Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przypomnij czym palisz i jak długo piec nagrzewa się do zadanej (jaka temp.) przy tak słabym nadmuchu?

Opublikowano

Palę miałem Piast 25. Do temp. zadanej 59 stopni pięć dochodzi w 16min. Przerwę podawania mam teraz na 6:05 i nadmuch 17%. Będę próbował jeszcze wydłużyć przerwę...

Opublikowano

syja77: i jak walka z nowymi ustawieniami?

Opublikowano

syja77: i jak walka z nowymi ustawieniami?

Witam!!!

Okazalo sie, ze przyczyna naszych problemow byla zbyt mala ilosc powietrza w piecu. Ruszt wiercony byl totalnie zapchany, wiec przeczyscilismy kazdy otworek i to pomoglo!!! :) Wrocilismy do poprzednich ustawien, tylko na wyzszej temp (56 stopni), nadmuchem 25% i otwarta klapka. Piecyk smiga tak jak wczesniej i oby jak najdluzej. Wychodzi na to ze po jakichs 2-3 miesiacach uzytkowania my przy takim opale i sposobie palenia musimy piec wygaszac i czyscic ruszt (a przy okazji kazde inne miejsce zalecane w instrukcji). Mam nadzieje, ze juz nie bedzie klopotow. I podziele sie z wami po kilku dniach informacja na temat spalania w kg (jest zimniej wiec pewnie bedzie troche wieksze).

Pozdrawiam :)

Opublikowano

No to świetnie!

Zatem mimo wszystko muszę spróbować podnieść klapkę...

Opublikowano

No to świetnie!

Zatem mimo wszystko muszę spróbować podnieść klapkę...

Podziel sie swoimi spostrzezeniami jak juz to zrobisz:) Ale mysle, ze nie jest to blad, bo nam klapke kazal otworzyc pracownik serwisu Stalmarka.

Opublikowano

Uczucia mam mieszane (po testach).

Faktycznie dzięki podniesionej klapce żar jest cały czas silny i pali się lekki płomień (w podtrzymaniu), ale piec wychładza się znacznie szybciej niż z zamknięta klapką...

Opublikowano

Nie wiem jak dlugo Tobie piec pracowal w podtrzymaniu ale nasz z otwarta klapka potrafil spokojnie pociagnac nawet godzinke w podtrzymaniu. Przy tym opale jaki mamy niestety nie da sie u nas klapki zamknac, bo jak widac nawet zapchane otwory rusztu wierconego spowodowaly problem w spalaniu.

Opublikowano

Ja mam dobry opał, obecnie miał 23 (wcześnie retopal piast). Mieszkam w rejonie kopalni (2 widzę z dachu ;-) więc wybór spory, dlatego u mnie nie mam żadnych problemów z wygaszaniem się pieca, czy kiepskim paleniem węgla.

Jednak spalanie chyba mam trochę za duże i popiół nie jest sypki, ale mam dużo spieków - nie tyle co Wy (syja77), ale też nie mało.

Opublikowano

My tez mieszkamy blisko kopalni :) Palimy Pieklorzem z Bobrka i pdobno to dobry opal.

Dolaczam zdjecie naszego popiolu. Jak widac, roznica jest kolosalna :)

Tyle popiolu mamy po jednej dobie - nawet dobrze dna nie zakrywa :)

post-54061-0-40812600-1389440360_thumb.jpg

Opublikowano

Tak mało popiołu po jednej dobie? rewelacja! :)

a czy spalanie Wam się zmniejszyło po podniesieniu klapki?

Opublikowano

Witam mam podobny problem 

paliłem do niedawna jakimś tanim ekogroszkiem i było wszystko ok, zmieniłem opał na pieklorz kupiłem 2 tony tego wynalazku popiół jest dużo gorszy niż użytkownika SYJA77 w pierwszym poście popielnik jest pełen po 24h. 

Piec to stalmark duo boss 29 kw ze sterownikiem st630h  ustawiony na 50 stopni 

moje ustawienia:  

przerwa podawania: 2:30

siła nadmuchu 40%

przerwa podtrzymania 100 minut 

wentylator w podtrzymaniu: czas pracy 60 sekund, czas przerwy 180 minut 

(na takich ustawieniach palę swoim sprawdzonym groszkiem i nie ma problemu z popiołem)

dotychczas zmieniałem jedynie przerwa podawania od 1 minuty do 7 i siła nadmuchu nic to nie dało. 

zdjęcie pieklorza z popielnika http://i.imgur.com/gJ9J2PV.jpg?1

Opublikowano

Tak mało popiołu po jednej dobie? rewelacja! :)

a czy spalanie Wam się zmniejszyło po podniesieniu klapki?

