Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki Zawór Termostatyczny Na Taką Głowicę?

michoo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy mógłbym Was prosić o wskazówkę jaki typ głowicy termostatycznej kupić na tą nietypową jak dla mnie zawór:

Zdjęcie w załączniku.

Wydaje mi się, że zawór powinien mieć oznaczenie "RA", w Bricomanie widziałem tego typu ale bez gwintu, typu 'Click'

U mnie jest gwint.

Przy okazji prośba o wskazówkę jakie głowice kupić.

Chciałbym też kupic 12 zaworów termostatycznych "standardowych". M30x1/2"

Zależy mi na tym by nie było za drogo, ale jednocześnie, by prawidłowo spełnialy swoją funkcję.

myślałem o kupne z tego sklepu"

http://megastore.pl/szukaj.php?fraza=g%C5%82owice+termostatyczne&cid=5188&params=sort:5&cid=5188

post-54746-0-39308400-1381167914_thumb.jpg

Opublikowano

Witam. Wydaje mi sie że to zawór katowy termostatyczny danfossa ze wstepna regulacja przepływu(powiedzmy kryzą) starszego typu. Głowica do niego to najprawdopodobnie RTD-N. Ale jak mniemam to grzejnik łazienkowy,więc nasuwa się pytanie czy w łazience jest podłogówka,jesli jest podłogówka jako osobny obwód to nie ma sensu zakładac głowicy, bo w momencie kiedy podłogówka zacznie grzac to ciepłe powietrze z podłogi spowoduje wyłaczenie grzejnika drabinkowego,w tym przypadku założyć "czerwone pokrętło" zaworu danfoss i niech pracuje jako zwykły zawór. metalowy pierścień z numerkami i literka N to "kryza" inaczej wstepna regulacja przepływu.za pomoca niej mozesz zrównoważyć układ oporów hydraulicznych....czyli zrobic tak aby ciepło dopływało równocześcnie do wszystkich grzejników

Opublikowano

@dako1970 nie mam ogrzewania podłogowego.

Grzejnik grzeje podobnie jak reszta bez regulacji, więc nastawiać go już nie trzeba.

Po 10 latach chciałem w końcu kupić termostaty.

Bo czasami grzejniki potrafią mocniej przygrzać, zwłaszcza jesienią i wiosną, gdy chcę by woda w kranie była cieplejsza, ale grzejniki niekoniecznie.

Czy ciężko dostać taka przejściówkę?

Czy może jest szansa że dostane gdzieś jeszcze termsotat na RTD-N?

@dako1970 & AdamGuitar dziękuję za wskazówki :)

Opublikowano

No tak ze zdjecia widac ze zawór ustawiony (kryza) w pozycji N czyli normalnie otwarty,ale to wcale nie znaczy ze takie ustawieni jest idealne.....dlaczego ponieważ grzejnik który jest najblizej kotła dostanie najwieksza ilość ciepła ,a nastepny troche póżniej a ostatni na linii może "nic" nie dostac i on bedzie bardzo długo sie nagrzewał to tak dla wiadomości po co jest ta wstepna regulacja, sprawdziłem na allegro sa dostepne takie głowice,podzwoniłem po kolegach i tutaj za ich słowami powiem ze w Rzeszowie niebyłoby problemu w zaopatrzenie sie w takie głowice.pozdrawiam i zyczę udanych łowów na głowice Darek

Opublikowano

a piszesz jeszcze o c.w.u. u mnie sa dwie pompy jedna kotłowa(do c.o.) druga ładujaca do c.w.u. poniewaz mam kocioł kwgr-50 pleszew i sterownik tornado musiałem dokupić sterownik do c.w.u. Euroster 1100b z biegiem czasu zauwazyłem że sterownik do cwu nie musi pracować ciagle (baniak 200l) poniewaz mała rodzina 2+1 to tez pobór ciepłej wody jest najwiekszy rano i wieczorem dlatego zastosowałem prosty sterownik czasowy (taki wkładany w gniazdo 230V) i ustawiłem czas właczania od 500 do 700 oraz od 1800 do 2200.Reasumując sterownik czasowy włacza mi sterownik euroster a on pompe ładujaca cwu. Układ cwu sprawdzony i działa od 1996 roku. a reszta nalezy do Ciebie.....miłego oszczedzania w zimie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.