popus Opublikowano 25 Października 2014 #1 Opublikowano 25 Października 2014 Witam serdecznie po namowie z forum przerobiłem mieszalnik podłogowy na 3D . Teraz mianowicie mam problem z przepływem nie ma szans ustawienia danych sekcji ponieważ da się tylko wyregulować do 1,0 L maxs albo żyją swoim życiem proszę o pomoc,moc pompy 20-40 , do ogrzania 125 mb 2 ,liczba sekcji 7 pełne sterowanie.Gdzie popełniłem błąd.
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #2 Opublikowano 25 Października 2014 Podaj: Jak długość pętli podłogi ? Jakie średnice rury zasilającej w instalacji podłogi? Jaki zawór 3-D ? Na którym biegu pompa od podłogi? Czy masz zawór stabilizujący ciśnienie ( nadmiarowo - upustowy) w instalacji podłogówki lub pompę nastawioną na Autoadapt - przy siłownikach to niezbędne gdyż przy zamykaniu sekcji rośnie ciśnienie w instalacji i nie ma stabilności przepływu. Jak wywalisz te siłowniki to może będzie dobrze, a przepływ rzędu 1l/min to trochę mało, ale powinno wystarczyć. Jak patrzyłem w tematach to tą zmianę w zasilaniu podłogi robiłeś przez ponad rok :)
popus Opublikowano 25 Października 2014 Autor #3 Opublikowano 25 Października 2014 Pompa działa na 3 biegu na stałe ,Zawór stabilizacyjny ciśnienia niema , a siłowników wolał bym nie ruszać,Średnica rur 15 , długość pętli nie pamiętam
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #4 Opublikowano 25 Października 2014 Tu o te rury miedziane idzie, a długości pętli to podaj w przybliżeniu - 100m 150m Zawor 3-D - jaki oznaczenie?
popus Opublikowano 25 Października 2014 Autor #5 Opublikowano 25 Października 2014 rury miedziane 28, pętle jak piszesz od 100 do 150 w przybliżeniu , zawór 3D ESBE VTA322
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #6 Opublikowano 25 Października 2014 Rury miedziane Ok, pętle trochę przydługie ale zawór do D..y, ma małą przepustowość. Poniżej cytat z katalogu producenta : "Serie VTA320/VTA520 to najlepszy wybór w przypadku instalacji do ciepłej wody użytkowej wymagających zabezpieczenia przed oparzeniami* na linii tam, gdzie na bateriach zainstalowano dodatkowe urządzenia do regulacji temperatury. Tę serię zaworów można także stosować w instalacjach do ciepłej wody użytkowej wyposażonych w układ cyrkulacji ciepłej wody. Serie VTA320/VTA520 mogą być wykorzystywane w zastosowaniach związanych z ogrzewaniem podłogowym pod warunkiem zwrócenia szczególnej uwagi na wymagania związane z zakresem temperatur i przepływem." I co ty na to ? - nie dość że kupiłeś niewłaściwy zawór to jeszcze masz długie pętle i chcesz koniecznie siłowniki. Oto recepta: zawór VTA 572 i pompa Alpha2 25/60 koniecznie z Autoadaptem na pewno rozwiążą twoje problemy innym rozwiązaniem jest w/w zawór, pompa zwykła 25/60 i zawór upustowy regulacji ciśnienia lub bez siłowników i bez zaworu upustowego.
popus Opublikowano 25 Października 2014 Autor #7 Opublikowano 25 Października 2014 czy ten zawór VTA 572 i pompa Alpha 2 zadziała na pewno ??ps co to jest Autoadaptem ??
sambor Opublikowano 25 Października 2014 #8 Opublikowano 25 Października 2014 czy ten zawór VTA 572 i pompa Alpha 2 zadziała na pewno ?? Tego ci nikt nie zagwarantuje, nawet nie wiemy jaka jest długość pętli, najpierw kup pompę, gdyż ta którą masz jest za słaba do tak długich pętli, jak przy wszystkich otwartych siłownikach będziesz miał ok 2l/min przepływu to OK, jak nie, to szukaj zaworu.
popus Opublikowano 25 Października 2014 Autor #9 Opublikowano 25 Października 2014 Dziękuje za pomoc zakupie tą pompę a potem się odezwę.
popus Opublikowano 30 Października 2014 Autor #10 Opublikowano 30 Października 2014 Witam zapytanie do pana Sambor ,pompa wymieniona ale na najwyżej mocy przepływ jest 1.8 i da się regulować czy zmienić ten zawór 3D i jak ustawić tą pompę najlepiej proszę o pomoc
sambor Opublikowano 30 Października 2014 #11 Opublikowano 30 Października 2014 I dobrze, przepływ jest w normie, czy masz ciepło tak jak chciałeś? jak nie, a masz kasę i chcesz się bawić dalej w hydraulika to wymień na ten który podałem czyli VTA 572 23-40C Pozdr.
popus Opublikowano 30 Października 2014 Autor #12 Opublikowano 30 Października 2014 bez problemu osiągam 25 stopni w pomieszczeniach przy temperaturze 39 stopni na zasilaniu i jak mam ustawić tą pompę najlepiej ?
sambor Opublikowano 30 Października 2014 #13 Opublikowano 30 Października 2014 Jeżeli masz siłowniki to raczej na "auto" - zobaczysz jak ci pracuje, tego nie da się jednoznacznie określić Ja ustawiam wg charakterystyk ciśnienia stałego - to ten klin, podzielony na 3 części, na prawo od "Auto" - ustaw na środkową część klina i zobaczysz jak pracuje podłoga , gdy się pozamykają niektóre siłowniki i jakie są przepływy - jak są za małe to daj wyższy bieg. Zawsze możesz porównać z pracą w trybie AUTO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.