Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Drabinka Na Grawitacji?

tulipanG4

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam pytanie. Czy da się podpiąć grzejnik "drabinkowy" aby grzał grawitacyjnie, który podpięty jest bezpośrednio z "naczynka" (rysunek). Grawitacyjnie góra grzeje, ale drabinka słabo - jest letnia. Grzeje przez termostat pokojowy, przez to w łazience jest zimno (chodzi o okres przejściowy). Dzięki z góry za odpowiedz.

post-49069-0-68398600-1377173523_thumb.jpg

Opublikowano

To jak to w końcu jest, masz podłączone jak na schemacie, czy dopiero myślisz tak zrobić. Pisz jaśniej... Jeżeli naczynko będzie wyzej od góry drabinki i przekroje i skosy rur do drabinki będą odpowiednie to powinna grzać. Wydajność może być mniejsza niż na pompie ale grzać powinno. U mnie grzeje, chociaż powrót z drabinki zasila jeszcze podłogówkę w łazience :D ...

Opublikowano

Witam. Chodzi mi o naczynko i drabinke - schemat poglądowy z neta (chcę przerobić). Też mam podłogówkę z powrotu drabinki. Niewiem czy zawracać sobie głowę, czy pokombinować

Opublikowano

Jeżeli tej podłogówki jest sporo, plus zawory termostatyczne to raczej bez pompy dobrze to działać nie będzie. Przy wyższym parametrze wody z CO, będzie grzało chociaż słabo, przy niższym tak do 50 st. C jeszcze słabiej a jeżeli odległość w poziomie od kotła będzie większa to zapomnij o grawitacji. Podłogówka tak spowolni ruch wody, że grzanie z drabinki będzie żadne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.