Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Do Spalania Dymu?! - Wasze Opinie

odi69

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem w tym,że zrobiłeś GS.

Dlaczego nie palisz DS?
NIe nagrzewa się (podziel kanały w wymienniku na pół),czy tony popiołu?

Opublikowano

Do DS bardziej drzewo pasuje, ostre hajcowanie i częste latanie do kotłowni. A na taką pogodę chce zasypać raz węglarką, odpalić od góry i mieć spokój. Chyba że to dym powstały z wytapiania smoły z komory załadunkowej? Sam już nie mam pojęcia.

Opublikowano

A kpw jest ?

Opublikowano

Na kotlownie nic nie idzie.

Palnik faktycznie za maly bedzie,bo w gardle ma 12x4.

Teraz wsadzilem dwie cegly zeby zmniejszyc komore zasypowa i nie moge nagrzac.

Prawie godzina,a na termometrze 35'C.

Jutro powieksze palnik,albo sprobuje zrobic wirowy.

Daj se spokój z wirowym tylko powiększ obecny 2x
Opublikowano

KPW właśnie brak :(

Może zrobić szczelinę w drzwiczkach załadunkowych albo włączyć dmuchawę na 1% żeby bocznym kanałem podawała powietrze?

Opublikowano

Popróbuj jedno lub drugie.

Opublikowano

Będzie kopcić bo będzie,węgiel musi mieć gorąco by się czysto spalał.

Opublikowano

A jakoś wielu spala węgiel w kołach gs bezdymnie.

Opublikowano

Bezdymnie nie oznacza czysto.

Opublikowano

Ja bym Tosiek dał dwie szamotki czy płyty betonowe po bokach przez cała długość paleniska aż za wymiennik pionowy i pod nim płytę betonowa , tylko ruszta odsłonięte i prześwit miedzy płyta a rusztem 8-9 cm

Opublikowano

Jak ma ruaszta odsłonięte i podaje PG pod ruszt to domu nie nagrzeje.

Opublikowano

Dałem cegły po bokach to 3 godziny do 60'C.Środek ma 22x21cm i będzie się zasyp zawieszał. Z palnika przy tych wymiarach to tylko skośna półeczka zostanie, a zależało mi żeby dym nie przechodził bezpośrednio pod wymiennikiem.

Zastanawiam się czy beton może być bezpośrednio do wymiennika przyklejony, czy tak jak w MPM odizolowany szamotem?

Gość berthold61
Opublikowano

Chyba może być przyklejony , ja kupiłem podajnikowca i cała komora palnika jest wyłożona jakimiś odlewami betonowymi które są przyklejone czarnym silikonem wiem bo jedna odpadła

Opublikowano

Ja podaje przez drzwiczki zasypowe. Mój tata z kolei ma drzwiczki od popielnika i paleniska wspólne i tam właśnie podaje PG , a ma taki układ wymiennikow w piecu jak ty, z tym ze on nie bawi sie w betony i szamoty,tylko pali tak jak jest z zasłoniętym górnym prześwitem ( po mojej namowie) i ta różnica z tym co było wcześniej , a teraz jest o niebo lepiej , wystarczy mu w zupełności ( ale ja go jeszcze namowie na szamoty :-) )

Opublikowano

W takim przypadku może trzeba rozważyć wymianę kotła na podajnikowy albo pelletowy  :D

Opublikowano

Albo,albo,albo gaz.

Sasiedzi maja pelettowca,ale kosztuje 12tys do tego dojazdy serwisanta+ewentualne awarie,ktore tez nie sa tanie.Podajnikowy tez ma podobno wiele wad.Z gazem kwestia podlaczenia.Kiedys chchialem podlaczyc to doszedlem do 14tys kosztow razem z piecem i sobie odpuscilem.Co niektorzy zalozyli gaz i pala w zwyklym piecu bo gaz za drogo wychodzi.

Nie wiem,gdyby zrobili konkretna dotacje jaka byla np na kolektory sloneczne,bodajze 62% to bym sobie jakiegos Mercedesa wstawil do kotlowni.

