Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem Z Instalacją Kominek Z Płaszczem Wodnym +Co2

Olga2208

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa jest skomplikowana bo nie mamy szczęscia do tej instalacji!

mieszkam w bliźniaku o powierzchni użytkowej 160m kwadratowych. instalacja gazowa de ditrich + kominek z płaszczem wodnym CTM chyba jakies 20kw

+ bufor...(nie znam sie na tym dlatego dodaję zdjęcia -ps. wiem że ilość pompek i rurek może przerazić!)

Gazówkę zakładał ktoś inny a kominek i instalację do niego firma od kominków (to miało miejsce 4 lata temu) później jeden hydraulik dodał coś od siebie a jakiś rok temu dodali między innymi czujnik temp?-naruże do bufora połączony z pompą od ogrzewania podłogowego.

Ogólnie od samego początku instalacja nie działała tak jak powinna. był problem ze zbyt wysoką temp. powyżej 90 C już wszystko się gotowało. i trzeba było gasić kominek, poza tym w buforze temp. nie przekracza 50 C- nie jest za mała?

W tym roku mamy odwrotny problem, ponieważ nie możemy mimo długiego palenia i małych kawałków drewna podnieść temp- wynosi góra 60 C a to sprawia że grzejniki są zaledwie lekko cieple

Nie wiem może to wina czujki za zew albo czegoś innego?

Poza tym szukam kogoś kto podejmie się wyrzucenia tego wszystkiego i skomponowania instalacji która będzie prawidłowo funkcjonować- najlepiej z Białegostoku lub okolic.

post-54602-0-49377100-1380833058_thumb.jpg

post-54602-0-44971200-1380833077_thumb.jpg

post-54602-0-92842500-1380833082_thumb.jpg

post-54602-0-96954800-1380833088_thumb.jpg

post-54602-0-53991300-1380833094_thumb.jpg

Opublikowano

Myślę ze jest problem z obiegiem pomiędzy kominkiem a buforem. Ale przydał by się narysowany schemat co i jak jest podłączone

Opublikowano

nieźle nawywijane. Szczerze mówiąc to raczej nikt nie będzie chciał się brać za przerabianie sknoconej instalacji która była wykonywana przez trzech fachowców. Trzeba zacząć od inwentaryzacji tego bałaganu czyli trzeba zrobić schemat tej instalacji.

Opublikowano

Myślę ze jest problem z obiegiem pomiędzy kominkiem a buforem. Ale przydał by się narysowany schemat co i jak jest podłączone

spróbuję w takim razie zrobić schemat.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam

pompa za zasobnikiem c.w.u. po prawej stronie to pompa od kominka ? ładujaca bufor? sterowana za pomoca sterownika po lewej stronie pieca gazowego?

schemat mniej wiecej rozrysowałem ze zdjec ale dla pewnosci prosze o podanie kierunków przepływu na zaworach zwrotnych ,pompach i moze zdjecie zaworu 3d bardziej z bliska

rozdzielacz podłogówki to tylko belki czy cos jeszcze wiecej?

rura na której wisi rozdzielacz elektryczny idzie do bufora?

prosze podac marke bufora

zawory przy naczyniu przeponowym (niebieskie ) sa zamkniete jeszcze nie wiem jakie ma za zadanie ( moze wpiete w obwód kominka) ale prosze te zawory otworzyc....chyba ze były jakies wycieki

Opublikowano

zagłebiam sie w temat ; czy spalanie w kominku jest kontrolowane za pomoca przepustnicy powietrza sterowanej sterownikiem po lewej stronie pieca gzaowego?

który element grzewczy (kominek, piec gazowy ) jest traktowany jako głowne żródło ciepła? to pytanie pod kątem sterowania.......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.