makuła Opublikowano 24 Października 2013 #1 Opublikowano 24 Października 2013 Witam mam problem, po zmianie groszku na "lepszy" droższy za nic nie mogę doprowadzić do prawidłowego spalania, w popielniku mam praktycznie same kawałki lekko nadpalonego węgla, pojemnik jest pełny po 24 godzinach. Wcześniej paliłem tańszym eko groszkiem i na ustawieniach fabrycznych wszystko było OK, popielnik wyrzucałem 2x w tygodniu. Kocioł Stalmark duo bos sterownik 630 Moje ustawienia "fabryczne" przerwa podawania: 2,30 min dmuchawa 40% przerwa podtrzymania 100 min czas pracy 60 sek czas przerwy 180 min temperatura ustawiona na 50 stopni grzana jest woda i wieczorami dom Instrukcja podaje aby zwiększyć czas podawania przechodziłem do 3,30 i 4 min i nie dało to poprawy. węgiel pieklorz
Landcaster Opublikowano 24 Października 2013 #2 Opublikowano 24 Października 2013 A jakie masz ustawienia w podtrzymaniu ? Oraz jaka moc wentylatora ?
makuła Opublikowano 24 Października 2013 Autor #3 Opublikowano 24 Października 2013 w podtrzymaniu wentylatora: czas pracy 60 sek (min-5 max-300) czs przerwy: 180 minut (min-5 max-250) moc 70 w
Landcaster Opublikowano 25 Października 2013 #4 Opublikowano 25 Października 2013 Sposób ustawień jest trochę inny niż u mnie. Ja w podtrzymanie mam przednich z podaniem węgla. Węgiel podaje 5 sekund went dmucha z mocą 80 (skala do 120) co 40 min. Jeśli chodzi o ustawienie mocy. To zastosowałem do szybkiego reagowania kotla n regulator pokojowy. Moc ustawiam tak wydłużanie lub skracam czas przerwy między podawaniami. (Teraz jakoś 40 sekund) czas podawania to 5 sekund jest przypisany na stałe. Jeśli chodzi o opalanie. To ustawiłem went wg propozycji producenta czyli ok 70. A następnie podnosilem o 1-2 oczka obserwując popiół codziennie o tej samej porze. Jeśli są niedopalki to wrzucam je do podajnika jeszcze raz resztę popiołu do kosza. Zwiększamy móc went znowu o 2 oczka i obserwuje popiół. Generalnie wolę jak mam bardzo małe ścieki ok. 1-2 cm niż niedopalony węgiel. Używam ognika zielonego. Wydaje mi się że u Twoim przypadku to problem z powietrzem. Sprawdź też drożność komina.
makuła Opublikowano 26 Października 2013 Autor #5 Opublikowano 26 Października 2013 narazie nie będe kombinował zasypałem sprawdzony węgiel i od razu jest różnica to co zauważyłem to na płycie paleniskowej jest teraz znacznie mniej węgla i każdy kawałeczek się pali, gdy zasypany był pieklorz to podajnik podawał go dużo więcej nie wiem czym jest to spowodowane może tym że pieklorz ma większą granulacje. Z tego co wiem to nie mogę żadnym ustawieniem zmienić aby węgla było podawane mniejsze ilości bo jest to ustawiane automatycznie.
mietek440 Opublikowano 26 Października 2013 #6 Opublikowano 26 Października 2013 spieki jak diabli , dmuchasz chyba za mocno
TIMON120777 Opublikowano 26 Października 2013 #7 Opublikowano 26 Października 2013 węgiel zbyt krótko na palniku i zanim się dopalił został wypchnięty spróbuj wymieszać to z innym opałem bo pieklorza samego trudno spalić podobno jak nie masz możliwości mieszania to nadmuch w dół i przerwa dłuuuuuga aby dać czas na dopalenie będzie ciężko
budrys Opublikowano 12 Listopada 2013 #8 Opublikowano 12 Listopada 2013 Witam, mam problem z ustawieniem pieca Krzaczek SKP 3D 18 kw ze sterownikiem TECH-ST48. Przy aktualnych ustawieniach piec bardzo długo rozgrzewa się do temp. 60 stopni, jeżeli już dobije do temp. zadanej to w przeciągu ok 5 min temperatura spada o 4 stopnie i trudno mu wrócić do żądanej temp. Problem jest również w dopalaniu się groszku - powstają spieki. Teraźniejsze ustawienia pieca: 1. Temp. zadana: 60° 2. Czas podawania: 13s. 3. Przerwa podawania: 80s. 5. Moc dmuchawy: 55% 6. Praca podtrzymania: 20s. 7. Przerwa podtrzymania: 10 min 8. Wentylator w podtrzymaniu: 50s. 9. Czas pracy:5 min 10. Histereza 2° Proszę o pomoc w dobraniu optymalnych ustawień dla wyżej wymienionego pieca.
Gość Visitor1230 Opublikowano 12 Listopada 2013 #9 Opublikowano 12 Listopada 2013 Napisz jasniej. Czy groszek sie nie dopala czy sa spieki. Bo to dwie rozne sprawy.To moze ktos ci pomoze.
budrys Opublikowano 13 Listopada 2013 #10 Opublikowano 13 Listopada 2013 Walczę z piecem już kilka dni i cały czas tworzą się spieki. Jeżeli ktoś może mi pomóc to proszę napisać jakie informacje są jeszcze potrzebne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.