sambor Opublikowano 21 Października 2013 #26 Opublikowano 21 Października 2013 Taka pompa na All..... ma dosyć duży rozrzut cenowy aby nie kupować chłamu http://allegro.pl/listing/listing.php?string=pompa+32%2F80&search_scope=category-1520 - lepiej kup oryginał grundfossa
automatyk Opublikowano 21 Października 2013 #27 Opublikowano 21 Października 2013 Witam i prosze o pomoc. Na początku dane: VOLCANO 30-60KW Układ otwarty Rury miedź fi 22mm, 17mb zasilania i tyle powrotu. 13 szt "kolanek" w jedną stronę Grundfos UPS 25-40 180 na zasilaniu Kocioł 200KW, temp na kotle około 90 stopni Niestety albo ja czegoś nie rozumiem, albo montażysta dał ciała z nagrzewnicą VOLCANO VR2. Sprawdzając temperaturę ręką na rurach zasilania i powrotu przed nagrzewnicą jest tak, że na wyższych obrotach wentylatora powrót jest zimny jak trup. Na obrotach najniższych odczuwalna jest znaczna różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem. Nagrzewnica niby grzeje, ale tylko na poziomie obrotów 1;2 a na 3;4;5 tylko wieje. Zaznaczam, że zasilanie jest dobrze wyizolowane, a na kotle temp. na wyjściu to 90 st C. Jest jedna rzecz, która mnie zastanawia. W instrukcji montażu jest narysowany schemat podłączenia i wszystko jest zrobione zgodnie oprócz jednego szczegółu. Otóż pompa obiegowa do instalacji nagrzewnicy została założona na zasilaniu a nie na powrocie jak to jest naszkicowane na schemacie. Czy to może mieć wpływ na jakość działania VOLCANO? Mocy na piecu nie brakuje a nawet można powiedzieć, że jest nadmiar, a "farelka" na ścianie pracuje chyba na 1/10 etatu Co jest nie tak? rurki 22 ok a pompa 25/60 musi być i będzie latać
kiminero Opublikowano 21 Października 2013 #28 Opublikowano 21 Października 2013 OK. Co do pompy to ewidentnie za mała, jak wyżej opisano. Czy hydraulik dał ciała? No dał. Nawet jeśli liczyć mu się nie chciało i tego typu ogrzewanie pierwszy raz zakładał, to nie powinien zostawiać cię samego z niedziałajacym układem i rozwiązania poszukać. Tu już krecha że hej! Szkoda, że nie masz zamiaru dopracować tego ogrzewania jak należy, więc iść można tylko w tym jednym kierunku: zwiększyć przepływ. Na biegi 1-3 pompa 60 wg mnie wystarcza przy tych parametrach zasilania. Na 4-5 może być mała. Zastanawia mnie jeszcze dlaczego do jednej nagrzewnicy o mocy maksymalnej 60 kW, kupiłeś kocioł 200 kW? Skoro na wyjściu masz 90, a z nagrzewnicy wraca zimna, to strach pomyśleć co tam na kotle w okolicach powrotu się dzieje... Jak masz stolarnię, to pewnie palisz odpadami. A dokładniej to jaki ty masz tam kocioł?
AdamK73 Opublikowano 21 Października 2013 Autor #29 Opublikowano 21 Października 2013 Nie znam się na instalacjach c.o. to widać po moich wpisach, ale chyba aż na takiego dyletanta co kupuje kocioł 200KW do nagrzewnicy 60KW nie wyglądam :rolleyes: Podstawowym zadaniem dla kotła jest zasilanie suszarni do drewna. Co prawda w ostatnim czasie coraz mniej jest suszenia ale to główne zadanie tych 200KW System sklada się z AZSO-250 HAMECH Hajnówka (spalanie trocin) oraz kotła przystosowanego do przystawki AZSO-250. Zestaw jest u mnie od 1996 roku. Kocioł jest tak zrobiony, że mogę się podpierać drewnem. Normalnie nie utrzymuję oczywiście cały czas 90 st.C na wyjściu a tylko w celach testowych przy nagrzewnicy. Wracając do teraźniejszości to przy obecnej pompie na 1 i 2 wentylatora daje sobie radę tylko juz na 3 zaczyna być problem, nie mówiąc o 4 czy 5. Czy pompa większa o "jeden stopień" nie będzie i tak za mała, a może jak ktoś wcześniej pisał dać 32 80?
kiminero Opublikowano 21 Października 2013 #30 Opublikowano 21 Października 2013 Do zapewnienia tych maksymalnych osiągów to już wyżej ci inni wyliczyli. A może pan hydraulik ma pompę 60 "na stanie" i w ramach odkupienia win pożyczy na testy?
