Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Piszę, gdyż mam problem z ogrzewaniem podłogowym.

W domu jest instalacja CO z piecem na paliwo stałe z jedna pompą obiegową, układ otwarty.

Ostatnio zostało do tej instalacji podłączone ogrzewanie podłogowe w kuchni. Sposób podłączenia na poniższym zdjęciu.

2802c3849a7dd8bam.jpg

Opis do zdjęcia:

1 - zasilanie

2 - powrót

3 - termostatyczny zawór mieszający ESBE VTA322 35-60

Problem jest taki, że po nastawieniu na tym zaworze temperatury ok. 45 ogrzewanie podłogowe działa tylko do momentu kiedy temperatura wody w układzie CO nie przekroczy tych 45 stopni później jakby przepływ wody w rurkach podłogówki ustaje wraz ze wzrostem temperatury. Kiedy piec wygasa i temperatura ponownie spada w okolice 45-50 ogrzewanie znowu zaczyna grzać.

Na co dzień w piecu pali się w przedziale 60-70 stopni.

I tutaj pytanie czy po zamontowaniu pompki do układu podłogówki ten problem zostanie rozwiązany.

Według mnie problemem jest to, że po przekroczeniu temperatury ustawionej na zaworze termostatycznym zawór ten zaczyna mieszać wodę z zasilania z woda z powrotu z podłogówki i zostaje zaburzone krążenie tej wody. Czy mam rację ??

I drugie pytanie dotyczące trochę innej sprawy, a mianowicie grzejników.

Na ostatnich poziomach w budynku grzejniki grzeją w połowie, mniej więcej tak jak na zdjęciu:

6bac2b759c977947m.jpg

Opis do zdjęcia:

1 - grzejnik jest gorący (temp 70?)

2 - grzejnik jest mocno ciepły, ale mniej więcej sądzę, że jakieś 15 stopni chłodniejszy niż w punkcie 1 (temp 55-60?)

3 - grzejnik jest ledwo letni (temp ok. 35-40?)

Na niższych kondygnacjach wszystkie grzejniki grzeją na całej swojej powierzchni z podobna temperaturą (70?)

Problem z połowicznym grzaniem występuje w 4 grzejnikach znajdujących się na najwyższym piętrze.

Co może być tego przyczyną ?? Grzejniki były kilkakrotnie odpowietrzane i bez skutku.

Czy może to wina pompy ?? Jest za słaba, w tej chwili ustawiona na 3 bieg. Pompa to LFP 25POr40A: 3 bieg czyli 75W

Co zrobić, aby te grzejniki na najwyższych piętrach zaczęły grzać poprawnie na całej swej powierzchni.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi.

Pozdrawiam

Opublikowano

co do podłogówki wydaje mi się że zawór który zastosowałeś do tego typu połączenia nie jest taki jak powiniwn być , ponieważ:

ten zawór po "otrzymaniu" zadanej temperatury zamyka przepływ wody w kierunku rurek plaskikowych zasilania podłogówki ,a otwiera przepływ między zasilanie-powrót rur głównych, co wprowadza zakłócenia w pracy całego CO.

W takim układzie połączenia powinieneś zastosować zawór termostatyczny do ogrzewania podłogowego ,który montujesz na rurkach powrotnych podłogówki, na nim nastawiasz żadaną temperaturę i kiedy już taka temperatura do niego doleci to wtedy się zamyka i "czeka " aż znowu spadnie żeby się ponownie otworzyć. Te połączenie między powrotem a zasilaniem co teraz masz założone jest zbędne.

Opublikowano

Przy piecach na paliwo stałe należy stosować układy mieszające z zaworem takim lub podobnym jak twój. Ja mam ESBE do temp. 42st. Konieczne jest stosowanie pompy mieszającej z termostatem przylgowym ustawionym na np 38st. Kiedy czynnik ciepła będzie niższy przepływ zapewni pompa przy piecu, jeśli temp. wzrośnie zawór ESBE obniży temperaturę poprzez domieszanie zimnej wody z powrotu. Bez dodatkowej pompy to nie zadziała. Głowice termostatyczne na powrocie nie zabezpieczą podłogówki przed spuchnięciem od zasilania 70st.

Opublikowano

Głowice termostatyczne na powrocie nie zabezpieczą podłogówki przed spuchnięciem od zasilania 70st.

Jeżeli masz odpowiednie zastosowane cementy-zaprawy do posadzek z ogrzewaniem podłogowym to 70*c krzywdy nie zrobi (to tak na marginesie) , jasne ,że układ o którym piszesz jest o wiele lepszy, ale widzę tutaj " mało skoplikawaną " myśl instalatora więc nie chciałem za bardzo utrudniać

Opublikowano

Jeżeli chodzi o podłogówke to zawór jest dobrze zamontowany tylko żeby to działało cały czas to za zaworem musisz zastosowac dodatkowa pompe na zasilaniu podłogówki. Bo tak zawór odcina zasilanie jak osiągnie ustawioną temperature zasilania. A dodatkowo jeszcze na zasilaniu podłogówki dobrze by było zastosować termostat przylgowy do wyłączania pompki po przekroczeniu temperatury granicznej. Pomoże to zabezpieczyć podłogówke przed uszkodzeniem na wypadek awarii zaworu mieszajacego

Opublikowano
Te połączenie między powrotem a zasilaniem co teraz masz założone jest zbędne.

Chodzi o tę rurkę (4) ??

4ceaf19a3984891bm.jpg

Instalator twierdził, że tędy ma "iść" chłodna woda z powrotu podłogówki do zaworu mieszającego.

Więc widzę, że tak jak sądziłem bez dodatkowej pompy się nie da.

Jaka pompę byście polecili ??

Jak wcześniej pisałem w instalacji Co jest LFP 25POr40A ustawiony w tej chwili na najwyższy bieg o mocy 75W.

Jak widać na schemacie są 2 pętle grzewcze. W sumie 68m rurek.

Wydaje mi się, że wystarczy na to jakaś pompa o małej mocy bo instalator twierdził, że w tych rurkach w sumie jest około 5l wody, więc jeśli ta LFP 25POr40A pracuje w instalacji gdzie jest w sumie około 300l wody, więc na 5 l, aż takiej pompy nie trzeba ?? Mam rację ??

A co sądzicie o drugim problemie dotyczącym grzejników.

Dziękuję za zainteresowanie tematem i wszelkie wskazówki.

Pozdrawiam

Opublikowano
Głowice termostatyczne na powrocie nie zabezpieczą podłogówki przed spuchnięciem od zasilania 70st.

Jeżeli masz odpowiednie zastosowane cementy-zaprawy do posadzek z ogrzewaniem podłogowym to 70*c krzywdy nie zrobi (to tak na marginesie) , jasne ,że układ o którym piszesz jest o wiele lepszy, ale widzę tutaj " mało skoplikawaną " myśl instalatora więc nie chciałem za bardzo utrudniać

witaj może krzywdy nie zrobi zaraz ale po paru latach napewno i nie będzie to tak efektywnie działalo jak by zastosował pompę ,zawór już ma ,z naszą pomocą zrobi sobie bardzo prosto mieszacz .