pakoo Opublikowano 9 Stycznia 2014 #1 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Witam, mam pytanie jak prawidłowo wykonać podejście pod zawór kątowy do grzejnika dolnozasilanego? W sklepie gość dał mi zwyczajną złączkę 15-3/4 GW jednak taki podłączenie uniemożliwia odkręcenie zaworu i należy lutować po poprzednio przykręconej złączce do zaworu - nie podoba mi się takie wyjście.Czy jedyna możliwość to śrubunek? Niestety ale musiałbym schować go w ścianie bo zajmuje sporo miejsca. Jakie najlepsze rozwiązanie do podłączenia takiego zaworu w miedzi?
kiminero Opublikowano 9 Stycznia 2014 #2 Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jakie najlepsze rozwiązanie do podłączenia takiego zaworu w miedzi? Grzejnik dolnozasilane podłącza się segmentami przyłączeniowymi prostymi lub kątowymi. Do tego odpowiednie złącze, w twiom przypadku na miedź. Wszystko skręcane. Niczego nie lutujesz.
sybiga Opublikowano 10 Stycznia 2014 #3 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Według mnie to kup takie złączki jak na grafice: Oczywiście są jeszcze inne sposoby. ale ta chyba najprostsza :)
pakoo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #4 Opublikowano 10 Stycznia 2014 No właśnie chodzi mi o dobór tego odpowiedniego złącza. Teraz mam takie jak poniżej. Według mnie to kup takie złączki jak na grafice:Oczywiście są jeszcze inne sposoby. ale ta chyba najprostsza Jak taka złączka się nazywa? Rozumiem że normalnie lutuje ją do rurki jednak możliwa odkręcenie?
sybiga Opublikowano 10 Stycznia 2014 #5 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Złączka nazywa się "pół śrubunek do lutowania" Tak lutuje się go rurki i można potem odkręcić zawór kątowy.
pakoo Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor #6 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Ten półśrubunek to zazwyczaj jest w rozmiarach 15x1/2 18x3/4 22x3/4 A co sądzicie o ZŁĄCZKA ZACISKOWA 15x3/4, nie trzeba jej lutować, pytanie jak z żywotnością, niby ma wytrzymać 10bar, są producenci którzy dają 25lat gwarancji. Ciekawi mnie czy odkręcenie takiej złączki nie niszczy rury, chyba zakupię jedną sztukę i zrobię test.
sybiga Opublikowano 10 Stycznia 2014 #7 Opublikowano 10 Stycznia 2014 Też morze być . Podobny system jest z powodzeniem stosowany w instalacjach lpg w samochodach -_- Baryłka mosiężna zaciska się na rurce i już nie da się jej zdemontować.. Jednak jak się to sprawdza w instalacji CO-nie wiem.
majschi Opublikowano 10 Stycznia 2014 #8 Opublikowano 10 Stycznia 2014 A co sądzicie o ZŁĄCZKA ZACISKOWA 15x3/4, nie trzeba jej lutować, pytanie jak z żywotnością, niby ma wytrzymać 10bar, są producenci którzy dają 25lat gwarancji. Ciekawi mnie czy odkręcenie takiej złączki nie niszczy rury, chyba zakupię jedną sztukę i zrobię test. Według mnie złączka zaciskowa jest najlepszym rozwiązaniem do połączenia zaworu z miedzią Jest to bardzo trwałe połączenie nie sprawiające problemów jedynie trzeba pamiętać aby ją dość mocno skręcić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.