Martinezzz Opublikowano 22 Maja 2014 #76 Opublikowano 22 Maja 2014 Dzięki za sugestie. Przemyślę sprawę.
piotrek1111 Opublikowano 4 Grudnia 2014 #77 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Podepnę się pod temat. Zastanawiam się nad buforem (1000 l) do kotła ds o mocy 18KW. Nie mam niestety miejsca w kotłowni i tak się zastanawiam czy ma to sens aby bufor stał w garażu oddalonym o jakieś 7m. Czy straty nie będą zbyt duże?
krisb Opublikowano 5 Grudnia 2014 #78 Opublikowano 5 Grudnia 2014 A po co Ci bufor 1000l do kotła DS ? Masz aż tak dużą nadwyżkę mocy, że chcesz ładować bufor? Jaką masz powierzchnię do ogrzania?
piotrek1111 Opublikowano 5 Grudnia 2014 #79 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Do ogrzania mam 160 m2 . Kocioł ma niby moc 18KW ale z moich obserwacji wynika, że ma więcej a kolejnym argumentem za buforem jest to, że palę drewnem liściastym. Mieszkam w poniemieckim domu i w przyszłym roku planuje ocieplenie i wówczas na pewno będzie spore przewymiarowanie.
yozik Opublikowano 9 Grudnia 2014 #80 Opublikowano 9 Grudnia 2014 Jak dobrze wszystko zaizolujesz to straty będą małe. Do ceny bufora będziezs musiał doliczyć koszty orurowania. Od niedługiego czasu testuję "na sobie" bufor 1t podłączony do camino 3/8 + kociołek podajnikowy. W tej chwili camino podgrzewa powrót z CO do podajnikowego i ładuje bufor. Dzisiaj spaliłem a właściwie jeszcze palę od 12.30 3 węglarkę drewna średniej jakości, bufor w 2/3 naładowany do 65st. Jak wygaśnie canimo tozabaczę do której jutro bufor będzie podgrzewał powrót z CO. Ostatnio jak robiłem próbę to na 2 węglarkach camino szedł 3godz, następnie bufor 6godz i jeszcze przez kolejne 3 podgrzewał powr. z CO tak, że podajnikowy wyraźnie rzadziej się włączał.
d80 Opublikowano 26 Grudnia 2014 #81 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Czy bufor bez wężownicy zasilanej z pieca węglowego C.O ma sens i racje bytu ? Z tego co widzę to większość ma wężownice ale spotkałem człowieka który ma piec na drewno + bufor zasilany "od góry" bez wężownicy. Wg tej osoby wszystko działa jak należy i nie opłaca się dokładać 1 kPLNa do interesu. Czy to prawda ? Jedynie co mi ten użytkownik radzi to obowiązkowo ladomat 21 do układu. Jakie jest Wasze zdanie ?
sambor Opublikowano 26 Grudnia 2014 #82 Opublikowano 26 Grudnia 2014 Bezpośrednie podłączenie kotła z buforem jest prawidłowym rozwiązaniem, wężownica grzeje tylko część bufora, szczególnie jak jest umieszczona na górze bufora. Dodatkowo sama wężownica, jaka by nie była ma wadę polegającą na zmniejszaniu oddawanej mocy wraz ze wzrostem temp w buforze- cecha wymiennika. Zalety wężownicy są dwie : może separować obiegi grzewcze np kocioł w układzie otwartym a bufor i odbiory w układzie zamkniętym oraz nie wymaga stosowania dodatkowej ochrony powrotu na kocioł. Pozdr.
meping Opublikowano 26 Grudnia 2014 #83 Opublikowano 26 Grudnia 2014 JA dodam od siebie, żę laddomat też jest zbędny. To tylko zawór termostatyczny z 3 termometrami i pompą w jednej obudowie. Kompletując taki zestaw samodzielnie oszczędzasz ponad połowę kasy uzyskując dokładnie taki sam efekt.
d80 Opublikowano 27 Grudnia 2014 #84 Opublikowano 27 Grudnia 2014 To ja poproszę więcej szczegółów na ten temat.
