów, gdyż instalacja połączona jest na rurach 1". Zawory też są 1". W związku z tym, aby układ ochrony powrotu działał prawidłowo chcę dołożyć dodatkową pompę (kolor zielony na schemacie). Co myślicie o tym rozwiązaniu? Czytałem, że można próbować rozwiązać to grawitacyjnie, ale wiąże się to z zmianą instalacji na 1,5". Zauważyłem, że temperatura na powrocie ma duży wpływ na pracę kotła. Gdy nie dogrzewam powrotu, temperatura na kotle spada do ok. 40 stopni. Podnosi do 60 i znów spada. Kocioł pracuje bardzo niestabilnie, co wiąże się z większym zużyciem węgla i kotła. Gdy powrót jest dogrzewany temperatura na kotle waha się w zakresie 55-65 stopni a zużycie węgla jest zauważalnie mniejsze. Tak więc zależy mi na rozwiązaniu tego problemu. Dodatkowo do istniejącej instalacji mam wątpliwości: Czy zawór 3 drogowy nie powinien pobierać wody z powrotu zbiorczego? ( załącznik schemat kotłowni po zmianie). Pozdrawiam Kridor Schemat kotłowni.pdf Schemat kotłowni po zmianie.pdf
sambor Opublikowano 9 Marca 2015 #2 Opublikowano 9 Marca 2015 Ten obecny schemat nie ma prawa działać prawidłowo Po lewej twój schemat, po prawej jak powinno być przerobione, ewentualnie zamiast tej pompy na powrocie daj grube rury - mim 5/6" i taki zaw 4-D , albo lepiej nawet o 1 rozmiar większy, czyli 6/5" i takie rury na krótkim obiegu
Kridor Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #3 Opublikowano 10 Marca 2015 Witam Może wprowadziłem w błąd, ale obecna moja instalacja wygląda jak w załączniku "schemat kotłowni" tylko bez zielonej nitki.
Kridor Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #4 Opublikowano 10 Marca 2015 Żeby nie mieszać wrzucam istniejący schemat kotłowni. Proszę o opinie na temat tej instalacji, żebym miał argumenty. Chcę żeby instalator poprawił to, czego nie wykonał jak należy.
henryk1953 Opublikowano 10 Marca 2015 #5 Opublikowano 10 Marca 2015 Poczytaj to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?207991-Podłogówka-przed-czy-za-zaworem-czterodrogowym
sambor Opublikowano 10 Marca 2015 #6 Opublikowano 10 Marca 2015 To jest źle podłączone, podłogówka powinna być podłączona za zaw 4-D , tak jak pokazałem na prawym rys w poście #2. Obecne podłączenie nie pozwala na pełną kontrolę temp powrotu na kocioł, gdyż zaw 4-D regulije tylko wodę wracającą z grzejników a powinien z grzejników i podłogówki. Przy takim podłączeniu jak masz obecnie powrót z podłogówki mocno ochładza powrót na kocioł ,
Kridor Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #7 Opublikowano 10 Marca 2015 Nie za bardzo rozumiem, że tylko woda z grzejników wraca na zawór 4-D. Wydaje mi się, że powrót na zawór 4-D jest z podłogówki jak i z grzejników. Tylko zimna woda do mieszacza podłogówki nie idzie z zaworu 4-D. Co do instalacji podłogówki za zaworem 4-D. Zawór 4-D steruje obecnie temperaturą grzejników. Jak podłączę podłogówkę za tym zaworem to będę miał tą podłogówkę zależną od zaworu 4-D. Jak zatem sterować podłogówką jak wyłączone zostaną grzejniki? Mam napędy na zaworach.
sambor Opublikowano 10 Marca 2015 #8 Opublikowano 10 Marca 2015 Nie widzisz że obecnie bierzesz wodę do podłogówki z przed zaworu 4-D a oddajesz za zaworem 4-D , taki układ jest nie prawidłowy, w elektryce było takie prawo , bodaj Kirchhoffa że suma prądów dopływających do węzła musi być równa sumie prądów odpływających z tego węzła. Podobnie jest w hydraulice - to co wypływa z zaworu 4-D , musi do niego wracać. U ciebie z zaworu wypływa gorąca woda na grzejniki a wraca zimna woda z grzejników i zimna woda z podłogówki. Najlepiej byłoby wpiąć zasilanie podłogówki za zaw 4-D, przecież zasilanie grzejników jest wyższe niż podłogi a zaw termostatyczny 3-D niweluje różnicę temperatur zasilania automatycznie. Podobnie sterowany zaw 3-D z czujnikiem temp na zasilaniu podłogi. Problemem jest brak tego zaw termostatycznego 3-D a jest tylko ręczny zaw 3-d mieszający bez czujnika temp wyjściowej. Jak będzie podłogówka włączona równolegle do grzejników za zaw 4-D to nie ważne czy grzejniki będą wyłączone czy nie, ona będzie działać niezależnie.
