Dudick Opublikowano 23 Lutego 2015 #1 Opublikowano 23 Lutego 2015 Witam mam problem z ustawieniem mojego piec MPM MULTI 17 kw z podajnikiem ślimakowym i sterownikiem ELECTRONICS LOGIC SP-18L mam problem po zmianie miału w popiele są zgrzewy i sam popiół jest dość dziwnego koloru i jest go dwa razy więcej niż wcześniej mogę dodać fotkę jak ktoś chce a to moje ustawienia Temperatura Co 45 C Tepreratura Cw 45 c Czas wygasania 60 min Pauza w podtrzymaniu 20 min Praca w podtrzymaniu 20 s Rozruch nadmuchu 6,5 s Temperatura ślimaka 60 C Moc min dmuchawy 20% Test mocy min 7/112 s Test mocy max 35/85s proszę o pomoc czy że tego popiołu jest tak dużo to wina miału czy może ustawień
hektoras Opublikowano 24 Lutego 2015 #2 Opublikowano 24 Lutego 2015 No i potwierdzenie faktu że jakość opału jest karygodna. Podaj co podał sprzedawca odnośnie jakości tj. klasa, wartość opałowa, ciepło spalania, ilość %siarki, %popiół, spiekalność a mniej ważne to wilgotność bo po podsuszeniu/wysuszeniu nie wpływa tak zasadniczo na jakość tylko na cenę bo mokry to po wysuszeniu mniej wagowo. A zgrzewy to najczęściej zmniejsz nadmuch wentylatora ale delikatnie i obserwuj bo jak opał ma dużą spiekalnośc to będzie się żużlował robiły takie spieki. Jak osłabisz nadmuch to będzie dłużej i delikatniej dochodził do zał. temp. a temp. paleniska nie będzie osiągać max. tzn że będzie pracował na mniejszej mocy.. Daj znać jakie efekty osiągnąłeś i dzięki czemu. Ja co do jakości opału to niejednokrotnie już odczułem na moim piecu.
Dudick Opublikowano 24 Lutego 2015 Autor #3 Opublikowano 24 Lutego 2015 Właśnie o miale nie wiem za dużo polecił mi go wujek że dobry tylko że on ma piec bez podajnika no i cena była niska a miałem wcześniej miał z innego źródła i nie było spieków i co ważne zużywałem go mniej i było mniej popiołu bo obecnie po 17 godz palenia mam dwie szufladki popiołu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.