Skocz do zawartości

Wilchelm

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a z tym podtrzymaniem jak to zrobić bo innym koło godziny trzyma przez co mało spalają węgla ? p.s dałem 30 sekund podawanie , dmuchawę z 48 obniżyłem na 40 zobaczymy rano

Moja rada - jak nie masz dużo tego ekogroszku potrenuj jeszcze na nim ustawienia a potem kup czeski z Komoran po 500 zł / tonę [na pewno w okolicznych składach będzie, może nawet taniej bo do Komoran niedaleko z Kłodzka].

Jak masz dużo to na początek wydłużaj przerwę aż zacznie spalać całkiem na popiół.

Komorany łatwiej spalać bo się nie spiekają tylko przerwę pomiędzy podaniami będzie trzeba skrócić żeby kopiec się nie zapadał.

Opublikowano

zwiększyłem dmuchawę do 50 % podawanie 30s  i dużo popiołów  - minus tego temp bardzo spadła na piecu ponieważ moc przez to obniżyłem( obniżyłem do 26 sekund ). Poprzednio dmuchawa 40 podawanie 30 sekund i górka się robiła sklejonego groszku

Opublikowano

minus dmuchawy na 50 % to 250 stopni temp spalin 

Ustaw tak :

- podawanie : 5s

- przerwa : 40 lub 45s

- Histereza 1C

- moc nadmuchu nie za duża .. tak aby kopiec się nie zapadał i żeby nie kopciło... czyli tak 25-30% max.

- jak masz ustawioną przesłonę (szczelinę) na dmuchawie? szczelina ma być max 2/2,5cm

Opublikowano

zauważyłem że przy groszku 28,5 kal i przy dmuchawie 50 %  mało jest kalafiorów- dużo popiołu, ale za to 250 st spalin tzn że ucieka przez komin. Jak dałem na 37 % dmuchawę to eko się skleja choć coraz dłużej wydłużam podawanie, ale za to ilość spalin 200 stopni jak w instrukcji od 100 do 200 ma byc. Wiec co robić? Jak tu ekonomicznie spalać mało węgla!!

Opublikowano

zauważyłem że przy groszku 28,5 kal i przy dmuchawie 50 %  mało jest kalafiorów, ale za to 250 st spalin tzn że ucieka przez komin. Jak dałem na 37 % dmuchawę to eko się skleja choć coraz dłużej wydłużam podawanie, ale za to ilość spalin 200 stopni jak w instrukcji od 100 do 200 ma byc. Wiec co robić?

chyba przerwe (pauze) wydłużasz? :)

Opublikowano

zauważyłem że przy groszku 28,5 kal i przy dmuchawie 50 %  mało jest kalafiorów- dużo popiołu, ale za to 250 st spalin tzn że ucieka przez komin. Jak dałem na 37 % dmuchawę to eko się skleja choć coraz dłużej wydłużam podawanie, ale za to ilość spalin 200 stopni jak w instrukcji od 100 do 200 ma byc. Wiec co robić? Jak tu ekonomicznie spalać mało węgla!!

a przy tej mocnej nastawie dmuchawy jak wygląda zużycie?

bo te 250st spaliny moga oznaczać że niedopalone części stałe zamiast lądować w popielniku w postaci popiołu są eksmitowane i roznoszone przez wiatr po okolicy a zużycie nie jest mniejsze i tylko takie Twoje wrażenie

przy takich spalinach wymiennik nie odbiera ciepła i sprawność spada

Opublikowano

Timon i Robo ile teraz spalacie średnio?

Opublikowano

u mnie w granicach 16kg/doba ostatnio

a jak chwyciło i było -9st prawie to wyszło 19,9kg

Opublikowano

W jaki sposób obliczasz, że podajesz wyniki z taką dokładnością?

Opublikowano

u mnie w granicach 16kg/doba ostatnio

a jak chwyciło i było -9st prawie to wyszło 19,9kg

u ciebie się odstwaia czy pracuje w trybie ciągłym non-stop? jaki masz obrót ślimaka na minutę? 1,1 prędkość obrotową? ile u ciebie podaje groszku ślimak na minutę pracy?

Opublikowano

Odstawia się i to na długo. Więcej odpoczywa niż pracuje.

Mniej więcej wygląda to tak: pracuje jakieś 10 minut (może mniej), następnie odstawia się. Po 30 minutach odpala się „praca w podtrzymaniu” – wtedy podaje przez 30 sekund paliwo i dmucha. Potem znowu odpoczywa 5 – 10 minut i odpala się cykl pracy normalnej.

Chciałbym żeby ciut dłużej pracował, ale niestety na małych mocach nie jestem w stanie zapanować nad zapadaniem kopca. Musiał bym dawać przy małej mocy nadmuch ok. 10 – 12 %, a to już przedkłada się na niską temperaturę spalin i płomień kiepściutki.

Na zdjęciu parametry motoreduktora.

post-60313-0-55239900-1420563806_thumb.jpg

Opublikowano

Faktycznie. Trudno, wpis musi zostać. Nie można skasować.

Opublikowano

zużycie oblicza mi Cobra- ma licznik dobowego zużycia opału, zasypuję zawsze ważąc (taki świrus trochę jestem) i zawsze tyle samo. dosypuję jak widać ślimak więc jest to w miarę powtarzalne a licznik koryguję ewentualnie o różnice granulacji.

po ostatnich przeróbkach palnika, kotła i poprawkach ocieplenia mam spalanie niższe niż w zeszłym roku przy tych samych temperaturach o około 2kg/dobę

mam starego brucera i robi 2,9 obrotu na minutę ale z wyliczeń wychodzi podawanie w okolicy 280- 320g na minutę zależnie od granulacji opału. w tym sezonie mam gruby i większość zasypów jest ze średnią poniżej 300g/minutę

jeśli się odstawia to na mniej niż minutę a praktycznie śmiga w trybie ciągłym, teraz gdy poniżej zera jest chodzi w okolicy 40-60% mocy ustawionej 

Opublikowano

Kolejne podejścia, żeby móc palić na mniejszej mocy.

