Skocz do zawartości
IGNOROWANY

W Sprawie Grubości Kotła..

asiorek24

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam takie pytanie - kupiłam na Allegro kocioł wszystkopalny trzykanałowy, na aukcji pisałao iż jest on wykonany z blachy 6mm (wykonany z atestowanej blachy kotłowej o grubości 6mm z zastosowaniem maksymalnej ilości elementów giętych (wyeliminowanie dużej ilości spawów)

Po otrzymanu pieca, okazało się iż zewnetrzna powołoka wykonanna jest z blachy 4mm, wydało się to całkiem pzrez przypadek, poprosu w piecu został kawałek metalu po wycietej dziurce do kanału nawiewnego. Kupujący tą niezgodność towaru z opisem tłumaczy następująco:

"NIE OTRZYMALIŚCIE PAŃSTWO KOTŁA ''GORSZEJ JAKOŚCI''. INFORMACJE DOTYCZĄCE BLACH STOSOWANYCH W KOTŁACH C.O. ODNOSZĄ SIĘ ZAWSZE DO KORPUSU WEWNĘTRZNEGO KTÓRY JEST NARAŻONY NA CZYNNIKI SZKODLIWE TAKIE JAK OGIEŃ (WYSOKA TEMPERATURA)"

No i teraz pojawia się problem, bo ja nie wiem czy tak faktycznie jest? Brzmi to co najmniej dziwnie, ale czyto można jakoś potwierdzić że tak jest jak tłumaczy się spzredawac????

prosze o pomoc i pozdrawiam:)

Zewnętrzna blacha płaszcza rzeczywiście prawie nie ulega korozji. Nawet gdyby miała grubość 3 mm, nie miałoby

to znaczenia.

To nie ogień (wysoka temperatura) niszczy blachę od środka. To skraplające się kwaśne opary ze spalin. Skraplają

się w rejonach niskich temperatur w kotle, przeważnie w okolicy wlotu wody powrotnej.

To, jak długo "pożyje" kocioł, nie zależy tylko od grubości blachy, często od sposobu jego eksploatacji.

Osobiście nie przepadam za zbyt grubą blachą. Ta całkiem gruba może stwarzać dodatkowe problemy, ale to temat

na inną okazję. HS

4mm na płaszczu zew. to dobra praktyka (są nawet bardzo znane marki co mają tę blachę 3mm) Producent zwykle odnosi się do el.wewnętrznych wymiennika. Tak jak napisał przedmówca grubość blachy nie ma większego znaczenia w miejscach gdzie nie występuje kondensacja oparów, Wręcz zgodzę się ze stwierdzeniem ze im grubsza blacha tym większa możliwość korozji międzykrystalicznej spowodowanej nierówną pracą elementów na ich długościach. Sam obecnie użytkuje już 3 sezon kocioł wykonany z blachy 4 i 3mm i nie zauważyłem zużycia, a nawet miejsca narażone na wysoką temp. takie jak komora załadowcza (bez płaszcza wodnego) spisuje się lepiej niż wcześniejsza z blachy 6mm która przez nierównomierne rozszerzanie pod wpływem temp "wybuliła się" i po 4mies palenia musiałem ją wymienić .

Im grubsza blacha tym większe naprężenia i tym samym siły działające na połączenia spawalnicze.

Witam

Masz standardowy kocioł- 6mm płaszcz wewnętrzny i 4mm zewnętrzny, takie grubości blach stosuje wielu producentów. Nie widzę powodu do zmartwień :), produkt raczej nie jest wybrakowany. Jestem tego samego zdania co Heso, że żywotność zależy w głównej mierze od sposobu użytkowania, od jakości połączeń spawanych, a w mniejszym stopniu od grubości blachy.

Pozdrawiam

Rafał

Ah, no to dobrze o piec się juz nie martwię:) Skoro tak to troche "porzyje" nawet jak blacha jest cieńsza:) Oczywiście co do tekstu aukcji to uważam że jest troche zmanipulowany dla celów reklamowych..ale coż w sumie tak jest wszędzie i ze wszystkim;)

dziękuje za pomoc:)..podrawiam Asia

Oczywiście że jest troche zmanipulowany ale nas to nie razi bo znamy temat ale osoba nie obeznana w temacie kotłów morze być troche zawiedziona bo nie każdy prod wspomina że blacha zewn ma np. 4mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.