Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pellet Olimp 6Mm Pomieszany Z 7Mm

jura01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem troche rozczarowany, kupilem niby jeden z najdrozszych pelletow na rynku a w nim widac wyraznie ze jest domieszany inny pellet zmierzylem sowmiarka 7mm. Co o tym myslicie? widac wyraznie ze to jakis inny pellet inny kolor i srednica, czyzby firma Stelmet zaczynala cos kombinowac? Mam kupiony tez pellet lava i nie widze zadnej roznicy w spalaniu ani w popiole w porownaniu z olimpem. Ciekawostka jest to ze teraz wziolem na prube 4 worki czeskiego pelletu 6mm i okazuje sie ze on tez ma 7 a nie 6mm ale jest tanszy i tez nie widze zadnej roznicy w spalaniu. Spotkaliscie sie z pelletem 7mm?

post-60578-0-73174700-1421309574_thumb.jpg

post-60578-0-59397600-1421309652_thumb.jpg

post-60578-0-84742700-1421309690_thumb.jpg

post-60578-0-82536700-1421309754_thumb.jpg

post-60578-0-12337800-1421309804_thumb.jpg

post-60578-0-98531700-1421310002_thumb.jpg

post-60578-0-23555500-1421310243_thumb.jpg

Opublikowano

Sprawdzałeś normę, może dopuszacza średnicę 7mm przy danej wilgotnośći. To nie jest metal, bardzo łatwo może zmienić objętość.

Opublikowano

dzwonilem do stelmetu mowili ze nie ma takiej mozliwosci ze jak ma byc 6mm to ma byc 6mm podalem nr parti mojej palety i mieli tam sprawdzac ale co posprawdzali to nic nie wiem. A pellet nie moze ot tak zmienic objetosci o 1 mm, a jak jest wilgotny to sie po prostu rozsypuje a ten jest bardzo twardy i widac ze jest to calkiem inny kolor itp

Opublikowano

To zrobili cię w "bambuko" :)

A na poważnie napisałem tak, bo doświadczyłem pewnej sytuacji gdzie dostwca po pewnym czasie zaczął produkować pewien element niezgodnie z wymaganiami na rysunku i wyszło to dopiero przy finalnej produkcji, dostawca się zarzekał że produkuje zgodnie, dopiero po zagrożeniu o rezygnacji współpracy przyznał sie że testowali miększą stal i prawdopodobnie wyprodukowali dla nas kilka tyś. tych elementów nic z nami nie uzgadniając.

Biorąc pod uwagę że jesteś klientem indywidualnym na pewno nic z tego nie wyniknie, jeżeli coś się uda to chwała tej firmie.

Przy okazji to przyznaj sie jak wychodzisz na tym pellecie, bo miałem to pod uwagą przy planowaniu ogrzewania ale jednak wygrał gaz.

Opublikowano

To zrobili cię w "bambuko" :)

Nic nie "zrobili" - obecnie normy popuszczają odchyłkę od wymiaru 1mm czyli dla pelletu 6 może być od 5-7mm a dla 8 - 7-9mm.

Czy wystarczy robić 1 rozmiar 7mm a sprzedawać jako dwa 6 i 8. :P

źródła 

http://www.pelet.com.pl/pl/jakosc/porownanie-norm-certyfikatow-dla-peletu-drzewnego.html

http://www.etteldorf-metterich.de/holzpellets/qualitaetsnormen.html

natomiast wg starszych norm  np ÖNorm M 7135 lub DIN 51731 tolerancja średnicy wynosiła 10% nominalnej - czyli max dla 6 było 6,6mm.

http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=38

Nie przejmować się, tylko palić.

Z pelletem są większe problemy niż jego średnica.

Opublikowano

wiiem ze nie ma problemu, palic sie pali :) ale se mysle jeden z najdrozszych pelletow na rynku to co mnie beda robic w cztery litery. No i w stelmecie mi powiedzieli ze jak jest 6mm to MUSI byc 6mm nie ma inaczej. No i tyle sie dowiedzialem hehe :) wiecej nie dzwonie pytac bo nic mi po tym a i tak juz nie bede od nich kupowal przechodze na czeski bo taniej mnie wychodzi a nie widac roznicy miedzy lava albo olimpem.

A wychodzi mi tak srednio raz wiecej raz mniej ale srednia z tego co przepalilem to worek na dobe z C.W.U. czyli na sezon grzewczy na moj dom 3 palety starcza czyli nie jest zle. To moj pierwszy sezon wiec na razie bylo duzo kombinowania z ustawianiem kotla itp duuuzo wietrzenia domu. Czyszcze raz na 3 tyg. popiolu mam po trzech tygodniach cwierc wiaderka, ja jestem zadowolony z tego kotla

Tu moj kociolek

Opublikowano

Najważniejsze że jesteś zadowolony z kotła.

Ale rezerwy to jeszcze  masz. ja mniej spalam na ponad 2x większy dom.

Co do rozmiaru  to sita do produkcji też się zużywają - z czasem robią się  w nich coraz większe otwory.

Opublikowano

No kurcze jak czytalem ile ty palisz to krecilem kotlem w prawo w lewo i nic, tyle spala i koniec :) musisz palic jeszcze w komiku albo cos hehe. Ale mysle ze u mnie tez strasznie nie jest w kotlowni i garazu nie grzeje a tez tam w majtkach chodze wiec tez mozna wliczyc do metrazu grzania :) Mysle ze przyszlym sezonie pojdzie mniej jak podokanczam to i owo w domu

Opublikowano

@Sambor

Nic nie "zrobili" - obecnie normy popuszczają odchyłkę od wymiaru 1mm czyli dla pelletu 6 może być od 5-7mm a dla 8 - 7-9mm.

Czy wystarczy robić 1 rozmiar 7mm a sprzedawać jako dwa 6 i 8. :P

źródła 

http://www.pelet.com.pl/pl/jakosc/porownanie-norm-certyfikatow-dla-peletu-drzewnego.html

http://www.etteldorf-metterich.de/holzpellets/qualitaetsnormen.html

natomiast wg starszych norm  np ÖNorm M 7135 lub DIN 51731 tolerancja średnicy wynosiła 10% nominalnej - czyli max dla 6 było 6,6mm.

http://www.paliwadrzewne.pl/index.php?dzid=99&did=38

Nie przejmować się, tylko palić.

Z pelletem są większe problemy niż jego średnica.

Nie żebym się "czepiał"  <_<  ale widzę już nie pierwszy raz, że jak ktoś zaczyna udzielać sie w temacie to nie czyta od początku mimo że w temacie jest kilka postów. Pisałem w drugim poście o tym.

Opublikowano

No kurcze jak czytalem ile ty palisz to krecilem kotlem w prawo w lewo i nic, tyle spala i koniec :) musisz palic jeszcze w komiku albo cos hehe. Ale mysle ze u mnie tez strasznie nie jest w kotlowni i garazu nie grzeje a tez tam w majtkach chodze wiec tez mozna wliczyc do metrazu grzania :) Mysle ze przyszlym sezonie pojdzie mniej jak podokanczam to i owo w domu

Ilość pelletu  u mnie to ok 1,9t + ok 800kg drewna odpadowego  spalonego w kotle DS , czyli jakby nie patrzył ok 2,7t/ poprzednią zimę.

tego wyniku na swoim kotle nie osiągniesz . trzeba inny kocioł i inny palnik.

jedyny plus że u ciebie to można palic tańszym paliwem a u mnie niestety Lava lub Barlinek

ale twój wynik w porównaniu do kotła np SAS-a jest całkiem, całkiem

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.