Kridor Opublikowano 11 Marca 2015 Autor #9 Opublikowano 11 Marca 2015 Witam Wczoraj przyjrzałem się jak pracuje mieszacz 4D i sprawa się wyjaśniła. Masz rację "sambor", że zawór 3-D za zaworem 4-D nie przeszkadza, nawet jak wyłączone zostaną grzejniki. Otóż po wyłączeniu grzejników sterownik kotła ustawia zawór 4D tak, że otwarty jest przepływ na wyjście w mieszacza.
luk80 Opublikowano 12 Marca 2015 #10 Opublikowano 12 Marca 2015 Temat porusza zagadnienia które mnie interesują tak więc pozwolę sobie zadać pytania dotyczące schematu. 1.Czy koniecznością jest założenie pompy na powrocie za zaworem 4D ? 2. Jakie średnice rur zastosować na instalacji ? Na dzień dzisiejszy mam obieg zaworu 4D wykonany taki jak króciec z kotła czyli 2". Dalej stopniowa redukcja do 22mm w miedzi na wyjściu z kotłowni. Jako, że planuje rozbudować instalacje o podłogówkę oraz przepiąć część grzejników na rozdzielacz ( niedogrzane na końcu instalacji) nie wiem jaką średnicę rur zastosować aby poprawić przepływy. Myślałem o przerobieniu tak by na wyjściu z kotłowni było 28 mm.
Kridor Opublikowano 31 Marca 2015 Autor #11 Opublikowano 31 Marca 2015 Witam po czasie. Czy taki schemat będzie oki?
sambor Opublikowano 31 Marca 2015 #12 Opublikowano 31 Marca 2015 Niestety, nie oki. Podłogówka - zasilanie i powrót powinna być podłączona za zaw 4-D, równolegle do instalacji CO. Pisałem o tym w poście #2 4 tygodnie temu i od tego czasu nic w hydraulice się nie zmieniło :)
Kridor Opublikowano 31 Marca 2015 Autor #13 Opublikowano 31 Marca 2015 Niestety, nie oki. Podłogówka - zasilanie i powrót powinna być podłączona za zaw 4-D, równolegle do instalacji CO. A móglbyś rozwinąć myśl, bo jestem na etapie oswajania się z hydrauliką? Chodzi mi o to co daje podłączenie za zaworem 4D, a co nie będzie działać w pokazanej przeze mnie ?
sambor Opublikowano 31 Marca 2015 #14 Opublikowano 31 Marca 2015 Jeżeli masz podłogówkę włączoną bezpośrednio do kotła to nie masz ochrony powrotu na kocioł , dodatkowo woda z powrotu podłogówki ma niskie temp , dużo niższe niż z bezpośredni powrót z grzejników czyli silne ochłodzenie kotła i jego korozję. Włączenie za zaw 4-D podłogówki - czyli równolegle do grzejników pozwala na takie ustawienie zaw 4-D aby cała woda powracająca na kocioł miała temp bezpieczną dla kotła - czyli nie powodowała korozji kotła.
Kridor Opublikowano 31 Marca 2015 Autor #15 Opublikowano 31 Marca 2015 Dzięki. A czy ochrona kotła będzie mi działać, jak mam instalację na 1" rurach (oczywiście przy prawidłowym podłączeniu instalacji jakie podałeś w #2)?
sambor Opublikowano 31 Marca 2015 #16 Opublikowano 31 Marca 2015 Podłączenie - kocioł - zaw 4-D musisz zrobić rurą o większej średnicy + taki sam zaw 4-D najlepiej tak jak jest średnica w wyjścia z kotła i jak najmniej kolanek na tym obiegu.
Kridor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor #17 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 No właśnie. Ja niestety mam na 1" wszystko. Teraz, jakbym zostawił na tym co mam, to czy przy tym podłączeniu do instalacji którą narysowałem w #11 pompy, podłączając ją jak na rysunku lewym w #2 (kolor zielony) to czy by mi działała ochrona powrotu? Czy działyby się rzeczy inne?
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #18 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Ma być tak jak w poście #2 po prawej stronie, tam z resztą jest wszystko napisane i nie co więcej tłumaczyć. A ty chcesz mieć pompę kotłową jako krótki obieg i dodatkowo cienkie rury do zaworu 4-D. Będziesz miał w tym przypadku ochronę powrotu, ale raczej nie zadziała obieg z zaw 4-D- za mała średnica. Podawałem ci dwie wersje z pompą na powrocie zaw 4-D lub z grubymi rurami na obiegu kotłowym. Hydraulika to nie polityka aby się coś przez miesiąc zmieniło ;)
henryk1953 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 #19 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Witaj!!! tu masz dwa gotowce jak prawidlowo rozwiazać twoje problemy 1 Z pompą kotlowa https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/15929-wazne-pytanie-o-instalacji-dzialanie/ 2. z zaworem 4D https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/19228-schematy-instalacji-cocwu-z-ogrzewaniem-podłogowym-do-sprawdzenia/ poz,henryk1953
Franek19 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 #20 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ten obecny schemat nie ma prawa działać prawidłowo Po lewej twój schemat, po prawej jak powinno być przerobione, ewentualnie zamiast tej pompy na powrocie daj grube rury - mim 5/6" i taki zaw 4-D , albo lepiej nawet o 1 rozmiar większy, czyli 6/5" i takie rury na krótkim obiegu Witaj Sambor!.Przepraszam,że się ośmielam zwrócić uwagę.Chodzi o podane średnice przez Ciebie wg Pn-78/H-74244 i 74200 (rury stalowe czarne ze szwem) nie ma takich średnic, a może ja jestem do tyłu?. Średnica 5/6" to wg przeliczenia wyjdzie ok. 20mm. Proszę o wyjaśnienie.Pozdrawiam
Dawidpodhale Opublikowano 3 Kwietnia 2015 #21 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Schemat z postu 2 po prawej nie do konca jest prawidlowy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.