Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Solary Z Dofinansowaniem,czy Taki Zestaw Warto Brać ?

Paweł26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie w zasobniku  anoda tytanował była już zamontowana.

Bakterie legionella w  temperaturze 55°C bakterie  żyją około 20 min,  w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C.

W zasadzie wystarczy utrzymywać 60 st na zasobniku i problem z bakteriami mamy z głowy.

No właśnie a co z tym kamieniem,dla mnie ekonomicznie było by utrzymywanie  temperatury wyższej od 65 na zasobniku.

Zawsze to jakiś bufor na mniej nasłonecznione dni....

• Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Koledzy jaki powinien być maksymalny bezpieczny przepływ dla instalacji solarnej o powierzchni około 6m2 przy zachowaniu delty min 10 max 15.

Producent zaleca max 6l/min,natomiast zalecany przepływ czynnika max 60l/h (przeciez to sie wyklucza).

Opublikowano

Zaciekawiłem sie tematem po tym jak znajomy wydedukował mi iz zbyt małe stężenie glikolu w roztworze,a tym samym zmiana jego ph mogą powodować korozję wężownicy zasobnika i nie tylko.

Opublikowano

A jak w wężownicy będzie sama woda to co?

Skoroduje?

Tu problemem jest raczej za wysokie stężenie glikolu - wtedy roztwór ma wyższe ph i może powodować stopniową korozję instalacji

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy w jakim przedziale  powinna sie mieścić delta kolektora słonecznego dla optymalnego jego wykorzystania.

Dodam,że straty  na zasilaniu  odcinek grupa pompowa kolektor wynoszą 4-5 st,podobnie z pewnością jest na powrocie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy,długość kabla pomiędzy anodą tytanową a zasilaczem ma większe znaczenie,mam na myśli  Anodę tytanowa Emmeti ?.

Końcówka od strony zasobnika pod wpływem temperatury zasobnika przestaje łączyć,chciał bym pod lutować inną.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

podobno po zmianach w prosumencie nie trzeba już będzie brać pompy ciepła w zestawie z panelami fotowoltaicznymi.. jak to ma wyglądać obecnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.