nk88 Opublikowano 18 Listopada 2013 #1 Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam serdecznie, ostatnio stalem się posiadaczem nowego domu ogrzewanego kotlem na ekogroszek z podajnikiem slimakowym 25kw Sławex, to co znajduje sie w kotlowni to dla mnie tzw czarna magia- stad moja prosba- czy moglby mi ktos objasnic schemat instalacji i do czego sa dane zawory? Z góry dziękuję za wszelką pomoc. tu wiem, że dopuszcza się wody do obiegu a tu jest przelew
sambor Opublikowano 19 Listopada 2013 #2 Opublikowano 19 Listopada 2013 Naczynie przelewowe to masz gdzie podłączone?, chyba nie za pompą?
dako1970 Opublikowano 19 Listopada 2013 #3 Opublikowano 19 Listopada 2013 fot.1 lewa str kotla --- zawór bezpieczeństwa prawa st kotła -- zasilanie c.o. oraz zestaw zaworów odcinajacych,filtr i pompa Ważne !!! nalezy dokonac przeróbki ze wzgl . na bezpieczenstwo wlasne, domownikow.....na wyjciu z kotla powinna byc tylko rura do naczynia wzbiorczego oraz trójnik z odejsciem na pompe kotłowa fot.2 zasobnik str lewa ------ zasilanie i powrót obiegu grzewczego zasobnika z c.o. od góry ...odpowietrznik potem zawór kulowy odcinajacy zasilanie obiegu grzewczego c.o. zawór kulowy gorny lewy róg --- zawór odcinajacy jakis pion c.o. zawór kulowy z zawieszka ------zdjecie sugeruje ze to zasilanie zasobnika zimną woda uzytkowa, ale uklad połaczen rur temu zaprzecza... cos tutaj jest zamieszane prosze o fotke zasobnika z szerszej perspektywy,i krócców wejscia i wyjscia wody uzytkowej... lub zwrócic uwage na ; Na górze zasabnika znajduje sie odejscie cieplej wody uzytkowej na dolnej(spodniej ) dopływ zimnej wody uzytkowej( np miejskiej) fot.3 od lewej zawór 1 ----- zawór odcinajacy zapewne ciepła wode uzytkową zawór 2 - zawór odcinajacy jakies pozostałe piony instalacji c.o. fot.4 tak jak w opisie fot.5 zawór odcinajacy do jakiegos pionu c.o. bedacej w piwnicy fot.6 opis jak fot.2 na razie to wszystko co dojrzalem... i moge sie mylic....dlatego prosze przesledzic rury od zasilania kotla w kierunku odbioru......mozna dla ulatwienia dla siebie wziasc czerwony lakier do paznokci i na rurach zasilania instalacji co jakic odcinek zaznaczyc czerwona plamką odnosnie powrotu niebieski lakier do paznokci i od kotla w kierunku odbiorów tez plamka co jakis odcinek jezeli uda sie przesledzic rury i dokladnie okreslic zawory ...sugerowałbym opisac je dla" potomnych".
nk88 Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor #4 Opublikowano 19 Listopada 2013 bardzo dziekuje za objaśnienia przesyłam jeszcze zdjecia ogole a co do fot. 5 to niemozliwe bo piwnicy nie mamy, moze ogolne zdjecia cos jeszcze wyjasnia naczynie wyrownawcze- na prawde nie wiem, wiem tylko ze rury wskazuja na to ze znajduje sie gdzies pod dachem licznik wody zimnej doprowadzonej do budynku- po nim 2xrura na lewo- dwa sterczace zakonczenia zaslepione(tak jak kolo widocznej rury kanalizacyjnej)- rury cieple na prawo od licznika plus odprowadzenie na parter i nieuzywany hydrofor( obecnie woda z sieci, instalacja powstala za czasow hydrofora) dalszy ciag widocznych rur z poprzedniego zdjecia rury z poprzedniego zdjecia przechodzace do pomieszczenia ze zbiornikiem cwu, po odkreceniu zaworow polaczonych wezem dopuszczanie wody do obiegu lewa strona - cd poprzedniego zdjecia - rura widoczna najbardziej na lewo- dochodzi do kotła tak wyglada calosc
dako1970 Opublikowano 19 Listopada 2013 #5 Opublikowano 19 Listopada 2013 dzieki za dodatkowe fotki rozpatrze sie dam znac wieczorkiem co jeszcze dodatkowo odkrylem......na obecna chwile koncze prace przy kompie
dako1970 Opublikowano 20 Listopada 2013 #6 Opublikowano 20 Listopada 2013 czy mozesz zrobic jeszcze jedno zdjecie pomieszczenia gdzie jest zasobnik cwu,,ale z widokiem na przylacza do zasobnika (perspektywa nie front tak jak ostatnia fotka z postu z wczoraj o12.19 ) tylko bok ,lewa str zasobnika.....bo chyba tam przeoczylem jeden zawór i chciałbym to zweryfikowac
dako1970 Opublikowano 20 Listopada 2013 #7 Opublikowano 20 Listopada 2013 a i jeszcze jedno...czy rura po pompie c.o. przebija sie do pomieszczenia z zasobnikiem? czy mozesz wskazac która to jest?
nk88 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor #8 Opublikowano 21 Listopada 2013 tak, przechodzi - na 1 zdj wyjscie od pompy na 2 zdj przejscie przez scianke- to jest pierwsza od lewej wychodzaca z dziury w scianie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.