arczi10 Opublikowano 15 Maja 2013 #1 Opublikowano 15 Maja 2013 Witam kolegów Od samego początku instalacji mam z tym problem a zatem: Posiadam 2 zasobniki 200l podłączone tak jak w załączonym rysunku, i na pewno jest źle. Sytuacja wygląda tak że zawsze CWU schodzi z zasobnika 1 i nawet już jak jest zimna to nadal podawana jest z niego, zasobnik 2 praktycznie nie podaje CWU. Podawana CWU z zasobnika 2 jest dopiero jak przykręcę zawór znajdujący się przy zasobniku 1 na wyjściu na budynek. W celach testowych przydławiłem ten zawór praktycznie do minimum i wówczas powoli dodawana do wyjścia na budynek jest CWU z zasobnika 2. Na rysunku specjalnie pokazałem tylko zasilanie i pobór ciepłej ponieważ to o nie na pewno chodzi. Dodam że mam też rozprowadzoną i podłączoną cyrkulację ale z niej nie korzystam (cięcie kosztów grzania) i tak chcę żeby było. Zasobniki (z wężownicą) podpięte pod kocioł gazowy Poradźcie co zrobić Pozdrawiam
vernal Opublikowano 15 Maja 2013 #2 Opublikowano 15 Maja 2013 Witam, Podpowiedź nr 1: grzej tylko jeden zasobnik. Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 16 Maja 2013 #3 Opublikowano 16 Maja 2013 Z tym grzaniem jednego zasobnika to dobry pomysł ale pod warunkiem że kocioł ma zapas mocy aby w krótkim czasie nagrzać wodę na nowo. Podpowiedź 2 - zastosować elektrozawór przełączający, sterowany temp ze zbiornika nr.1. \jak temp wody spadnie poniżej wymaganej to następuje przełączenie na drugi zbiornik, wystarczy czujnik zanurzeniowy w pierwszym zbiorniku z zestykami sterującym - taka "automatyka" to koszt ok 100zł + elektrozawór o odpowiedniej średnicy. Takie rozwiązanie ma sens tylko wtedy gdy woda w zasobniku 1 prędzej się nagrzeje niż zużyje się woda z drugiego zasobnika, bo inaczej nie pomoże żadna automatyka. ;) Pozdr.
vernal Opublikowano 16 Maja 2013 #4 Opublikowano 16 Maja 2013 Z tym grzaniem jednego zasobnika to dobry pomysł ale pod warunkiem że kocioł ma zapas mocy aby w krótkim czasie nagrzać wodę na nowo. Strzelam, że w tym przypadku nie będzie z tym najmniejszego problemu.
arczi10 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor #5 Opublikowano 16 Maja 2013 Oj koledzy, muszą działać 2 zasobniki bo niestety ale brakuje czasem wody a że działają źle to faktycznie są braki (nieduży pensjonat sezonowy) zerknijcie na rysunek jak jest podłączona woda zimna, jest nacisk na zbiornik 1, może powinno być inaczej ?
Andrzej_M_ Opublikowano 16 Maja 2013 #6 Opublikowano 16 Maja 2013 Na hydraulice się kompletnie nie znam, ale można ten układ porównać z źródłami prądu. W elektryce nie należy źródeł prądu łączyć równolegle, bo te źródła nigdy nie mają takich samych parametrów. Pytanie do znawców tematyki hydraulicznej. Czy takich zasobników nie należało by połączyć szeregowo a w okresach o mniejszym zużyciu CWU jeden z zasobników byłby ręcznie odcinany zaworami.
vernal Opublikowano 16 Maja 2013 #7 Opublikowano 16 Maja 2013 Czy takich zasobników nie należało by połączyć szeregowo a w okresach o mniejszym zużyciu CWU jeden z zasobników byłby ręcznie odcinany zaworami. Cześć, No jasne, że trzeba je szeregowo połączyć i to bez żadnych zaworów dodatkowych itp. One sobie wtedy same dadzą radę i zawsze będzie dobrze. Czyli wyjście jednego dajemy do wejścia drugiego a wyjście drugiego normalnie na pensjonat. Pozdrawiam.
