Cris17 Opublikowano 3 Czerwca 2013 #1 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witam! Zakładam w domu centralne ogrzewanie(wczesniej byly piece kaflowe).Nie mam pojecia jaki kocil grzewczy wybrac. Nadmienie iz mieszkanie ma 70m jest to stare budownictwo nie ocieplone grubosc murow ok 40-50cm.Mieszkanie jest podpiwniczone. Zastanawiam sie nad piecami zasypowymi bez podajnika. Prosze o pomoc.
Rafal71642 Opublikowano 3 Czerwca 2013 #2 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Witaj Wszystko zależy od tego czym chcesz palić. Jeśli grubszy węgiel i drzewo to najlepiej wybrać dobry kocioł dolnego spalania. Jednak w twoim przypadku, ciężko będzie znaleźć odpowiedni zważając na małą powierzchnię- musiałby mieć 5-6 kw . Rozwiązaniem może być kocioł górnego spalania i palenie w nim od góry. W takim przypadku moc dobiera się nieco inaczej, można by było szukać czegoś w okolicach 10kw. Z dmuchawą-wtedy będziesz miał możliwość palenia miałem, lub z miarkownikiem na grubsze sorty węgla. Jaki masz budżet na inwestycję? Pozdrawiam Rafał
przemyslaw2ar Opublikowano 3 Czerwca 2013 #3 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Na stare budownictwo, nieocieplone to najlepszym rozwiązaniem byłby kocioł dolnego spalania jednak jego moc jest zależna w takich przypadkach od stopnia zawilgocenia murów in wyższe tym mocniejszy kocioł albowiem są większe straty ciepła. W tym konkretnie przypadku (a jestem po słowie z autorem wątku o ile dobrze skojarzyłem) zalecałbym kocioł DS o mocy ok. 9kW, problem w tym że kotłów DS tej mocy jest bardzo mało i w ofercie podstawowej raczej są trudno dostępne. Jeżeli miałby to być górniak to ok 1m2 powierzchni lecz wówczas pozostaje palenie cykliczne i mniejszy komfort temperaturowy albowiem trzeba będzie taki kocioł przygaszać celem uzupełniania paliwa
Cris17 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Autor #4 Opublikowano 3 Czerwca 2013 Moj budzet jesli chodzi o kupno pieca to ok 3tys.zl.Dobrze gdyby byl to piec dolnego spalania.Macie jakies konkretne modele,firmy?
Rafal71642 Opublikowano 3 Czerwca 2013 #5 Opublikowano 3 Czerwca 2013 W tej cenie łatwo nie będzie, najmniejszy jaki znam to Kalvis 8kw lub Vienybe 10kw, ale te nie mieszczą się w Twoim pułapie cenowym. Można by pomyśleć nad Buderusem Logano s111-2 13,5kw+bufor tyle, że to znowu kolejne koszty związane z kupnem bufora. Pozdrawiam Rafał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.