Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Nagrzewnicą Wodną Volcano Vr2 30-60Kw

AdamK73

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i prosze o pomoc.

Na początku dane:

VOLCANO 30-60KW

Układ otwarty

Rury miedź fi 22mm, 17mb zasilania i tyle powrotu.

13 szt "kolanek" w jedną stronę

Grundfos UPS 25-40 180 na zasilaniu

Kocioł 200KW, temp na kotle około 90 stopni

Niestety albo ja czegoś nie rozumiem, albo montażysta dał ciała z nagrzewnicą VOLCANO VR2. Sprawdzając temperaturę ręką na rurach zasilania i powrotu przed nagrzewnicą jest tak, że na wyższych obrotach wentylatora powrót jest zimny jak trup. Na obrotach najniższych odczuwalna jest znaczna różnica temperatur pomiędzy zasilaniem a powrotem. Nagrzewnica niby grzeje, ale tylko na poziomie obrotów 1;2 a na 3;4;5 tylko wieje. Zaznaczam, że zasilanie jest dobrze wyizolowane, a na kotle temp. na wyjściu to 90 st C. Jest jedna rzecz, która mnie zastanawia. W instrukcji montażu jest narysowany schemat podłączenia i wszystko jest zrobione zgodnie oprócz jednego szczegółu. Otóż pompa obiegowa do instalacji nagrzewnicy została założona na zasilaniu a nie na powrocie jak to jest naszkicowane na schemacie. Czy to może mieć wpływ na jakość działania VOLCANO? Mocy na piecu nie brakuje a nawet można powiedzieć, że jest nadmiar, a "farelka" na ścianie pracuje chyba na 1/10 etatu icon_sad.gif

Co jest nie tak?

rurki 22 ok a pompa 25/60 musi być i będzie latać
Opublikowano

OK. Co do pompy to ewidentnie za mała, jak wyżej opisano.

Czy hydraulik dał ciała? No dał. Nawet jeśli liczyć mu się nie chciało i tego typu ogrzewanie pierwszy raz zakładał, to nie powinien zostawiać cię samego z niedziałajacym układem i rozwiązania poszukać. Tu już krecha że hej!

Szkoda, że nie masz zamiaru dopracować tego ogrzewania jak należy, więc iść można tylko w tym jednym kierunku: zwiększyć przepływ. Na biegi 1-3 pompa 60 wg mnie wystarcza przy tych parametrach zasilania. Na 4-5 może być mała.

Zastanawia mnie jeszcze dlaczego do jednej nagrzewnicy o mocy maksymalnej 60 kW, kupiłeś kocioł 200 kW? Skoro na wyjściu masz 90, a z nagrzewnicy wraca zimna, to strach pomyśleć co tam na kotle w okolicach powrotu się dzieje... Jak masz stolarnię, to pewnie palisz odpadami. A dokładniej to jaki ty masz tam kocioł?

Opublikowano

Nie znam się na instalacjach c.o. to widać po moich wpisach, ale chyba aż na takiego dyletanta co kupuje kocioł 200KW do nagrzewnicy 60KW nie wyglądam :rolleyes:

Podstawowym zadaniem dla kotła jest zasilanie suszarni do drewna. Co prawda w ostatnim czasie coraz mniej jest suszenia ale to główne zadanie tych 200KW

System sklada się z AZSO-250 HAMECH Hajnówka (spalanie trocin) oraz kotła przystosowanego do przystawki AZSO-250. Zestaw jest u mnie od 1996 roku.

Kocioł jest tak zrobiony, że mogę się podpierać drewnem. Normalnie nie utrzymuję oczywiście cały czas 90 st.C na wyjściu a tylko w celach testowych przy nagrzewnicy.

Wracając do teraźniejszości to przy obecnej pompie na 1 i 2 wentylatora daje sobie radę tylko juz na 3 zaczyna być problem, nie mówiąc o 4 czy 5. Czy pompa większa o "jeden stopień" nie będzie i tak za mała, a może jak ktoś wcześniej pisał dać 32 80?

Opublikowano

jak założysz do jednej nagrzewnicy 32/80 to najzwyczajniej instalacje z rur 22 i sama nagrzewnice rozwalisz poprzez wypłukanie miedzi ,no chyba że rozmawiamy o dwóch nagrzewnicach ????

Opublikowano

Wypłukanie miedzi to kolejne Yeti które grasuje na tym forum ;)

Wypłukanie miedzi jest istotne w przypadku wody pitnej , dod poczytaj tu http://www.e-instala...alacje-z-miedzi

Instalacja będzie bardziej obciążona przepływem - rzędu 2 - 2,5m3/h przez co powinna działać tylko 10-20 lat przy teoretycznej żywotności rzędu 50lat.

A ty jak pisałeś masz nagrzewnicę podwójną 2x30kW

pozdr.

Opublikowano

pierwsze słyszę aby na miedzi puszczac więcej niż 0.8m/s a pompa 32/80 nie poda 2,5m3/h tylko będzie chciała przecisnąć 6m3/h a co do miedzi to wypłukania występują na CO ja jeszcze się nie spotkałem aby wypłukało na wodzie pitnej ..... i po drugie nie Yeti tylko praktyka do tej nagrzewnicy spokojnie pompa 25/60i spokojnie 60kW na niej wyciągnie na 32/80 to już można 100-120kW przesłać na nagrzewnicach

Opublikowano

Zobacz jakie opory ma sama nagrzewnica, policz opory dla rur i kolanek a następnie dyskutuj.

