Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Ustawiniem Ecomax800

prezesmorgan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów raz jeszcze !!!

Jestem tutaj nowy, przejrzałem forum ale nie znalazłem tego co potrzebuje. Mianowicie posiadam Kocioł firmy EkoGreń 25kw z sterownikiem ecoMAX800 R1. Do kompletu założony mam sterownik, a raczej panel pokojowy ecoSTER 200. Piec już jest u mnie od 2 lat i postanowiłem go na tą zime ustawić jak należy.

Wcześniej chodził sobie tak jak ustawił go producent z instalatorem plus jakies tam moje drobne poprawki.

Niestety po przejściu z trybu letniego na zimowy zaczęły się problemy.

Postaram sie jakoś w miarę zrozumiale i przejżyście opisać mój problem.

Wcześniej jak już wspomniałem piec był w funkcji letniej czyli tylko grzanie CWU.Teraz na zewnątrz zrobiło się chłodniej no i nadszedł czas przełączyć się na tryb zimowy, czyli oprócz grzania CWU, trzeba grzać też i CO. No i tutaj zaczęły się problemy. W ustawieniach chyba nic nie było mieszane (pisze chyba, bo nie mam pewności, że ktoś coś namieszał i czegoś nie pozmieniał). W chwili obecnej pompa CO ma się załączyć przy temp 53 stopni, no i tak też się dzieje. Razem z włączeniem pompy zaczynają się problemy. Pompa rusza, a temp na kotle spada do 5 stopni poniżej czyli do 48stopni (nie od razu ale po kilku sekundach). Jeśli ustawię załączanie pompy na powiedzmy 55 to wtedy spada do 50. Nie wiem dlaczgo się tak dzieje, ale przez to nie mogę zagrzać wszystkich grzejników. Początkowe grzejniiki są ciepłe, a te na końcu już tylko letnie.

Ludzie ratujcie, bo już nie mam pomysłów co by tu jeszcze zmienić, aby grzało jak należy.

Dodam, że instalacja jest na 2 rozdzielaczach Kan po jednym na każdym piętrze

To normalne, że temp. spada po włączeniu się pompy, ale potem powinna rosnąć gdy kocioł pracuje i stopniowo nagrzać wodę we wszystkich grzejnikach.

Może masz ustawioną za niską moc kotła [nadmuch i dopasowanie podawanie/przerwa] ?

Moc na grzanie zimą musi być większa niż na samo CWU latem i nastawy też inne [chyba, że cały rok używa się "zimowych"].

już sprawa ogarnięta, wypiołem czujik z powrotu i w końcu zagrzało jak należy. W między czasie przywróciłem ustawienia fabryczne, i teraz na nowo muszę kociol ustawiać :( a zapomniałem sobie zapisac nastawów

Jak widzę moc twego kotła to powinieneś mieć w obecnych warunkach pogodowych wręcz upał w pokojach (zakładając że dom jest postawiony i wyposażony standartowo) paląc sredniej jakości opałem.  Może ten czujnik jest zdefektowany?  zadzwoń do serwisu i przedstaw sprawę a później podziel się z nami jak to załatwiłeś. Z góry dzięki za inf. 

Dom standardowo wyposażony, wybudowany z ytonga o grubości ścian 36,5 cm. NIe otynkowany (jeszcze). Dzwoniłem do serwisu i poradzili mi właśnie odpięcie tego czujnika. Niestety okazało się, że u mnie nie ma zaworu 3d którym steruje komp z pieca, a jedynie cos na styl zaworu wykonanego przez montera. Po ponownym podłączeniu czujnika piec grzeje tak jak należy. Co do paliwa to ja palę miałem z KWK Ziemowit tym 24J

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.