adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam, na wstępie zaznacze ze pisze post po raz pierwszy na tym forum, gdyż nie znalazlem odpowiedzi na nie grzejące grzejniki na pierwszym pietrze. Zaczne od poczatku. Wynajmujemy dom, w któym jest problem tylko z dwoma grzejnikami na pierwszym piętrze. Nie grzeją. Przy odpowietrzaniu schodzi powietrze po czym leci juz tylko zimna woda, az do momentu braku jej w grzejniku. Nawet przy calkowitym zdemontowaniu grzejniku wody brak!Dziwne. Przy dopuszczaniu wody do centralnego grzeją przez moment. po czym znowu przestaje grzac i wracam do punktu wyjścia. Prosze was o jakies rady wskazówki. Są to pokoje moich dzieci i bardzo w nich zimno. Pozdrawiam
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 witam Może masz na grzejnikach jakieś zakręcone zawory daj jakąś fotkę niegrzejących grzejników może coś poradzimy
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #3 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Odkręcone sa. Wydaje mi sie ze jest przepływ przez nie. Bo gdy dolewam wode to grzeje grzejnik. Te dwie rury do gory idą do zbiornika przelewowego na strychu.
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #4 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zauważyłem także, ze mam odpowietrznik przy zbiorniku przelewowym. caly czas otwarty, gdy go zakręce to Piec sie wyłacza. Mysle ze wzrasta cisnienie dlatego.
spidoman Opublikowano 8 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Gdzie masz zawór do dopuszczania wody, bo jak przy kotle to nie rób tego na rozpalonym bo może być rozszczelnienie.
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Dopuscilismy dzisiaj wode poraz kolejny, bardzo powoli .Rura pionowa doprawadzajaca zrobilas sie dosyc ciepla, powrot nadal chłodny. Grzejniku ustawilismy na nowo. Odpowietrznikami do góry.
Franek19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam! Przydałby się schemat całej instalacji w miarę dokładny z armaturą.Podłączenie naczynia wzbiorczego też.
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #9 Opublikowano 8 Grudnia 2013 ciezko bedzie o schemat. stary dom mnóstwo grzejników i nie mam pojecia gdzie rury ida . Moge sprobowac jakis element fotografowac albo cos. Problem jest tylko w ostanich grzejnikach przed zbiornikiem na strychu. Tak jakby powrot byl zapowietrzony. :(
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #10 Opublikowano 8 Grudnia 2013 widzę że były jakieś przeróbki instalacji ( rozumiem że podyktowane zmianą grzejnika ) czy przed modernizacją grzejnik grzał prawidłowo ? Instalacja jest grawitacyjna czy z pompą ?
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #11 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Nie wiem czy byly jakies modernizacje.Bo wynajmuje ten dom. Pompa jest przy piecu z podajnikiem. Po dzisiejszym dopuszczeniu wody grzeje przynajmniej rura zasilająca.
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #12 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Sprawdz na którym biegu pracuje pompa może uda sie włączyć wyższy Jeśli wynajmujesz dom to w kwesti właściciela jest naprawa instalacji
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #13 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Pompe wlaczamen nawet na 3. Ale bez rezultatów. Wiem ze w jego interesie. Ale chcialbym sam usunac usterke .
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #14 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Możesz jeszcze spróbować zakręcić grzejnik który znajduje sie poniżej na pionie tych które nie grzeją (jeśli jest tam jakiś zawór)
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #15 Opublikowano 8 Grudnia 2013 no wlasnie ze nie grzeja tylko dwa obok siebie. reszta w porzadku to zakrecic ten pietro nizej gdzie grzeje?
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #16 Opublikowano 8 Grudnia 2013 tak zakręć grzejnik który znajduje się poniżej tych które nie działają może spowoduje to większy przepływ na grzejniki powyżej
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #17 Opublikowano 8 Grudnia 2013 ok zakręcilem.Tylko ze rurki przy grzejniku sprawnym sa bardzo gorące. Powrot takze. a przy nie dzialajacym powrot zimny, zasilanie cieple
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #18 Opublikowano 8 Grudnia 2013 poczekaj 10 min i sprawdź czy coś się zmienia
adriano19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Autor #19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Nie zmienia sie nic. Juz tak kiedys probowalem. Ale zastanawie mnie jedno . dlaczego jak dopuszczam wode to grzeje
majschi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #20 Opublikowano 8 Grudnia 2013 niestety bez ( wizji lokalnej ) nic nie poradzimy zgłoś sprawę właścicielowi jego obowiązkiem jest naprawić instalacje
Franek19 Opublikowano 8 Grudnia 2013 #21 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Witam! Może to sprawka zaworów.Wygląda to na dławienie przepływu.Rurki są dosyć grube.W okresie letnim zawory przy grzejnikach powinny być otwarte na maxa.
emus Opublikowano 8 Grudnia 2013 #22 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zauważyłem także, ze mam odpowietrznik przy zbiorniku przelewowym. 1. Zbiornik przelewowy powinien być otwarty do atmosfery. Zdemontuj odpowietrznik. 2. Zrób to co jest napisane na zdjęciu.
Mushasi Opublikowano 8 Grudnia 2013 #23 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zdejmij głowicę termostatyczne ostatnio miałem taki przypadek że blokowały przepływ bo były ,, Rąbnięte "
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.