AdamGuitar Opublikowano 22 Października 2013 #31 Opublikowano 22 Października 2013 Pompa 25/80 lub 32/80.Pierwsza wejdzie bez przeróbek, druga ma większe o jeden rozmiar przyłącze. Takie pompy musiały by być zamontowane aby nawet przy najwyższych potrzebach układ działał właściwie.
AdamK73 Opublikowano 23 Października 2013 Autor #32 Opublikowano 23 Października 2013 Za tydzień zmieniam pompę i opiszę wyniki zmiany. Dziękuję wszystkim za rady!
automatyk Opublikowano 23 Października 2013 #33 Opublikowano 23 Października 2013 jak założysz do jednej nagrzewnicy 32/80 to najzwyczajniej instalacje z rur 22 i sama nagrzewnice rozwalisz poprzez wypłukanie miedzi ,no chyba że rozmawiamy o dwóch nagrzewnicach ????
AdamK73 Opublikowano 24 Października 2013 Autor #34 Opublikowano 24 Października 2013 To ja już jestem głupi :( Jedna nagrzewnica. Co się stanie w wyniku jak to piszesz "wypłukania miedzi"? Po jakim czasie sie to może stać?
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #35 Opublikowano 24 Października 2013 Wypłukanie miedzi to kolejne Yeti które grasuje na tym forum ;) Wypłukanie miedzi jest istotne w przypadku wody pitnej , dod poczytaj tu http://www.e-instala...alacje-z-miedzi Instalacja będzie bardziej obciążona przepływem - rzędu 2 - 2,5m3/h przez co powinna działać tylko 10-20 lat przy teoretycznej żywotności rzędu 50lat. A ty jak pisałeś masz nagrzewnicę podwójną 2x30kW pozdr.
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #36 Opublikowano 24 Października 2013 pierwsze słyszę aby na miedzi puszczac więcej niż 0.8m/s a pompa 32/80 nie poda 2,5m3/h tylko będzie chciała przecisnąć 6m3/h a co do miedzi to wypłukania występują na CO ja jeszcze się nie spotkałem aby wypłukało na wodzie pitnej ..... i po drugie nie Yeti tylko praktyka do tej nagrzewnicy spokojnie pompa 25/60i spokojnie 60kW na niej wyciągnie na 32/80 to już można 100-120kW przesłać na nagrzewnicach
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #37 Opublikowano 24 Października 2013 Zobacz jakie opory ma sama nagrzewnica, policz opory dla rur i kolanek a następnie dyskutuj. Pompa była dobrana przez kogoś kto ma za pewnie większą wiedzę niż ty a jak chcesz to możesz sam to policzyć a strzelać argumentami z palca wyssanymi. Policz, pokaż wynik to ci uwierzę. Już raz mieliśmy dyskusję na podobny temat. Pozdr. PS takie obliczenia powinien umieć sporządzić każdy z uprawnieniami budowlanymi - wprawiaj się.
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #38 Opublikowano 24 Października 2013 wiesz co idź chłopie się zastanów bo naprawdę to co piszesz to takie brednie że aż nie możliwe że ktoś związany z branżą może cos takiego napisać wiec albo ci dziś cegła na głowę upadła albo się nasłuchałeś dzisiejszego raportu o smolensku i brzozie i mogła ci się coś pomylić i to by było wytłumaczalne .....wiec teraz usiądź i na spokojnie sobie policz i jedno co ci wyjdzie że pompa 32/80 to masz na dwie takie nagrzewnice
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #39 Opublikowano 24 Października 2013 Ofiaro ja proponowałem pompę 25/60 a kolega guitar zaproponował 32/80 więc z tym do niego czasem gadki o aferze smoleńskiej są mniej śmieszne niż twoje A czytać należy od początku do końca a nie wyrwane posty.