Vlad24 Opublikowano 16 Maja 2013 #8 Opublikowano 16 Maja 2013 Ja bym to zrobił na dwóch zaworach termostatycznych z czujnikiem na kapilarze. Jeden na wyjściu ciepłej wody na instalację, drugi przełączający zasilanie wężownic. Działało by jak elektrozawór, ale jeść nie wołało.
vernal Opublikowano 16 Maja 2013 #9 Opublikowano 16 Maja 2013 A odnośnie konieczności użycia drugiego to trzeba było od razu napisać, że pensjonat. Dlatego, że normalnie to wnioskuje się, że jak ktoś nie umiał połączyć 2 bojlerów poprawnie, to znaczy, że nie kuma o co chodzi. Skoro nie kuma to dlaczego miałby prawidłowo dobrać drugi zbiornik (raczej myślę, że nieprawidłowo to wymyślił, że drugi zbiornik ma być). Bo mogła być sytuacja, że wystarczyło w jednym zbiorniku przełożyć czujnik niżej zamiast kupować drugi... (jak jak niekumaty miałby to wymyślić???) Pozdrawiam.
Gość mak Opublikowano 16 Maja 2013 #10 Opublikowano 16 Maja 2013 Pierwszy błąd to dobór wielkosci podgrzewacza do zapotrzebowania. Błedne jest zastosowanie dwóch podgrzewaczy zamiast jednego. Sterowniki kotłów gazowych mają funkcje priorytetu cwu i zamiast montować kolejny zasobnik nalezało wymienić istniejący na większy. Pewne jest że w sposób naturalny nie zmusisz zasobników do przełanczania czyli trzeba stosować zewnętrzny układ sterujący tylko jaki nie bardzo wiem bo gotowca nie spotkałem. Kolejna rzecz to błędem było rezygnacja z cyrkulacji która przy rozległych układach jest niezbędna. Moim zdaniem powinieneś rozważyć modernizację całego układy podgrzewu cwu (mnie jest łatwo o tym mówić bo ja nie za modernizację nie płacę, własciwe ty też nie bo sfinansują to goscie pensjonatu) i zastosować duży zasobnik ( o wielkości pisać nie chcę bo wymaga to chociaż pobieznego policzenia) z dwoma wężownicami gdzie jedna będzie zasilana solarami a druga kotłem gazowym. W przypadku pensjonatu inwestycja może się zwrócić nawet w ciągu kilku miesięcy.
arczi10 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor #11 Opublikowano 16 Maja 2013 Słuchajcie, jest jak jest i na razie zbiorników nie będę zmieniał, przy każdym ze zbiorników są na wszystkich rurach zawory, także sezon się kończy i odcinam całkowicie 1 zbiornik ( bo po co grzać 2) ponieważ ja tu mieszkam cały rok to 200l jest "wyjście jednego dajemy do wejścia drugiego a wyjście drugiego normalnie na pensjonat." - to raczej nie wyda bo jak mówię przez większość czasu będzie działał tylko 1 zbiornik. Z tym przełożeniem czujnika to też by nie wypaliło, po prostu są sytuacje że nie nadąży grzać potrzebnej ilości wody i kocioł grzeje ale podczas jak jest pobór to nie nadąża.
arczi10 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor #12 Opublikowano 16 Maja 2013 Aha, no jeden z miejscowych hydraulików ma taki pomysł i mówi że to będzie działało: wyjście cwu na budynek zostaje jak jest, robimy przeróbkę doprowadzenie wody zimnej czyli najpierw iść do zbiornika nr. 2, zawinąć się rurą i dopiero iść do 1, podobno tzw. układ Tichelmana, tylko czy to zadziała ?