Spalanie sie zmniejszylo, bo piec idzie przy podniesionej klapce na innych ustawieniach i wychodzi mniej podan na dobe niz jak nie chcial sie wegiel spalac. Teraz przynajmniej wiem, ze energia jest wykorzystywana z calego wegla i nie szkoda wyrzucac juz niedopalkow, ktore przeciez maja jeszcze fure energii. No jesli chodzi o popiol to czesciej musimy czyscic piec z sadzy (bo tego jest okropnie duzo), niz wywalac popiol :)

Opublikowano

Sadza w stalmarkach to norma i czyszczenie co 3-4 dni obowiązkowe, ale na szczęście trwa kilka minut i nie trzeba nawet wygaszać pieca.

makuła: masz niedopałki w popiele... za mało powietrza lub za częste podawanie. Wg mnie powinieneś zwiększyć przerwę podtrzymania  (np. na 120 min.)i zdecydowanie skrócić went. w podtrzymaniu (teraz pewnie nigdy się nie włącza).

Czyścisz regularnie wentylator? (popiół z jego komory)

Opublikowano

manewrowałem nadmuchem od 10% do 100% nic to nie dało. Teraz zwiększę przerwe podtrzymania i zmniejszę czas przerwy wentylatora. 

Czyszczę piec raz w tygodniu komorę wentylatora również, wyczyściłem też płyte wierconą.

Opublikowano

Syja: ustawiłem piec dokładnie tak jak proponujesz i zobaczymy rano jak popiół i jak spalanie...  co prawda palę miałem 23, ale zobaczymy.

Opublikowano

I jak wyszlo? My dzis po 6 dniach zapelnilismy podajnik. Spalanie wyszlo niecale 25 kg/ dobe. Mysle, ze to niezly wynik. Chociaz zima w tym roku jest bardzo delikatna i nie wiem jak kociol bedzie sie zachowywal przy sporych mrozach.

Pozdrawiam

Opublikowano

Hej,

u mnie właściwie nic to nie dało :-/ popiół min. lepszy, ale w ilości podobnej, więc pewnie i spalanie takie samo.

U mnie 25kg/ dobę spalał nawet przy standardowych ustawieniach, ale miałem nadzieję na lepszy wynik.

Do mojego podajnika wchodzi ok. 125kg i starcza na ok. 5 dni.

Opublikowano

Witam Wszystkich

Mam piec Stalmarka Duo Bos 24kw. Sterownik ST-609H. Po rozmowie z serwisantem ustawiliśmy piec nastepująco:

temp co 50 oC

temp cwu 45 oC

pompy równolegle ustawione

histereza: 5oC cwo

histereza: 2oC co

przerwa podawania 2,30

przerwa podtrzymania 60min

wentylator w podtrzymaniu czas pracy: 60sek

czas przerwy: 60min

siła nadmuchu: 50%

zawór: 3D temperatura na nim ustawiona ok. 35-38oC (grzeje podłogówką parter oraz poddasze grzejniki) - słaba zima tego roku :)

dom ok. 140m zbiornik 300l.

Pytanko:

Przy tych ustawieniach zdarza sie czasami ze piec mi gaśnie, szczególnie jak moja cała rodzina idzie sie kompać jeden po drugim. Przychodzę rano a tu piec piszczy a wegiel w popielniku :(

Powiedzcie co by tu wykombinować aby nie gasnął ?

Pale miałem 25 z Piasta

Węgiel mógłby być w popielniku trochę lepszy gdyż czasem są tam niedopalone kawałki, czy coś z ty można zrobić czy dać sobie spokój ?

Spala mi tej zimy ok 18-20 kg.

Pozdrawiam

Opublikowano

Spalanie masz super! pozazdrościć.

Zwiększ przerwę podawania, na początek na 3 min., później skacz co 10 sek. do góry, aż znikną niedopałki w popielniku.

Przerwę podtrzymania też spokojnie daj min. 90 min.

Nadmuch maksymalnie na 40%.

Nie wiem, czy 50 st. C zadanej to nie za mało jak na miał... mówi się, że min. 55 st. C, wtedy lepiej się pali i nie gaśnie.

Opublikowano

dziś zamówiłem duo bossa kolejny przypadek do ustawiania będzie na forum moj 34kW

Opublikowano

Ja chyba żałuję zakupu tego pieca. Miałem brać defro akm II i szkoda, że mnie namówili na stalmarka.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.