kupfer Opublikowano 27 Grudnia 2014 #85 Opublikowano 27 Grudnia 2014 Witam.Posiadam bufor 1000 l. bez wężownicy,laddomatu,zaworu 3 lub 4d,do tego HG ok. 10 kw. i nieocieplony dom+ bojler 140 l.Opisałem to na innym forum jako miedziannik,post coś po godz. 21-ej: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?74235-Jak-quot-to-quot-si%C4%99-robi-czyli-bufor-ciep%C5%82a/page555 .Pozdrawiam.
d80 Opublikowano 28 Grudnia 2014 #86 Opublikowano 28 Grudnia 2014 kupfer - dzięki za podrzucenie linku , ile razy na dobę palisz w tym HG ? Na ile wystarcza Ci ciepło z bufora ? Ogrzewanie masz podłogowe czy grzejniki ? meping - poproszę o szczegóły tego zamiennika laddomatu.
heineken22 Opublikowano 28 Grudnia 2014 #87 Opublikowano 28 Grudnia 2014 https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/18733-piec-zasypowy-bufor-i-rozdzielacze-co-podłogówka/ post 10 przy obecnych temp palę raz dziennie w domu 100 % podłogówka, grzejniki to 4 w piwnicy i garażu
meping Opublikowano 28 Grudnia 2014 #88 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Zamiast laddomatu można zastosować taki zawór termostatyczny: http://allegro.pl/kominek-kominki-termostatyczny-zawor-mieszajacy-i4881087168.htmlLub lepiej podobny, z temperaturą otwarcia 60st C zamiast 50. Do tego jakakolwiek pompa obiegowa i trzy zwykłe termometry kotłowe. Łączny koszt ok. 600zł, czyli połowa laddomatu, którego działanie opiera sięwłaśnie o zawór tego typu.
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2014 #89 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Do tego ........ trzy zwykłe termometry kotłowe. Po co te aż 3 termometry?
kupfer Opublikowano 28 Grudnia 2014 #90 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Witam. d80,ogrzewanie nie grzejniki ani podłogówka,ale również promieniowanie IR,to t.z.w. przypodłogowa listwa grzewcza,praktycznie w Polsce nie znane,w Hameryce często używane.Obecnie przy temp. średniodobowej ok. -10 st. raz podkładam do pełna.W sumie 2 załadunki razem to porządnie załadowana taczka głęboka starego typu(tak bym to określił ^_^ ),drewna niezbyt grubego(max. do10cm. średnicy),mieszanka buka i sosny + wiaderko 10 l. drobnego do rozpałki.Kocioł grzeje w tej chwili 16-18h reszta bufor,temp. na kotle i w buforze nie spada poniżej 40 st. a w domu poniżej +20 st. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2014 #91 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Nie przesadzaj z tym IR- przecież wszystkie ciała o temp powyżej kilku K od zera bezwzględnego emitują to promieniowanie. W temp pokojowej są emitowane długości fal rzędu 10 μm, dla temp do 100C promieniowanie ma dł ok 2-3 μm. Wszystkie elementy grzejne emitują promieniowanie IR, a większość z nas o tym nawet nie wie i łatwo jest niektórych złapać na słówka - "ogrzewanie panelem IR".
meping Opublikowano 28 Grudnia 2014 #92 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Po co te aż 3 termometry? temperatura idąca z bufora, temperatura idąca na kocioł i temperatura z "bypassu". Ta ostatnia niezbyt często potrzebna, ale jak coś się zacznie dziać z instalacją może pomóc w diagnostyce problemu. Dwa pierwsze niemal niezbędne.