majschi Opublikowano 16 Maja 2013 #13 Opublikowano 16 Maja 2013 tak zadziała jeśli cujnik CWU bedzie w zasobniku nr 2 Czyli grzejesz dwa zasobniki równolegle a CWU wypływa tylko z zasobnika nr 1 daje to możliwość zmagazynowania CWU całego zbiornika nr 1 plus połowe nr 2 ( w zależności gdzie są wężownice ) ale nie ma możliwości grzania jednego zasobnika
vernal Opublikowano 16 Maja 2013 #14 Opublikowano 16 Maja 2013 Po co jakieś tichelmany, markietingi i inne ciekawe nazwy. Tu miałeś wyraźnie napisane: Czyli wyjście jednego dajemy do wejścia drugiego a wyjście drugiego normalnie na pensjonat. Dodać należy, że wejście zimnej wody na samym początku. Normalnie w szereg jak parówki albo kiełbaski ma to być połączone. Albo jak pociąg jedzie to ma wagoniki jeden po drugim, jeden się kończy a drugi zaczyna, tu się łączą, tył jednego z przodem drugiego. Albo jak kaczki małe maszerują jedna za drugą. Albo płynie sobie rzeka Dunajec, na mapie widać jak najpierw jest zbiornik Rożnów, potem się zwęża i drugi zbiornik, nazywa się Czchów, jeden za drugim. No nie wiem co tam w okolicy masz to się przyglądnij jak to szeregowo się robi. Po co jakieś tichelmany, nazwy obce, Polacy nie gęsi, popatrz na kaczki. To proste jak budowa cepa i w dodatku będzie działać. Pozdrawiam.
arczi10 Opublikowano 16 Maja 2013 Autor #15 Opublikowano 16 Maja 2013 Kolego vernal, nie szkoda Ci było czasu na te dziwne tłumaczenia ? i tak tego nie zrozumiałem albo źle wytłumaczyłeś. Zbytnio nie wyobrażam sobie tego że ciepła ma polecieć z jednego do drugiego i będzie dobrze, przecież kocioł mi grzeje oba i z tym nie ma problemu Nie wiem na jakiej zasadzie miało by to działać, no i poza sezonem jak będę odcinał jeden z zasobników. Z tego co zrozumiałem to ten hydraulik wytłumaczy to że jeśli mamy kilka zbiorników szeregowo podłącza się wylot na budynek zaczynając od pierwszego a odwrotnie dopływ zimnej czyli od ostatniego zaczynając i ma to działać, ale wole się jeszcze podpytać Was Pozdrawiam
SanitSystem Opublikowano 17 Maja 2013 #16 Opublikowano 17 Maja 2013 A po sezonie w tym zamknietym zbiorniku bedziesz kisił wode i zrobisz tam wylegarnie wszelkiego syfu ????
Gość Digitrax Opublikowano 17 Maja 2013 #17 Opublikowano 17 Maja 2013 ...i tak tego nie zrozumiałem ... To może zrozumiesz poniższy rysunek...
sambor Opublikowano 17 Maja 2013 #18 Opublikowano 17 Maja 2013 Z tym Tichelmannem to kolega Vernal trochę namieszał , ale ma rację - tu rozchodzi się i wyrównanie przepływów w obu wężownicach grzewczych i odbiorach CWU. Poniżej schemat jak to zrobić oraz co nieco na temat ogólnego układu Tichelmanna co to jest i czym sie to je http://pl.grundfos.c...ann-system.html Pozdr. PS Układ Tichelmanna ma zastosowanie głównie do kolektorów słonecznych i grzejników
Andrzej_M_ Opublikowano 17 Maja 2013 #19 Opublikowano 17 Maja 2013 A po sezonie w tym zamknietym zbiorniku bedziesz kisił wode ,,,, Obieg wody CWU będzie dalej odbywał się poprzez dwa zasobniki. Natomiast ogrzewany będzie tylko jeden zasobnik. ps. W międzyczasie jak pisałem posta kolega Digitrax dołączył schemat poglądowy układu
vernal Opublikowano 17 Maja 2013 #20 Opublikowano 17 Maja 2013 Obieg wody CWU będzie dalej odbywał się poprzez dwa zasobniki. Natomiast ogrzewany będzie tylko jeden zasobnik. A jeszcze w dodatku Sanit dobrze mówił, bo pisał do kolegi, który chce zamykać 1 zbiornik na zimę nie wiadomo po co ;) Myślę, że Sanit miał to samo na myśli co Ty Andrzejku. A czy czas mi się chce tracić? No cóż, nie jest to strata czasu, bo do końca tego roku przeczyta to ok. 5000-15000 osób. Jak 1% z nich coś zakuma po takim wpisie to będzie ogromny sukces a nie strata czasu. Tylko do końca roku... Pozdrawiam.
