Animus Opublikowano 29 Czerwca 2016 #226 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Mam zamiar kupić Kawah KDC Bio Pell 14kw, czy ktoś miał doczynienia z tymi kotłami? Niema takiego kociołka.
sopelek Opublikowano 29 Czerwca 2016 #227 Opublikowano 29 Czerwca 2016 Oczywiście, że nie ma, jest 15kw http://www.kawah.pl/produkty/kotly-grzewcze/kdc-bio-pell/kociol-kdc-bio-pell-15kw/ moja pomyłka
sopelek Opublikowano 29 Czerwca 2016 #228 Opublikowano 29 Czerwca 2016 firma Kawah istnieje od 1,5 roku, podobno założyli ją byli pracownicy firmy defro i heiztechnik, dają 5lat gwarancji na szczelność wymiennika i 7 lat przy zastosowaniu zaworu mieszającego, na elektronikę standardowo jak reszta dwa lata, według sprzedawców którzy mają w swojej ofercie wiele innych firm, Kawah nie odbiega od dużo droższych kotłów z tak zwanej górnej półki a wręcz niektórych przewyższa solidnością wykonania. Minusem jest brak certyfikatu o klasie kotła bo taka jest kolejka w instytutach które je przyznają, że taki dokument dopiero będzie.
sambor Opublikowano 29 Czerwca 2016 #229 Opublikowano 29 Czerwca 2016 To jaki jest wymiennik to widać na przekrojach, natomiast nic praktycznie nie wiadomo o palniku w tym kotle
Animus Opublikowano 29 Czerwca 2016 #230 Opublikowano 29 Czerwca 2016 firma Kawah istnieje od 1,5 roku, Minusem jest brak certyfikatu o klasie kotła bo taka jest kolejka w instytutach które je przyznają, że taki dokument dopiero będzie. Moim zdaniem kocioł, jego budowa nie różni się niczym od zwykłych kotłów ekogroszkowych, nawet zasypowych, a spalać będzie pellet! Co do palnika do pelletu to z ruchomym rusztem jest ich już pare. Tak wygląda kocioł do spalania pelletu jego komora:
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #231 Opublikowano 30 Czerwca 2016 zaraz zaraz, pokazujesz mi kocioł, który kosztuje przeszło 13tyś zł, pokaż mi kocioł do 10tyś który według Ciebie jest lepszy od tego który ja pokazałem a będę ci bardzo wdzięczny:)
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2016 #232 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Zobacz na kotły Kostrzewy lub Tekli Samo wsadzenie palnika peletowego do klasycznego wymiennika od ekogroszku nic nie da
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #233 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Ile ludzi, tyle opinii. Sprzedawca z mojego miasta ma sasy i tekle, tej drugiej nie poleca tylko sasy. Rozmawiałem z innym sprzedawcą z miasta Turek, który stwierdził, że sasy nie maja pojęcia o paleniu pelletem i polecił Kawah, Biawar, Lazar lub Kamen. Kostrzewy i defro to już nikt nie poleca ze względu na awaryjność( oprócz tego forum). Czeski film, każdy mówi coś innego!
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2016 #234 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Kolego najlepszy z tego co wymieniłeś jest Biawar - kocioł na lata , mający dobrą opinię na forach , ale cena to ok 11-13tys Pozostałe to jak trafisz, pytałeś o tani kocioł na pelet podałem ci Kostrzewę, jakbyś chciał dobry podałbym ci właśnie Biawara. Teraz każdy producent chce mieć w swijej ofercie kocioł na pellet, więc klepią różne potworki.
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #235 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Mam możliwość zakupu Biawar PELLUX Compact 12kw za 10700zł ale ten kociołek to zupełna nowość, miałeś z nim doczynienia?[/size]
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2016 #236 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Brać w ciemno, to mniejszy brat 20 kW, kotła który jest na forum z dobrą opinią i który kilka razy montowałem, Z 12 nie miałem jeszcze do czynienia, po za jakąś wystawą
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #237 Opublikowano 30 Czerwca 2016 szczerze to był to pierwszy kocioł na który zwróciłem uwagę szukając peleciaka, ale nie znalazłem nic na forum i dlatego dałem sobie spokój a teraz Pan Sambor mi go przypomniał:)
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #238 Opublikowano 30 Czerwca 2016 zapotrzebowanie wyszło mi jakieś 9kw także chyba dałby u mnie radę, no i znowu mam mętlik :blink:
sambor Opublikowano 30 Czerwca 2016 #239 Opublikowano 30 Czerwca 2016 I mając zapotrzebowanie rzędu 10kW chciałeś kupić nieznany kocioł o mocy 1.5x większej niż potrzeby domu - chłopie to byłaby fabryka smoły!
