Łyzool Opublikowano 27 Grudnia 2008 #1 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam Panowie Od ponad roku jestem "szczęśliwym " posiadaczem 16 letniego domu ,którego ogrzewanie sprawia mi nie lada problem i bije po kieszeni. Dom jest nie ocieplony z nie ocieplonym stropem, mur podwójny z dziurawki i pustaka ,połowa okien wymieniona. grzejniki zeliwne (156 zeberek) brak zaworu 4D. Kocioł jaki posiadam to lokalnej produkcji 28KW firmy kleczaj ze sterownikiem na miał. Mam problem z dogrzaniem domu na niżeej kondygnacji mam max19-20 C a na wyższej ok max15-16. temp na zewnątrz --4C na piecu 50C. Przy nastawie tem pieca 50C i pełnym zasypie OK 50 kg piec pali sie ok 10 godzin. Wiec jak widzicie sa to tragiczne osiągi (kumpla kocioł na moim miale pali sie 17-18 godzin zasyp 30 kilo) Piec ładuje raz dzienie ok 65 kilo miału (wiecej załadunków bym mnie puscilo z torbami) starcza na ok 13 godz. Zastanawiam sie jakie moga byc przyczyny ze tak duzo mialu kocioł mi pożera i dlaczego mam tak zimno w domu(pewnie dlatego ze pale tylko 12 godz). W domu odczuwalne jest jak zimno ciągnie od góry schodami co by wskazywało na konieczność ocieplenia stropu( w ciagu miesiaca mam zamiar to zrobić). Ciekawy jestem co Panowie sądzicie o moim przypadku i czy jesteście w stanie mi pomóc aby palenie było bardziej ekonomiczne. Bardzo mi zalezy bo w domu mieszka mój 8 miesieczny synek i pomieszczenia dogrzewam piecykami elektrycznym aby podnieść komfort mieszkania. z gory dziekuje i przepraszam jeśli któreś z moich pytań jeste banalne ale naprawde jestem załamany tą sytuacją pozdrawiam Jarek zapomnialem dodac dom o powierzchni 200 mkw Cytuj
mjk Opublikowano 27 Grudnia 2008 #2 Opublikowano 27 Grudnia 2008 A czy wszystkie grzejniki są ciepłe? Wszystko jest odpowietrzone? Pozdrawiam, Cytuj
Łyzool Opublikowano 27 Grudnia 2008 Autor #3 Opublikowano 27 Grudnia 2008 A czy wszystkie grzejniki są ciepłe? Wszystko jest odpowietrzone? Pozdrawiam, grzejniki są cieplejsze w górnych partiach zeberek czym nizej sa zimniejsze ale nie jest tak zeby byly gdzieś całkowicie zimne. pozdrawiam Cytuj
mjk Opublikowano 27 Grudnia 2008 #4 Opublikowano 27 Grudnia 2008 W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić odpowietrzenie grzejników, ustawienia termostatów jeśli takowe posiadasz. Następnie, zakładam, że instalacja jest grawitacyjna, należałoby podnieść temp. pieca - 50*C przy żeliwnych żeberkach to za mało - z moich doświadczeń wynika, że przy nieocieplonym domu i żeliwie, najlepiej mieć na piecu przynajmniej 60*C. Jeśli to nie pomoże to chyba najtańszym rozwiązaniem będzie jednak zastosowanie pompki wspomagającej obieg, tak żeby ciepło nie "ginęło" w murach a szybko i sprawnie docierało do właściwych odbiorników. Pozdrawiam, Cytuj
Łyzool Opublikowano 27 Grudnia 2008 Autor #5 Opublikowano 27 Grudnia 2008 dzieki za odpowiedz problem z tym ze przy 60 stopniach 50 kilo mialu starczy mi na ok 8 godzin palenia(chyba nie jest to standard) . odnosnie pomki nie chciałbym zby moja wypowiec zabrmiała zabawnie (jest to dla mnie nowosć) czy chodzi o zainstalowanie jakies dodatkowej pompki w obieg wody a jesli tak to w którym miejscu powinna byc zainstalowana Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 27 Grudnia 2008 #6 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam Moim zdaniem jeśli to nie wina miału ( piszesz że sprawdzony u kolegi) to polecam wykonać czynności takie jak. Pierwsze i najważniejsze wyczyścić kocioł do gołej blachy ( jakiś ostry skrobak ). Następnie mimo wszystko zalecał bym palić 24/24 bo może okazać się że będzie się to bardziej opłacać niż palenie cykliczne i dogrzewanie elektryczne. Jeśli to możliwe spróbuj dowiedzieć się jak poprzedni właściciel sobie radził z tem. w domu może on wskaże podstawowy błąd. Jeśli kocioł nie jest za mały a miał odpowiedni to można jeszcze pogrzebać w nastawach sterownika i zobaczyć czy siła nadmuchy nie jest za duża i czy nie przepycha nadmiernie ciepła w komin ( nie pozwalając na odbiór przez kocioł). Porównanie do Twojego Kolegi kotła może być niewspółmierne ( każda