Elwood Opublikowano 2 Grudnia 2013 #1 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam was serdecznie!Chciałem nieśmiało zapytać o polecenie kotła do palenia a w zasadzie to też sposobu funkcjonowania w kotłowni. Poszukuję kotła do nowo budowanego domu jednorodzinnego budowanego w/g projektu Karmelita 2M (domplan) Parter to około 80m2 podłogówki + grzejnik drabinkowy w łazience i dwa grzejniki w garażu. (pow. ~40m2) Poddasze (również 80m2) + strych (40m2) to 8 grzejników + jakieś 15m2 podłogówki w łazience (zasilana z powrotu grzejników) i do tego zasobnik na wodę 250l. Dom wybudowany techniką energooszczędną (Ytong) 24cm ocieplony 12cm styropianu na ścianach. Dach: 25cm wełny na dachu (Isover SuperMata o lambdzie 0.033) i 12cm styropianu pod podłogą parteru. Obliczone zapotrzebowanie ciepła na dom to wg różnych źródeł 9-11kW. np, tu na szybko Komin, ceramiczny systemowy, fi200 o wysokości 7,5m Czego szukam?? Sam nie wiem... dlatego zdecydowałem się poprosić o pomoc i radę. Poszukuję pieca w którym mógłbym palić okazyjnie zarówno węglem (grubym czy groszkiem) jak i drewnem (kominkowe, grubsze wióry, kawałki desek).Dom generalnie będzie miał alternatywne źródło ciepła w postaci pieca gazowego. Jak pisałem, w piecu będę podpalał w okresach przejściowych oraz częściej zimą (w zależności od dostępności paliwa) żeby zaoszczędzić trochę gazu.Sugestia jest wręcz taka, żeby grzać w okresach przejściowych gazem, a w momentach zimniejszych piecem węglowym.Nie zależy mi na automatyce w piecu itp. Przeglądając internet wpadłem na kilka kotłów, np: Biadała UKS 12kW, Ogniwo S6WC 13kW, ale zainteresował mnie również DEFRO optima komfort 10kW. Wszystkie one w wersji bez dmuchaw i sterowników PID to koszt około 2000zł. Zwracam się z prośbą jako laik, kompletny o jakieś sugestie dotyczące doboru kotła.Z góry dziękuję i pozdrawiam
maciej1007 Opublikowano 2 Grudnia 2013 #2 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam. Jeśli masz ogrzewanie gazowe to daj sobie spokój z węglem. No chyba że bardzo musisz.I może przed zakupem kotła węglowego spraktykuj jak wychodzić będzie spalanie gazu.
Gość mak Opublikowano 3 Grudnia 2013 #3 Opublikowano 3 Grudnia 2013 kol.Maciej napisał Ci w dwóch zdaniach wszystko. Dodać można tyle że jak już bardzo chcesz trochę ognia w domu to kup sobie kominek. Kocioł gazowy i na paliwo stałe w jednej instalacji to niestety problemy ze sterowaniem i to duże ( szczególnie podłogówki). Na poddaszu ta podłogówka zasilana z powrotu to też marny pomysł.
gondoljerzy Opublikowano 3 Grudnia 2013 #4 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jeśli będziesz miał w zapasie kocioł gazowy, to powinieneś zamontować sobie kociołek na paliwo stałe o małej mocy. Wyraźnie mniejszej niż wymienione 9-11kW. Gdy się zdarzą większe mrozy dogrzejesz się dodatkowo gazem. Chodzi o to, że kociołek pracujący z dużą mocą pracuje z większą sprawnością niż gdy pracuje na ćwierć gwizdka. Duży kocioł trzeba dławić i spalanie jest mniej efektywne. Przydał by się dobry dolniak, z powietrzem wtórnym, ceramicznym kanałem dopalającym, o mocy 5-7kW. Tylko tego typu zabawek praktycznie nie ma na rynku, poza wyrobami kolegi Przemysław2ar z tego forum.
mac65 Opublikowano 3 Grudnia 2013 #5 Opublikowano 3 Grudnia 2013 A ja podejdę do tematu z zupełnie innej strony Dom nowy w trakcie budowy więc czeka Cię jeszcze odbiór techniczny a skoro tak to radził bym trzymać się projektu a unikniesz póżniejszych niepotrzebnych kosztów na zmiany i przeróbki w dokumentacji . Dwa kotły na różne paliwa to dwa kominy - koszt dodatkowy i to nie mały. Różna specyfika pracy kotłów . Węglowy i gazowy - to dodatkowa automatyka którą ciężko pominąć . Kocioł węglowy to dodatkowa powierzchnia na składowanie paliwa i popiołu . W skrócie ja osobiście bym się w to nie pchał a raczej doinwestował bym troszeczkę instalację CO gazowa i miał święty spokój z siekierami , rozpałkami ,łopatami ,węglarkami i na końcu z popiołem . Dom nieduży w nowej technologii , zapotrzebowanie na ciepło niewielkie to co Ty zapłacisz za ten gaz .
emigrant Opublikowano 3 Grudnia 2013 #6 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Ja też bym się nie pchał w piec na paliwo stałe. Dom masz nowocześnie i perfekcyjnie ocieplony. Straty energii cieplnej są znikome. Pewnie z tym piecem gazowym co masz będziesz miał ciepło przy -30 i to z małym zużyciem gazu. Gaz jest totalnie bezobsługowy, siedzisz jak pan w fotelu i sterujesz pilotem czy co tam masz na ścianie temperaturą itd. Piec węglowy to same wady tak uproszczając w Twoim przypadku. To co wydasz na kocioł i inne bzdury do niego i później kupowanie węgla to tę kasę lepiej przeznaczać na gaz. Nie wiem, czy ktoś Ci źle podpowiedział czy sam sobie ubzdurałeś ten piec węglowy bo to idiotyczny pomysł.
Elwood Opublikowano 3 Grudnia 2013 Autor #7 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Bardzo serdecznie dziękuję wam za wszystkie opinie. Wierzę, że pisaliście ze swojego doświadczenia...a namieszało mi to w głowie ;-) ale dobrze. Mam nad czym myśleć, znowu. Faktycznie chyba trochę 'wybuchł' mi w głowie ten pomysł z piecem, bo wydało mi się że to takie super rozwiązanie, ale kubełek zimnej wody na głowę, chyba trochę otrzeźwił mi punkt widzenia. Poczekam z tymi inwestycjami, poobserwuję co i jak, zobaczę przez sezon, dwa jak sprawuje się instalacja z piecem gazowym i czy daje radę całemu domowi. Potem albo kupię kocioł albo będę miał czyściutką kotłownię ;-) Bardzo dziękuję wam za głosy rozsądku. P.S. kominek jest przewidziany w salonie :)
Gość sarzyk Opublikowano 3 Grudnia 2013 #8 Opublikowano 3 Grudnia 2013 Jednak system grzewczy skladajacy sie z kotla na paliwo stale uzupeknione kotlem na gaz moim zdaniem da100% satysfakcji. U mnie w kotle cichewicz logika jest opcja współpracy kotła wraz z kotlem gazowym. Jak gaśnie w kotle przelacza sie automatycznie na gaz. Jednak ja gazu nie mam więc nie wiem jak to w praktyce sie sprawdza. Ja bym polecał jednak system uniwersalny Nie uzależniać sie na 1 rodzaju paliwo.Nigdy nie wiadomo jakie ceny beda gazu. Po za tym jak przycisnie -20 to sumienie twoje pewnie będzie spokojniejsze spalając węgiel. A gaz głównie na okres przejściowy jesienno-przedzimowy, zimowo-przedwiosenny.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.