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #240 Opublikowano 30 Czerwca 2016 Sambor nie dołuj mnie bo do końca tygodnia muszę zamówić piec! Biawar wygląda zachęcająco!
sopelek Opublikowano 30 Czerwca 2016 #242 Opublikowano 30 Czerwca 2016 A kolega to się z choinki chyba urwał ;) przeczytaj uważnie to co było napisane powyżej
Animus Opublikowano 30 Czerwca 2016 #243 Opublikowano 30 Czerwca 2016 zaraz zaraz, pokazujesz mi kocioł, który kosztuje przeszło 13tyś zł, pokaż mi kocioł do 10tyś który według Ciebie jest lepszy od tego który ja pokazałem a będę ci bardzo wdzięczny:)Pokazuje jak wygląda wnętrze kotła do pelletu,a Ty sam poszukaj czegoś na swoją kieszeń.
sopelek Opublikowano 1 Lipca 2016 #244 Opublikowano 1 Lipca 2016 Czy ktoś na tym forum oprócz Sambora ma coś do powiedzenia odnośnie kotła Biawar pellux compact?
karoka65 Opublikowano 1 Lipca 2016 #245 Opublikowano 1 Lipca 2016 zapotrzebowanie wyszło mi jakieś 9kw także chyba dałby u mnie radę, no i znowu mam mętlik :blink: Masz RBR-Eko Bio 9kW, jest w 5-ej klasie po badaniach w Instytucie w Łodzi.
sopelek Opublikowano 1 Lipca 2016 #246 Opublikowano 1 Lipca 2016 I mając zapotrzebowanie rzędu 10kW chciałeś kupić nieznany kocioł o mocy 1.5x większej niż potrzeby domu - chłopie to byłaby fabryka smoły! Jakie sadze? Przecież kotły pelletowe mają modulowaną moc! Dzwoniłem do Biawaru, podałem dane odnośnie chałupy i powiedzieli mi że 12kw przy silnych mrozach będzie u mnie na styk, polecili wziąć 20kw gdyż wtedy nie muszę dbać o najlepszy pellet a modulacja pozwoli zejść do 6kw. Sambor co Ty na to? 20kw będzie u mnie produkować sadze?
sambor Opublikowano 1 Lipca 2016 #247 Opublikowano 1 Lipca 2016 Pewnie, że będzie, a modulację to można między bajki wstawić. Są koledzy, którzy mają kotły Biawara 20kW - niech oni się wypowiedzą na ten temat. Jeden z nich, jak wiem , już chce instalować bufor aby zwiększyć obciążenie kotła . Ja odradzam, a inni to ich sprawaPS Z resztą w Biawarze kiepskim pelletem nie popalisz, chcesz kiepski pellet to bierz retortę, w niej spalisz wszystko, tylko duuużo więcej
sambor Opublikowano 1 Lipca 2016 #248 Opublikowano 1 Lipca 2016 Praktycznie o Biawarze to pisz do klolegi @Lama79 - on ma taką 20 Biawara i udzieli ci wszelakich inf na ten temat. PS Ja na 260m2 pow grzanej nie przekroczyłem przy -18C 9,6kW mocy cieplnej - wynik średniej z 8h , pomiar ciepłomierzem.
Animus Opublikowano 1 Lipca 2016 #249 Opublikowano 1 Lipca 2016 Jakie sadze? Przecież kotły pelletowe mają modulowaną moc! Dzwoniłem do Biawaru, podałem dane odnośnie chałupy i powiedzieli mi że 12kw przy silnych mrozach będzie u mnie na styk, polecili wziąć 20kw gdyż wtedy nie muszę dbać o najlepszy pellet a modulacja pozwoli zejść do 6kw. Sambor co Ty na to? 20kw będzie u mnie produkować sadze?Silne mrozy są kilka dni w roku bierz na styk.
sopelek Opublikowano 2 Lipca 2016 #250 Opublikowano 2 Lipca 2016 no to jeszcze zostało mi przekonać mojego instalatora bo się boi, że nie dogrzeje te 12kw mojego domu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.