Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prosze O Pomoc W Doborze Pieca

Cris17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zakładam w domu centralne ogrzewanie(wczesniej byly piece kaflowe).Nie mam pojecia jaki kocil grzewczy wybrac.

Nadmienie iz mieszkanie ma 70m jest to stare budownictwo nie ocieplone grubosc murow ok 40-50cm.Mieszkanie jest podpiwniczone.

Zastanawiam sie nad piecami zasypowymi bez podajnika.

Prosze o pomoc.

Opublikowano

Witaj

Wszystko zależy od tego czym chcesz palić. Jeśli grubszy węgiel i drzewo to najlepiej wybrać dobry kocioł dolnego spalania. Jednak w twoim przypadku, ciężko będzie znaleźć odpowiedni zważając na małą powierzchnię- musiałby mieć 5-6 kw . Rozwiązaniem może być kocioł górnego spalania i palenie w nim od góry. W takim przypadku moc dobiera się nieco inaczej, można by było szukać czegoś w okolicach 10kw. Z dmuchawą-wtedy będziesz miał możliwość palenia miałem, lub z miarkownikiem na grubsze sorty węgla.

Jaki masz budżet na inwestycję?

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Na stare budownictwo, nieocieplone to najlepszym rozwiązaniem byłby kocioł dolnego spalania jednak jego moc jest zależna w takich przypadkach od stopnia zawilgocenia murów in wyższe tym mocniejszy kocioł albowiem są większe straty ciepła. W tym konkretnie przypadku (a jestem po słowie z autorem wątku o ile dobrze skojarzyłem) zalecałbym kocioł DS o mocy ok. 9kW, problem w tym że kotłów DS tej mocy jest bardzo mało i w ofercie podstawowej raczej są trudno dostępne. Jeżeli miałby to być górniak to ok 1m2 powierzchni lecz wówczas pozostaje palenie cykliczne i mniejszy komfort temperaturowy albowiem trzeba będzie taki kocioł przygaszać celem uzupełniania paliwa

Opublikowano

W tej cenie łatwo nie będzie, najmniejszy jaki znam to Kalvis 8kw lub Vienybe 10kw, ale te nie mieszczą się w Twoim pułapie cenowym. Można by pomyśleć nad Buderusem Logano s111-2 13,5kw+bufor tyle, że to znowu kolejne koszty związane z kupnem bufora.

Pozdrawiam

Rafał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.