Docelowo chcę, żeby palić w proporcjach 1:8, ale na wyższych wartościach. Opał RETOPAL, nie koksujący, więc chyba nie ma problemu, że muszę jechać 3/24.

Dotychczasowe próby nie zdawały egzaminu, bo kopiec się zapadał, a na bardzo małym nadmuchu nie było płomienia. Zauważyłem, że takie minimum nadmuchu to 20%.

Teraz zrobiłem 8/64, wiatr 25% i przysłonę dałem otwartą na 1cm. Wcześniej była otwarta
na jakieś 2 – 2,5 cm.

Praca w podtrzymaniu 30 sekund. Być może tutaj trzeba będzie zejść w dół.
Przerwa w podtrzymaniu 30 minut.

Zobaczymy co taka konfiguracja wniesie ;)

Dodam jeszcze, że praktycznie za każdym razem piec się odstawia na 30 – 40 minut.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, aby na mniejszej mocy zapanować nad kopcem, zapraszam do dyskusji.

Opublikowano

zużycie oblicza mi Cobra- ma licznik dobowego zużycia opału, zasypuję zawsze ważąc (taki świrus trochę jestem) i zawsze tyle samo. dosypuję jak widać ślimak więc jest to w miarę powtarzalne a licznik koryguję ewentualnie o różnice granulacji.

po ostatnich przeróbkach palnika, kotła i poprawkach ocieplenia mam spalanie niższe niż w zeszłym roku przy tych samych temperaturach o około 2kg/dobę

mam starego brucera i robi 2,9 obrotu na minutę ale z wyliczeń wychodzi podawanie w okolicy 280- 320g na minutę zależnie od granulacji opału. w tym sezonie mam gruby i większość zasypów jest ze średnią poniżej 300g/minutę

jeśli się odstawia to na mniej niż minutę a praktycznie śmiga w trybie ciągłym, teraz gdy poniżej zera jest chodzi w okolicy 40-60% mocy ustawionej 

czyli na godzinę pracy kotła ślimak pracuje tylko około 2 minuty (120s) wow to masz nastawy chyba grubo ponad 1:20, 1:25 stosunek podawania do pauzy? musi być bardzo mały odbiór ciepła że taką małą mocą nagrzewasz :) u mnie jak bym takie nastawy to płomień byłby mniejszy niż ze świeczki :)

Opublikowano

obroty podałem z instrukcji palnika- czy tak jest to nie sprawdzałem

jeśli z Twoich wyliczeń tak wychodzi to dla podawania 300g/minutę będzie 0,6kg/godzinę i 14,4kg/dobę- u mnie jest to teraz w okolicy 16,5kg czyli 0,68kg/godzinę

czyli widocznie tak jest bo wyniki Twoich obliczeń i mojego zużycia są zbliżone

pamiętam z poprzednich lat że w największe mrozy nie spaliłem więcej niż 33 albo 34kg/dobę czyli cos koło 8KW i takie szacuję u siebie zapotrzebowanie dla -20stC

co do płomienia- pamiętaj że moj palnik przerobiony- zmniejszona gardziel i zmieniony sposób napowietrzania i myślę ze teraz jego moc jest w okolicy 20KW zamiast oryginalnych 40KW

Opublikowano

najbardziej zadziwia że masz takie małe podawanie opału na minutę pracy podajnika przy prędkości obrotowej 2,9 czyli prawie 3 razy większa niż u mnie ale pewnie masz mocno gęste zwoje na ślimaku że tak mało podaje , bo tylko 0,3kg na minutę.. u mnie przy PPS25 i prędkości 1,1 podawanie na minutę to koło 0,28kg

Opublikowano
Dotychczasowe próby nie zdawały egzaminu, bo kopiec się zapadał, a na bardzo małym nadmuchu nie było płomienia. Zauważyłem, że takie minimum nadmuchu to 20%.

Teraz zrobiłem 8/64, wiatr 25% i przysłonę dałem otwartą na 1cm. Wcześniej była otwarta

na jakieś 2 – 2,5 cm.

Praca w podtrzymaniu 30 sekund. Być może tutaj trzeba będzie zejść w dół.

Przerwa w podtrzymaniu 30 minut.

Przy w/w ustawieniach jest niestety kiepsko. Nie dość, że z kopcem nie mogę sobie poradzić, to jeszcze żużel się robi.

Teraz ustawiłem:

5/40, wiatr 21%

Przesłona otwarta na 1 cm.

Praca w podtrzymaniu 25 sekund

Przerwa w podtrzymaniu 25 minut

Moc przedmuchu 30%

Opublikowano

Przy w/w ustawieniach jest niestety kiepsko. Nie dość, że z kopcem nie mogę sobie poradzić, to jeszcze żużel się robi.

Teraz ustawiłem:

5/40, wiatr 21%

Przesłona otwarta na 1 cm.

Praca w podtrzymaniu 25 sekund

Przerwa w podtrzymaniu 25 minut

Moc przedmuchu 30%

Ja już palę Ekoretem lub Wesoła (pakowałem w swoje worki i nie wiem na 100% co to dokładnie jest)..  ale ilość popiołu zmniejszyła się radykalnie w porównaniu do retopala :) koksu, kalafiorów, żużli na razie brak... płomień krótszy niż na retopalu ale za to po otworzeniu drzwiczek czuć większą moc  :blink: ... ile pali nie wiem na razie... ust. kotła bez zmian

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.