instalacja jest inna i każdy dom). Wracając do tematu sprawdź tem spalin. Tzn czy na czopuchu ( rura za kotłem) jest ciepło zimno gorąco.... A jeśli to możliwe to zmierz tem spalin na końcu komina ( musi mieć około 40 – 60 stopni). Moim zdaniem warto przestudiować na logikę prace układu. Ile się rozgrzewa.. ile akumuluje i na jak długo.... ile wody a ile metrów itd. itp. Zamieść więcej informacji. Jeśli opał masz sprawdzony. Instalacja grzeje a problemem jest stałopalność i duże zużycie miału to może coś zaradzimy. Na początek więcej danych od Ciebie. Polecam montaż 4d. Musi podnieść stałopalnośc min o 20 –25 %. Pozdrawiam i czekam na więcej danych. Cytuj
mjk Opublikowano 27 Grudnia 2008 #7 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Pompka - nie wiem czy rozwiąże problemy w 100%(nie wiem co jest w instalacji) ale na pewno pomoże. Ale zanim pompka to czy instalacja była kiedykolwiek odkamieniana? Rury w instalacjach kilunastoletnich potrafią stracić bardzo dużo ze swojego przekroju.... Widziałem już rury, przez które płynęło 1/2" przy fi 1 i 1/2" Pozdrawiam, Cytuj
tomek krakerss Opublikowano 27 Grudnia 2008 #8 Opublikowano 27 Grudnia 2008 Witam Moim zdaniem to nie możliwe instalacja ma dopiero 16 lat nie aż... Pozatym zakamieninenie..... Prędzej zaszlamienie z żeliwniaków. Cytuj
13robert Opublikowano 27 Grudnia 2008 #9 Opublikowano 27 Grudnia 2008 zapewne bedzie wina pieca jesli chodzi o zbyt dużą ilość spalanego opalu ale pierwsza rzecz jak rzuciła sie mi w oczy to 156 sztuk żeberek zeliwnych grejników na 200m2 nieocieplonego domu to stanowczo za mało by ogrzac dom ustawiając temperature wody w c.o. na 50 st.C -musi być chłodno w domu przy takich parametrach pisze nieocieplonym bo jesli dom jest w połowie ocieplony to tak jakby nie był w ogóle (ściany ocieplone a strop na pewno nie i nie wiedząc nic o podłodze na parterze, polowa okien nowych szczelnych a połowa starych) tak sobie teoretyzuje tylko... Cytuj
mjk Opublikowano 27 Grudnia 2008 #10 Opublikowano 27 Grudnia 2008 WitamMoim zdaniem to nie możliwe instalacja ma dopiero 16 lat nie aż... Pozatym zakamieninenie..... Prędzej zaszlamienie z żeliwniaków. Możliwe, możliwe - taką instalację widziałem po 17-tu latach jej pracy, zbieg okoliczności, stare rury zastosowane do produkcji instalacji, nie wiem ale fakt jest faktem i może to mieć wpływ na grzanie, przynajmniej przy opisanych objawach... :) Przy "odpowiedniej wodzie" to zakamienienie, podobne do kamienia kotłowego, chociaż wg. teorii wszystko powinno osiąść w kotle bo jest takim trochę naturalnym "filtrem". Ale teoria teorią a praktyka .... swoje :o Pozdrawiam, Cytuj
automatyk Opublikowano 28 Grudnia 2008 #11 Opublikowano 28 Grudnia 2008 czy dom był grzany wczesniej czy czekałes na mrozy to wazne odpowiedz ? czy zanim kupiłes to poprzedni własciciele grzali ? Cytuj
Łyzool Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #12 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Witam Panowie. przestudiowawszy wszystkie rady wyczysciłem kocioł dzisiej dokładnie i przystąpiłem do palenia, nastawiłem temp na 60C i tu niespodzianka. Piec nie mógł nagrzać wody powyzej 56C przez 2 godziny temperatura wachała sie między 54-56C przy ciaglej pracy dmuchawy (przez co czop pieca b gorący), płomień w piecu niebieski co by wskazywało na słabą jakość miału. Po nowym roku kupie inny miał w innym miejscu.Moze ktoś mi podpowie czzym się kierować przy zakupie miału jaki jest najlepszy (jaka granulacja). Nastawiułem wiec piec na 54C min moc dmuchawy 5 max 10. Po osiągnieciu temp 54 wyłacza sie nadmuch, nastepnie po 2 min temp na piecu spada do 53C i załącza sie nadmuch.Zajmuje az ok 5 min jak tem ponownie osiągnie 54C przy tem powrotu ok 49C(termometr wskazuwkowy wbudowany w obudowe pieca). odnośnie zeberek zeliwnych jak przyjmuje sie kalkulacje ich ilości do metrazu domu? palenie w domu rozpoczełem od poczatku pażdziernika i przy dodatnich tem było ok. Co do poprzednich włascicieli twierdzą ze nie mieli problemów z temp w domu średnie zużycie miału 7-8 ton sezon. Jednak porozmawiałem z sasiadami to powiedzieli mi ze poprzedni wlasciciel malo grzał w domu bo zawsze było u nich zimno Jescze jedno czasami mam stuki w instalacji grzewczej największe prz załaczeniu pompy wody i p jakiś 2 min ustepują potem daje sie słyszec krutko trwale sporadyczne stuki w rurach. dziękuje i pozdrawiam Cytuj
