KOSZMAR Opublikowano 8 Listopada 2014 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Witam Posiadam Defro 14KW - na dzień dzisiejszy grzejniki w domu mam pozakręcane grzeje tylko podlogowka w łazienkach kuchni i korytarzu co daje mi jakies 22,5 st. Woda również jest dogrzewana.25kg na 3 dni - nie jest chyba najgorszym wynikiem - chociaż znam osobę która tyle wrzuca raz na tydzień :)Temperatura pieca ustawiona na 55st w dzień w nocy skręcam do 45st. Woda 48st.Moje ustawienia to:Hist kotła 3stPodawanie sek 4Pauza sek 94siła nadmuchu 45% na 100%podtrzymanie podawanie sek 7pauza 47minutpopiół i płomień wyglądaja następującoProsze o informacje czy wszystko jest Ok - ustawienia popiół spalanie? DZIĘKUJE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #2 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Wczoraj powstał kolejny problem. Mianowicie na piecu mam 55st nastawione piec cały czas jest na grzaniu - dogrzewa do max 47st i temperatura spada do 44 pompki chodzą, węgie jest, zawleczka nie pękła, wszystkie ustwaienia są takie jak do tej pory tzn do wczoraj wszystko działało poprawnie. Priorytet CWU dodam że jak zadana temperatura wody obniży się to piec zaczyna ją dogrzewać i nagrzewa się wówczas do ponad 50st proszę o poradę co się mogło spaprać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymig Opublikowano 9 Listopada 2014 #3 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Zmień ustawienia bo moc jest bardzo mała temperatura zadana kotła 65 st podawanie 5s przerwa 70s nadmuch 40-45 i zobacz jak będzie w podtrzymaniu ale proponuje podawanie 10s przerwa 35min nadmuch 15s przerwa 15min to tak na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #4 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Zaraz zmienię i zobaczymy - chociaż wydaje mi sie ze to nie kwestia ustawien Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Visitor1230 Opublikowano 9 Listopada 2014 #5 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Tak jak pisze poprzednik ale przerwa podawania pomiedzy 40 a 50 sek. Pauza w podtrzymaniu tez troche przydluga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #6 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Piec ruszył - nagrzewa sie :) Tylko dlaczego nie mógł dogrzać do 55 jak tak miałem zadane ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzymig Opublikowano 9 Listopada 2014 #7 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Bo kolego miałeś parametr mocy około 3Kw i to było za mało względem zapotrzebowania na ciepło teraz masz około 6.5Kw jak dojdzie do zadanej to ok zobacz jeszcze jak będzie wyglądał kopiec w podtrzymaniu tylko nie zaglądaj co chwile. ja mam takie parametry na groszku piast jak na taką jesień to na razie wystarcza z zapasem wole żeby kocioł dłużej pracował a tak ogólnie to zaglądałeś do instrukcji tam masz tabelkę mocy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiminero Opublikowano 9 Listopada 2014 #8 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Jeśli do ogrzania domu wystarcza temp wody 45 sC, to można taką na kotle ustawić, jednak wiąże się to z intensywnym przepływem przez kocioł. Jeśli w tej samej sytuacji ustawisz 65 sC na kotle, to do dogrzania domu wystarczy dużo mniejsza "porcja" wody posłanej na układ. Skutkuje to mniejszym przepływem przez kocioł, który ma więcej czasu na ogrzanie tej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #9 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Nie mam instrukcji :) Po za tym przez miesiąc na tych parametrach wszystko działało - byłem zadowolony. Teraz zostanę przy tych ustawieniach. Chyba ze ktos ma jeszcze jakieś cenne uwagi :)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #10 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 rozumiem ze temperatura zadana na kotle jest temp wody ogrzewające mój domek ? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiminero Opublikowano 9 Listopada 2014 #11 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Temp zadana kotła stanowi o zgromadzonym zapasie energii gotowym do przeniesienia na układ. W zależności od budowy układu może ona trafiać bezpośrednio do grzejników lub też dostarczana jest do zaworu mieszającego, który może dla grzejników przygotować wodę o niższej temperaturze. Przy wysokiej temp kotła (np. 65) wody potrzebnej do osiągnięcia zadanej za mieszaczem (np.50) potrzeba mniej. Gdybyś trzymał na kociołku 50, to mieszania w ogóle by nie było i przepływ przez kocioł byłby większy. W takiej sytuacji i dla małej mocy palnika, kocioł może pracować non stop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor #12 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 KIMINERO możesz mi podesłać jakich wg Ciebie ustawień sie trzymać? I ustawienia na duże mrozy poproszę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOSZMAR Opublikowano 10 Listopada 2014 Autor #13 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2014 Znalazłem instrukcje pieca :) Przy podawaniu 5s przerwa 75s mam 6,40 Kw Jaki nadmuch ustawić? I jaka temp załączenia pompy ? To mój pierwszy sezon grzewczy w życiu - prosze o wskazówki i wyrozumiałość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.