Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Gaz Czy Pellet ? , Dom Pow. Całkowita 170M2

Speedstar

Rekomendowane odpowiedzi

Link afiliacyjny

🔧 Szukasz fachowca?

Wybierz branżę i porównaj oferty firm z Twojego regionu

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Od jakiegoś miesiąca poszukuje informacji jakie ogrzewanie byłoby dla mnie najbardziej ekonomiczne ze strony finansowej.
Parę Informacji odnośnie mojego domu.

Powierzchnia całkowita to 170m2 / użytkowa 135m2, garaż ok. 30m2. kotłownia ok 7m2
Nie posiadam ogrzewania podłogowego tylko same grzejniki płytowe.

Komin ceramiczny Schiedel Rondo Plus 18 cm.
Obecnie palę weglem+drzewo, piec dolnego spalania Zubr 21KW.

Bojler dwuplaszczowy Kospel WP-120l

Ostatniego sezonu (12 mscy) zużyłem 1,5 t węgla i ok. 10m3 drzewa sosna (choć sądzę że było to mniej może 2-3 m3)
Temp w domu 22-23 st. w nocy wiadomo że spadała ale do ok. 18-19 st.
W garażu podwójnym bramy ocieplone (w środku styropian) znajduje się 1 grzejnik w największe mrozy -20C temp spada do ok 15C
Wszystko to CO i Woda użytkowa rowniez latem

Ostatnia zima była łagodna ale nigdy przez 5 lat jak mieszkamy w tym domu nie spaliliśmy więcej węgla jak 2,5 t, zazwyczaj max 2 t. plus ok. 10 m3 drzewa.

Ze względu na brak czasu (praca,małe dzieci) potrzebuje kotła zautomatyzowanego i w tym momencie wchodzi w grę pellet lub gaz.

Gaz będzie ciagnięty w mojej okolicy w przyszłym roku.

Dom wg strony ciepłowłaściwe.pl jest C - średnioenergooszczędny.  
Dom nie jest super zaizolowany a dokłądnie to sciany gazobeton24+12cm styropianu, dach-dachówka ceramicza, pełne deskowanie, i wełna 18 cm.

I teraz wg certyfikatu energetycznego roczne zużycie energii wynosi 140 kWh/m2

A wg strony cieplowlasciwe.pl wyszło mi 91 kWh/m2 na rok. Dane podałem naprawdę skrupulatnie i nie wiem skąd tak duże rozbieżności
Względem ostatniej zimy sprawność mojej instalacji wynosi 60% / 1,5 t wegla i ok 10m3 drzewa sosna = koszt razem 2 tys zł (wegiel orzech-800 zl/tona, sosna 80zl/m3)

Podam pozostałe wyniki ze strony cieplowlasciwe.pl
=============================================================
Ile energii potrzeba do ogrzewania

7,1kW  takiej mocy grzewczej potrzebuje twój dom w największy mróz
44W/m2 wskaźnik mocy kotła względem ogrzewanego metrażu
14 550kWh tyle ciepła zużyje dom w ciągu całego sezonu grzewczego
91kWh/m2*rok zużycie roczne energii w przeliczeniu na 1m2 - zalicza twój dom do klasy energetycznej C

W najmroźniejszy dzień zimy średnia dobowa -16°C na zewnątrz
7,1kW potrzebna moc grzewcza
W przeciętny dzień zimy 2,7°C na zewnątrz
3,6kW potrzebna moc grzewcza

NO i własnie co wybrać wg strony cieplowlasciwe.pl koszt pelletu i gazu jest w przypadku mojego domu równy ok 3 tys. zł
Jeśli to prawda to wiadomo gaz lepszy nie liczę kosztów jednorazowych typu przyłącze ok 2,5 tys zł i dobry piec kondesacyjny ok 8 tys no i wiadomo robocizna.
Przy pellecie tez jest podobnie celuje w kocioł HeizTechnik DasPell 12 lub 15 KW koszt ok 10 tys plus robocizna.
Czyli Jednorazowo wyjdzie podobnie

Sprawa rozbija sie o koszta rok roczne ogrzewania ewentualny serwis itp.
Nie licze mojej pracy związanej z czyszczeniem pieca na pellet i z rozładunkiem samego pelletu bo to i tak pikus jak by porownac do wegla i drzewa.

Jak sam liczyłem za pellet powinienem zapłacić ok 20% wiecej jak za wegiel czyli ok. 2,5 do max 3 tys.
Gaz powinien mi wyjść ok x2 tego co za węgiel czyli ok 4 do 4,5 tys.

Czy się mylę ?
Czy starczy mi kocioł na pellet 12KW do ogrzania jak podałem ok 165 m2 ?

Trochę się rozpisałem mam nadzieje że nie za dużo ale chciałem podać jak najwięcej szczegółów

Dziękuje z góry za pomocne porady .

Opublikowano

Witam.

Jeśli będzie ciągnięty gaz , to naprawdę warto się do niego przygotować i podłączyć . Nie myśleć o pelecie, drewnie czy węglu.

A propos. jak Kol. wyliczył sprawność swojej instalacji   60 %.  ; czy  m3 drewna ma Kol na myśli mp /przestrzenny?

tak się wtrącę:  zakładamy 2 tony węgla i 10mp drewna  czyli ok  5 ton.

Wsad do kotła : 2 x 7500 kWh/ węgiel/   +  5 x 4000 kWh  razem  35000 kWh  x 60  %   daje rocznie 21000 kWh zyżycia podzielę przez 165 m2 powierzchni wychodzi  127 kWh/m2 czyli coś między 91 a 140 ...czy to jest zużycie razem z cwu  ?

Tak naprawdę przychyliłbym się do opinii,że sprawność jest rzędu 40%-45% .

Porównując z moim domem  /105 kWh/m2/rocznie , raczej przychyliłbym się do 91 u Kol.

czyli 91 x  165 około  15000 kWh rocznie.

I tu przy kotle kondensacyjnym zużycie gazu szacuję na 1500 m3.  

Oczywiście wyliczenia pi razy drzwi. ale dają pewien obraz ; jakie ogrzewanie wybrać

Te 15000 kWh należy przyjąć jako minimalne.

Zakładam dalej,że  z 1 kg peletu mamy  4,5 kWh ciepełka to rocznie potrzeba  3,3 tony.

Reasumując:  teraz Kol. płaci ok.  2400 zł  /bardzo tanie drewno !!!/ u mnie teraz rząd 130 zł  + cięcie na małe i siekierka w ruch...

ew. gaz    1500 X 2,5  ??   = 3750 zł.

ew. pelet  3,3 x 950  ??    =   3135 zł.

Pozdro

Opublikowano

Tak zużycie jest razem z CWU, drewno sosna w mojej okoilicy jest w cenie od 80-120 zł/mp (przestrzenny) / pomorskie i to juz pociete pasujące do kotła .

Te drewno co kupiłem bylo z 2 sezonów temu zawsze kupuje więcej drewna żeby choć jeden rok mogło poleżeć.

Podałem 10mp ale myśle że to mogło być mniej jak pisałem 2-3 mp mniej, ciężko mi to określić gdyż mam drewutnie na ok 15mp i dlatego wolałem nawet podać więcej ale myślę, że mogło to być bardziej w granicach ok 7mp.

I tak jak już pisałem w poprzednej zimie na 100% zużyłem 1,5 t węgla i na oko ok. 7 mp drewna sosna. To oczywiście zużycie razem z CO i CWU.

A na stronie cieplowlasciwe podałem 2,5 t węgla, czyli 1,5 t węgla plus ok 5mp drzewa reszta 2mp drewna na CWU , może w tym momencie popełniłem błąd, sądziłem że z grubsza 5mp drewna to 1 t dobrego węgla.

Czyli moje obliczenia odnośnie gazu i pelletu wydają się być prawidłowe.

Gaz ok 4 -4,5 tys zł

Pellet 2,5-3 tys. zł

Pellet dobrej jakości niedaleko mnie jest po 800 zł (sprawdzony przez sąsiadów)  http://www.sylvadrewno.com/web/index.php jaka cena będzie w przyszłym roku tego nikt nie wie.

Z drugiej strony patrząc na obecną sytuację polityczną na linii Polska - Rosja istnieje zawsze jakieś ryzyko, że może z gazem nie będzie do końca tak kolorowo.

A gaz sprowadzany tankowcami lpg nie może być przecież tańszy od gazu przesłanego rurą .

• 3 lata później...
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Wygoda jak diabli bo  eko sam się przywiózł , sam się wniósł a popiół sam się wysypał a kocioł sam wyczyścił  normalnie jak w Harym Poterze .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.