13robert Opublikowano 28 Grudnia 2008 #13 Opublikowano 28 Grudnia 2008 na oko liczy się 1 zeberko na 1 m2, wiec brakuje aż 50 zeberek co musowo nadrabiac wyzszą temperaturą a nie nizszą jesli by został calościowo ocieplony dom i wymienione okna to te 150 powinno byc w sam raz co do sprawdzenia czy to wina opalu to nie trzeba czekać na nasepny zakup tylko mozna kupić worek wegla i przy zasypaniu wymieszac go poł na pół z mialem i zobaczyć jaki bedzie efekt jesli piec znaczaco "ozywi sie" to wina bedzie opału, jesli nie to ustawień pieca ale to już inni Ci powiedzą Cytuj
mjk Opublikowano 28 Grudnia 2008 #14 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Jeszcze jedno pytanie - w jaki sposób dopuszczasz wodę do centralnego? Pozdrawiam, Cytuj
Łyzool Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor #15 Opublikowano 28 Grudnia 2008 mam przy podłodze zawór ktory odkręcam a gdy wody jest za duzo w obiegu z rury wyprowadzonej przy podłodze przelewa sie woda do kratki sciekowej w tedy zakrecam kranik pozdrawiam Cytuj
mjk Opublikowano 28 Grudnia 2008 #16 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Ok chciałem się upewnić, że nie jest na stałe dołączone dopuszczanie wody bo trochę te stuki z instalacji mogły na to wskazywać, zwłaszcza przy podnoszeniu ciśnienia w instalacji (załączaniu pompy). Dalej niestety musisz poddać instalację testom, żeby wyeliminować różne przyczyny niedogrzewania. Kilka z nich, jakie myślę, że mogą dać obraz przyczyny problemu to: 1) Odcięcie grzejników górnych i sprawdzenie czy temp. na piecu wzrasta poza magiczne 54-55*C (to, że nie da się uzyskać wyższej temp. może być spowodowane nie tylko jakością paliwa ale też zbyt niską temp. powrotu - np. zawór 4D na pewno pomoże w takiej sytuacji - zresztą tak czy inaczej warto by było taki zawór zastosować). 2) Sprawdzenie opału wg sugestii kolegi z postu powyżej i ew. walka z nastawami, 3) Nic nie piszesz o odpowietrzeniu, to chyba jednak też warto sprawdzić na każdym grzejniku(te stuki...), 4) ... inna rzecz jest taka, że tak jak sugerował tomek_krakerss, może lepiej jest przez kilka dni spróbować pogrzać ciągle i wygrzać instalację, ogrzać mury, itd. co może w efekcie przynieść podniesienie temp. w całym domu i mniejsze wydatki na opał(prąd) w dalszej części sezonu. To jest dość ważna rzecz bo każda instalacja, nawet w nieźle ocieplonym domu potrzebuje swoich "kilku chwil" na stabilizację. Pozdrawiam, Cytuj
Łyzool Opublikowano 2 Stycznia 2009 Autor #17 Opublikowano 2 Stycznia 2009 Dziekuje Panowie za wasze rady. Problem mój był zwiazany ze słaba jakoscia miału. Kupiłem nowy miał i problemy znikneły jak ręka odjać. Piec trzyma temp przez ok 20 godz w domu mam ok 22C. Sprzedawca zaleciłabym go bardzo obficie moczył tak zeby mozna było zniego zrobic kulke(bez ciekniecia wody z niego).Zastanawiam sie czy takie obfite moczenie nie bedzie zbujcze dla pieca? na wiosne montuje zawor 4D i odpowietrzam grzejniki dzieki i pozdrawiam Cytuj
Marek Opublikowano 2 Stycznia 2009 #18 Opublikowano 2 Stycznia 2009 za odpowietrzanie to juz dzis sie zabieraj a to co ci mówił sprzedawca to bajki , wystarczy ze bedzie taki jaki jest ze składu , przeciez pod dachem miału nie trzymał pisałes ze masz na powrocie 49 a zasilanie 54 , jak tak było to po co ci zawór 4-d ?? teraz wszyscy pisza ze zawór 4-d to jest lekiem na całe zło , co by nie było wszędzie zawór nie jestem przeciwnikiem ale wiem jak działa i do czego słuzy i co potrafi zmienic Cytuj
mjk Opublikowano 3 Stycznia 2009 #19 Opublikowano 3 Stycznia 2009 Zawór 4D sprawdza się przy "za niskiej" temp. powrotu, regulacji temp. w pomieszczeniach przy utrzymywaniu temp. na piecu itd... i to jest rola zaworu..... Czy pomaga? W 90%tak..... :) Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi