Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W okresie grzewczym nigdy nie grzejesz bufora od 20C, tylko od wyższej temp np 40C.

Ciepło na grzejniki "pójdzie" od momentu załączenia pompy CO - czyli jak ustawisz, tak masz.

Podłogówkę warto ustawić na grzanie od 30C a grzejniki od 45C, wtedy to ma sens.

Opublikowano

Bufor ładuje się warstwowo i w przypadku dużego poboru na układ, ładowanie bufora jest spowolnione. Pełni on rolę "bateryjki", która akumuluje nadmiar. Po to są układy mieszania na grzejniki i podłogę, by stabilnie podawać czynnik grzewczy na układ, a kominek spokojnie bujać na 90. Nadmiar trafia do bufora.

Opublikowano

Dziękuję.

Czy w schemacie który wystawiłeś nie było by problemu gdy woda w buforze miała by powiedzmy 20 stopni i bufor musiałby się najpierw zagrzać a poxniej dopiero istalacja. Bałem się tak wykonaniej instalacji, tz bałem się że będę musiał wygrzewać bufor np 4 godziny żeby cokolwiek poszło później ciepła na grzejniki.

Wiem że w zaznaczonym polu jest coś zamotane bo mi też nie pasowało i musze jeszcze raz na spokojnie sprawdzić schemat.

wtedy wstawia się mała modyfikację mianowicie odbiór ciepła łaczy się na rurze ładującej bufor i wtedy działa wszystko natychmiast
Opublikowano

nadal dziła jako sprzęgło jak nie ma poboru to jedt ładowany jak pobór jest większy to jest rozładowywany

Opublikowano

nie kolego jak masz zawór ochrony powrotu to nic nie trzeba jedynia zaór zwrotny i tyle i na tym polega prostota układu

Opublikowano

tak jak na schemacie na powrocie do kominka ,jak jest zbyt zimna woda to odcina bufor i żadna pompa nie przepchnie przez niego wody cłodniejszej

Opublikowano

Zgadza się , sam tak miałem przy swoim buforze, ale zmieniłem na powrót na kocioł z połowy wysokości bufora i też jest ok.

Rurę obejściową bufora mam do grzania CWU, przełączana ręcznie po za okresem grzewczym.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Mozesz mi powiedziec jaki w przyblizeniu byl koszt tej instalacji? Mysle o podobnym i chcialabym wiedziec.

Dziekuje i pozdrawiam.

Edytowane przez aggi