Pompa była dobrana przez kogoś kto ma za pewnie większą wiedzę niż ty a jak chcesz to możesz sam to policzyć a strzelać argumentami z palca wyssanymi.

Policz, pokaż wynik to ci uwierzę.

Już raz mieliśmy dyskusję na podobny temat.

Pozdr.

PS

takie obliczenia powinien umieć sporządzić każdy z uprawnieniami budowlanymi - wprawiaj się.

Opublikowano

wiesz co idź chłopie się zastanów bo naprawdę to co piszesz to takie brednie że aż nie możliwe że ktoś związany z branżą może cos takiego napisać wiec albo ci dziś cegła na głowę upadła albo się nasłuchałeś dzisiejszego raportu o smolensku i brzozie i mogła ci się coś pomylić i to by było wytłumaczalne .....wiec teraz usiądź i na spokojnie sobie policz i jedno co ci wyjdzie że pompa 32/80 to masz na dwie takie nagrzewnice

Opublikowano

Ofiaro ja proponowałem pompę 25/60 a kolega guitar zaproponował 32/80 więc z tym do niego

czasem gadki o aferze smoleńskiej są mniej śmieszne niż twoje

A czytać należy od początku do końca a nie wyrwane posty.

Opublikowano

a teraz informacje dla pytającego nagrzewnica aby osiągnąć 60kW przy zasilaniu 90st potrzebuje 2,3m3/h przy oporach około 23kPa ,pompa 25/60 przy tych oporach podaje 2,8-3m3/h wody ,pompa 32/80 podaje przy takich oporach około 7m3/h czyli prędkość jaka musiałaby być na rurach 22 dokładając opory to przepływ byłby rzędu 6m/s

Opublikowano

to co się przyłączasz to takiego rozwoju sprawy sam sobie jesteś winien jak zaczynasz atakaować

Opublikowano

To jeszcze uwzględnij opory instalacji , o których permanentnie zapominasz - a są one dość duże bo pk 4,5msłupa wody i otrzymasz razem 23kPa -nagrzewnica + 45KPa instalacja to razem ? - tak 68kPa czyli 6,8 m słupa wody.

I tak po raz kolejny odwalam robotę za kogoś kto nie wie i nie chce wiedzieć !

Teraz dobierz pompę do wydatku rzędu 2,3m3/h i oporach instalacji 68kPa.

Ty myślisz że jak postawisz PC to masz cały świat u stóp- Lernen, lernen und nochmal lernen jak powedział Towarzysz.W.I.U.LENIN.

Po polsku to brzmi lepiej - ucz się ucz , nauka to potęgi klucz, jak zbierzesz dużo kluczy to może zostaniesz woźnym.!

to co się przyłączasz to takiego rozwoju sprawy sam sobie jesteś winien jak zaczynasz atakaować

Biedaczek atakowany - ja w temacie siedzę od początku a jak chcesz być najlepszym doradcą na forum ;) to musisz się mocno poprawić.

Pozdr.

Opublikowano

instalacja powyżej 30kPa nie nadaje się do ekpsloatacji

a lepszy to ty jesteś w sianiu zamętu bym powiedział król zamętu tego forum .... niczym jak polityk jak zmija pisać byli pisać tak żeby ludziom pasowało i jeździć po innych nie znając podstaw to jest właśnie cały nieomylny wspaniałomyślny nieskazitelny Sambor ....

Opublikowano

No pewnie że dobre bo Sambor jak chorągiewka jak zawieje byle posty leciały i jeszcze nie daj Bóg żeby ktoś pana i władcę skrytykował to od razu bunt na pokładzie ,kierownik zamieszania jeden i za każdym razem mordobicie przez niego ...

Opublikowano

Jak już tak szuflakujemy, to ci powiem w sekrecie, że gorszy nie jesteś i nie ma się czego w tym wzgłędzie wstydzić.

ps: dla mnie od początku te metry rury 22mm i ilość kolan wyglądały ciasno, no ale co mnie to

Opublikowano

Jak już tak szuflakujemy, to ci powiem w sekrecie, że gorszy nie jesteś i nie ma się czego w tym wzgłędzie wstydzić.

ps: dla mnie od początku te metry rury 22mm i ilość kolan wyglądały ciasno, no ale co mnie to

no ciasno ale jeszcze przejdzie ale jak ktoś proponuje że przez rurę 22 przepchnąć 6-7m3 wody to tak jakby do garażu wjechać samochodem przez metrowe drzwi ... a druga sprawa niech ktoś powie projektantowi żeby zaprojektował instalacje powyżej 30kPa ,to cię wysmieje
Opublikowano

Kol automatyk jest lepszy ode mnie - a dziś nawet dwukrotnie! - https://forum.info-ogrzewanie.pl/index.php?app=forums&module=extras&section=stats

Co do instalacji to powinna być z Cu28 ale jak trzeba coś ratować tanim kosztem, bez uwzględniania szumów , to tylko pompa 25/80 lub 32/80 bo nic się nie wymyśli.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.