Opublikowano

Tylko, że dotacje idą z podatków więc najpierw ci zabiorą 1000 wezmą sobie 300 na opłacenie urzędnika a tobie oddadzą 700 w dotacji więc co to za biznes dla ciebie? Lepiej od państwa nic nie chcieć bo państwo nie ma swojej kasy więc najpierw ci zabierze.

Oczywiście to duże uproszczenie ale końcowy bilans tak właśnie wygląda (akcyza, VAT, certyfikowany węgiel, kontrole i inne żeby zabrać ci te 300). 

Po prostu dobre paliwo musi być w takiej cenie (socjalistyczny monopol państwowy, akcyza, vat) żeby miało realny wpływ na to czym ludzie palą plus sprzedaż dobrej klasy kotłów tylko nie pod przymusem tu i teraz bo ceny będą kosmiczne (kto normalny kupi piec za 14 tysięcy skoro jego samochód jest połowę tańszy) ale rozłożone w czasie. Niestety w tym państwie nikt nie traktuje poważnie obywatela ale to już inny temat...

Co gorsza państwo jest utrzymywane przez najbiedniejszych i mało zarabiających, bo tych jest najwięcej a kwota bez podatku dotyczy każdego nawet żebraka bo kwota jest  śmieszna, więc te dotacje nie pochodzą od bogatych tylko od biednych ludzi, którym państwo zabiera, żywi się i oddaje jeszcze mniej  to tak dla informacji.

Opublikowano

Powiekszylem palnik,ladnie sie pali,temperatura ok ale na weglu kopci,przynajmniej az sie rozpali.Po podlozeniu nowej porcji to samo.

Raczej tego nie przeskocze.

Na drewnie nie kopci..

post-78023-0-73644800-1522242472_thumb.jpg

post-78023-0-95749700-1522242532_thumb.jpg

Opublikowano

Nowa porcja nie może mieć styczności z prześwitem w palniku bo zawsze będzie kopcić dopóki nie pojawi sie ogień . Ja jak wrzucę węgiel na żar , który przykrywa palnik w całości to słyszę taki specyficzny syk palącego sie dymu. Szczerze powiem ze miałem lepsze spalanie zanim nie usunąłem ruchomych ruszt, które zachodziły popiołem i nie puszczały powietrza pod ruszta tylko pchało wszystko od razu na palnik. Teraz mam trudniej rozpalic a i nie kiedy zdarzy mi sie ze jak wrzucę na mała ilośc żaru nową porcje to tez kopci i nie może załapać , to tez muszę troche przypilnować żeby nabrało pędu , a nie miałem tego problemu wcześniej , mogłem wrzucić nową porcje na garstkę żaru i śmiało zostawić z przekonaniem ze sie rozpali i zawsze sie rozpaliło. No i zawsze jakiś żar zostawał w popiole który nie przelatywał przez gęste ruszta, wystarczyło je dopchać pod palnik i dalej jazda...

Opublikowano

Spróbuj tak zrobic tylko odkryj ruszta pod palnikiem , będziesz mógł zrobic niższy bez tej szamotki na spodzie. U mnie jest 7-8 cm ,to tez ryzykowne jest zasłanianie rusztu bo sie może przytkac - tak jak ostrzegał Norman kiedyś- ja raz przysłonilem ruszta na próbę , dołożyłem na resztkę żaru węgla , nie zorientowałem sie ze palnik jest przytkany i po godzinie zawaliło mi cała kotłownie dymem, bo zamiast iść w komin , poszło przez PG odsłonięte miarkownikiem na maxa od niskiej temp. na kotle.

Opublikowano

Szamotka na plasko+pionowa akurat siegaja mi do wymiennika,lekko podszlifowalem.

Moge ja wyciac i nowa pionowa dac z nizszym otworem,ale jak pod palnikiem beda odsloniete ruszta to nie bedzie uciekalo cieplo,powietrze bedzie omijalo zar?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.