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #40 Opublikowano 24 Października 2013 a teraz informacje dla pytającego nagrzewnica aby osiągnąć 60kW przy zasilaniu 90st potrzebuje 2,3m3/h przy oporach około 23kPa ,pompa 25/60 przy tych oporach podaje 2,8-3m3/h wody ,pompa 32/80 podaje przy takich oporach około 7m3/h czyli prędkość jaka musiałaby być na rurach 22 dokładając opory to przepływ byłby rzędu 6m/s
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #41 Opublikowano 24 Października 2013 to co się przyłączasz to takiego rozwoju sprawy sam sobie jesteś winien jak zaczynasz atakaować
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #42 Opublikowano 24 Października 2013 To jeszcze uwzględnij opory instalacji , o których permanentnie zapominasz - a są one dość duże bo pk 4,5msłupa wody i otrzymasz razem 23kPa -nagrzewnica + 45KPa instalacja to razem ? - tak 68kPa czyli 6,8 m słupa wody. I tak po raz kolejny odwalam robotę za kogoś kto nie wie i nie chce wiedzieć ! Teraz dobierz pompę do wydatku rzędu 2,3m3/h i oporach instalacji 68kPa. Ty myślisz że jak postawisz PC to masz cały świat u stóp- Lernen, lernen und nochmal lernen jak powedział Towarzysz.W.I.U.LENIN. Po polsku to brzmi lepiej - ucz się ucz , nauka to potęgi klucz, jak zbierzesz dużo kluczy to może zostaniesz woźnym.! to co się przyłączasz to takiego rozwoju sprawy sam sobie jesteś winien jak zaczynasz atakaować Biedaczek atakowany - ja w temacie siedzę od początku a jak chcesz być najlepszym doradcą na forum ;) to musisz się mocno poprawić. Pozdr.
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #43 Opublikowano 24 Października 2013 instalacja powyżej 30kPa nie nadaje się do ekpsloatacji a lepszy to ty jesteś w sianiu zamętu bym powiedział król zamętu tego forum .... niczym jak polityk jak zmija pisać byli pisać tak żeby ludziom pasowało i jeździć po innych nie znając podstaw to jest właśnie cały nieomylny wspaniałomyślny nieskazitelny Sambor ....
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #45 Opublikowano 24 Października 2013 No pewnie że dobre bo Sambor jak chorągiewka jak zawieje byle posty leciały i jeszcze nie daj Bóg żeby ktoś pana i władcę skrytykował to od razu bunt na pokładzie ,kierownik zamieszania jeden i za każdym razem mordobicie przez niego ...
Vlad24 Opublikowano 24 Października 2013 #46 Opublikowano 24 Października 2013 Jak już tak szuflakujemy, to ci powiem w sekrecie, że gorszy nie jesteś i nie ma się czego w tym wzgłędzie wstydzić. ps: dla mnie od początku te metry rury 22mm i ilość kolan wyglądały ciasno, no ale co mnie to
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #47 Opublikowano 24 Października 2013 I ty Vladzie też przeciw mnie? :ph34r: Pozdr. PS Z tym 30kPa to dobre, muszę u siebie podłogówkę wyłączyć! ;)
automatyk Opublikowano 24 Października 2013 #48 Opublikowano 24 Października 2013 Jak już tak szuflakujemy, to ci powiem w sekrecie, że gorszy nie jesteś i nie ma się czego w tym wzgłędzie wstydzić. ps: dla mnie od początku te metry rury 22mm i ilość kolan wyglądały ciasno, no ale co mnie to no ciasno ale jeszcze przejdzie ale jak ktoś proponuje że przez rurę 22 przepchnąć 6-7m3 wody to tak jakby do garażu wjechać samochodem przez metrowe drzwi ... a druga sprawa niech ktoś powie projektantowi żeby zaprojektował instalacje powyżej 30kPa ,to cię wysmieje
sambor Opublikowano 24 Października 2013 #49 Opublikowano 24 Października 2013 Jak już tak szuflakujemy, to ci powiem w sekrecie, że gorszy nie jesteś i nie ma się czego w tym wzgłędzie wstydzić. ps: dla mnie od początku te metry rury 22mm i ilość kolan wyglądały ciasno, no ale co mnie to Kol automatyk jest lepszy ode mnie - a dziś nawet dwukrotnie! - https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=forums&module=extras§ion=stats Co do instalacji to powinna być z Cu28 ale jak trzeba coś ratować tanim kosztem, bez uwzględniania szumów , to tylko pompa 25/80 lub 32/80 bo nic się nie wymyśli.
Vlad24 Opublikowano 24 Października 2013 #50 Opublikowano 24 Października 2013 Właśnie problem w tym, że nie bardzo przejdziej, a jak już to dużymi nakładami prądu. Sambor - Ja w życiu, po prostu automatyk był szybszy. Dajcie sobie po razie i na piwo ;)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.