sambor Opublikowano 17 Maja 2013 #21 Opublikowano 17 Maja 2013 Taki jest niestety urok pensjonatów - kilka lat temu byłem na nartach w Niedźwiedziu pod Turbaczem i gospodarz bardzo przepraszał że nie ma ciepłej wody bo spuścili bojler po sezonie letnim i teraz jak ponownie napełnili to cieknie, a nowy taki sam ( samoróbka 300l) będzie za kilka dni. Na pytanie co się mogło stać odpowiedziałem - pewnie myszy :D Na to gazda - przecież mamy kota. :lol: Stąd wniosek - nie zakręcać , a kot niezależnie od tego też się może czasem przydać. Pozdr Ps Układ Tichelmanna bez obliczeń przepływów jest bardzo ciężko wykonać.
arczi10 Opublikowano 17 Maja 2013 Autor #22 Opublikowano 17 Maja 2013 No właśnie, a mi już 2 z mojej okolicy sugerują takie podłączenie i że to ma działać, myślę że dla tego też to sugerują co by jak najmniej przeróbek robić, podobno już takie rzeczy wykonywali i pracują prawidłowo. A ja nadal nie jestem pewien czy to zadział. Załączam rysunek: zimna ma najpierw podać na zasobnik nr 2 a później na 1, no i u mnie podłączenie rur do zasobników wygląda tak że wszystkie 5 idzie za zbiornikami i każda z rur ma trójnik przy zasobniku nr 1 i właśnie wszystko przypada na niego, czyli zasobnik nr 2 jest po prostu dalej i może dla tego chcą podać najpierw zimną na niego żeby to pchnęło ? Dodam że ja też nie chcę jakiś wielkich przeróbekm i zmian pozdrawiam
arczi10 Opublikowano 21 Maja 2013 Autor #23 Opublikowano 21 Maja 2013 No to odświeżę, co o tym sądzicie co narysowałem
Gość Digitrax Opublikowano 22 Maja 2013 #24 Opublikowano 22 Maja 2013 Nie zadziała tak jakbyś tego oczekiwał ...
Andrzej_M_ Opublikowano 22 Maja 2013 #25 Opublikowano 22 Maja 2013 ,,,, co o tym sądzicie co narysowałem Bardzo trudno zrównoważyć przepływy medium, gdy opory przepływu nie będą zrównoważone. Ale jak masz już dwóch fachowców, którzy preferują to samo rozwiązanie, to wystarczy rzut monetą i los wskaże na tego, który będzie musiał udowodnić przed Tobą swoje kwalifikacje. Nim wezwiesz fachowca zainwestuj około 24 zł PL i zakup sześć czujników temperatury LM35.Rozmieść je i przymocuj przylgowo, po trzy na każdym zasobniku. Oznajmij fachowcowi, że zapłatę uiścisz dopiero jak wskazania czujników temperatury będą prawie takie same. Skromna instrukcja do czujnika LM35 tutaj: http://www.henwyd.re...tyHTML/LM35.htm
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.