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2014 #93 Opublikowano 28 Grudnia 2014 A co cię interesuj a te temperatury ? Jak dasz zawór 3-D termostatyczny na powrocie to on załatwi większość tego co napisałeś, temp z kotła na bufor podaje sterownik pompy CO, który ją załącza do pracy. Termometry w buforze powinny być nie zależnie od reszty - 3szt - góra, środek i dół, ale to można kupić z buforem.
meping Opublikowano 28 Grudnia 2014 #94 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Gorzej jak Ci zawór termostatyczny siądzie i nie będziesz o tym wiedział....
krisb Opublikowano 28 Grudnia 2014 #95 Opublikowano 28 Grudnia 2014 ....... będziesz, będziesz i to jak :-)....
sambor Opublikowano 28 Grudnia 2014 #96 Opublikowano 28 Grudnia 2014 Gorzej jak Ci zawór termostatyczny siądzie i nie będziesz o tym wiedział.... Oj kolego widać że buforu jeszcze nie masz :) . Załóż to będziesz wiedział bez termometru czy zaw 3-d działa czy nie,
kupfer Opublikowano 29 Grudnia 2014 #97 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Nie przesadzaj z tym IR- przecież wszystkie ciała o temp powyżej kilku K od zera bezwzględnego emitują to promieniowanie. W temp pokojowej są emitowane długości fal rzędu 10 μm, dla temp do 100C promieniowanie ma dł ok 2-3 μm. Wszystkie elementy grzejne emitują promieniowanie IR, a większość z nas o tym nawet nie wie i łatwo jest niektórych złapać na słówka - "ogrzewanie panelem IR". Jeśli to do mnie to się mylisz kolego to nie żaden panel,więc nie rób mi wykładów,a nabierz wiedzy ^_^ (w Polsce np. firma variotherm).Ten element grzejny nie emituje promieniowania IR,grzeje powietrze.na zasadzie "efektu Coandy", tylko ściany zewnętrzne.Poczytaj potem podyskutujemy.
meping Opublikowano 29 Grudnia 2014 #98 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Oj kolego widać że buforu jeszcze nie masz :) . Załóż to będziesz wiedział bez termometru czy zaw 3-d działa czy nie, Wychodzę z założenia, że termometry po 10 zł na allegro przy całej inwestycji to kwota po przecinku. Nie zaszkodzą a mogą pomóc. U mnie w układzie są 4 i żałuję, że nie jeden więcej, ale jak będę dokładał obieg bojlera to być może jeszcze ten brakujący mi dołożę. P.S. Zdjęcia kotłowni lada chwila. Kończę :D
sambor Opublikowano 29 Grudnia 2014 #99 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Jeśli to do mnie to się mylisz kolego to nie żaden panel,więc nie rób mi wykładów,a nabierz wiedzy ^_^ (w Polsce np. firma variotherm).Ten element grzejny nie emituje promieniowania IR,grzeje powietrze.na zasadzie "efektu Coandy", tylko ściany zewnętrzne.Poczytaj potem podyskutujemy. Każdy element powyżej zera bezwzględnego emituje promieniowanie podczerwone czyli PIR lub IR na detekcji promieniowania IR są oparte kamery termowizyjne. Co do tych paneli to mają fajny opis, ale podobne kiedyś montowaliśmy i Inwestor twierdzi że to żaden " szał ", a wadą jest potrzebny stały dostęp do ściany podobnie jak przy ogrzewaniu ściennym. Więcej tu http://www.variotherm.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=13 Podobnie działają osłonięte grzejniki Faviera. Natomiast ten efekt Coandy to w tych grzejnikach fikcja http://pl.wikipedia.org/wiki/Efekt_Coandy nie te prędkości i nie te efekty. Jak już jesteśmy przy temacie IR to ty ten temat poruszyłeś w poście #90
kupfer Opublikowano 29 Grudnia 2014 #100 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Żadna teoria nie jest mi obca :D,jednak teoria wyższości prędkości w efekcie Coandy jest mi nieznana .Skoro za mała prędkość dla efektu Coandy,to czy to: jest dla ciebie prędkością kosmiczną,czy widzisz brak efektu? :o .To nie są panele poniał?Skoro kiedyś montowałeś,to bądż łaskaw wytłumaczyć mi i kolegom,dlaczego to ogrzewanie jest w efekcie końcowym promieniowaniem IR,a nie konwekcją,przecież twierdzisz że to nie działa na zasadzie w.w. efektu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.