Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

montowalem sam instalacje co:powierzchnia grzewcza 230 m kw,moc pieca viadrus zeliwny na weglu 31 kw(poj wodna pieca 44 l,pojemnosc instalacji z grzejnikami ok 250 litrow)sa zamontowane dwa rozdzielacze (parter i pietro) do rozdzielaczy dochodzi rura 1 cal od rozdzielaczy alu-pex 16:2 do kazdego grzejnika osobna rurka(21 grzejnikow).

Instalacja nie ma wymuszonego obiegu poniewaz piec znajduje sie wyzej od czesci grzejnikow(czesc z tych grzejnikow grzeje czesc nie)

Piec posiada nadmuch i sterownik i teraz pytanie na piecu temp pracy to 70 st powrot 49-50 st jezeli ustawie temp pracy nawiewu na 55 st (czyli przy 55 st nawiew sie wylancza)w kotle tak buzuje ze musze otwierac okna zeby wychlodzic grzejniki gdyz nie sa w stanie za chwile przyjac kolejnej porcji ciepla,jezeli zmniejsze temp pracy nawiewu do 53 st w domu jest temp 18-19 st(przy zerowej na podworku,nie wiem co zrobic gdy przyjda mrozy).Praktycznie co 30 min trzeba biegac do kotlowni kontrolowac a przez noc temp spada gwaltownie w domu

Pompa grundfos 60(chodzi na 3 biegu) dom jest dosc duzy od kotla do najdalej polozonego grzejnika to w lini prostej ok 17 metrow (on nie grzeje),nad nim na pietrze znajduja sie dwa grzejniki i one grzeja

Co zrobic wymienic pompe?w jaki sposob przerobic instalacje zeby bylo dobrze?

Prosze o szybka pomoc idzie zima a mam dwojke malych dzieci,z gory Wielkie dzieki

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

coś tu nie gra - najpierw piszesz że niema wymuszonego obiegu, a następnie że pompa 60 pracuje na 3 biegu - to do czego ona służy?

Jeżeli żeczywiście nie masz wymuszonego obiegu a pompa służy np. do zasilenia zbiornika cwu, to te grzejniki na dole nie będą grzały.

czy kocioł jest podłączony przez zawór mieszający 4 lub 3 drogowy, czy instalacja jest odpowietrzona?

różnica pomiędzy zasileniem a powrotem rzędu 20 st. to sporo.

Wojtek

Opublikowano

Przepraszam popelnilem blad,chodzi o obieg grawitacyjny tego nie mam,co sluzy tylko do grzejnikow nie mam podlaczonego cwu i nie mam zadnego zaworu troj lub cztero,mialem zawor roznicowy ale woda krazyla w obwodzie z pompa (w kolko) i woda sie gotowala,musialem usunac.Podejrzewam ze przy zaworze cztero bedzie to samo ze woda bedzie krazyc miedzy zaworem i piecem.Dwa grzejniki sa 60 cm ponizej pieca i one nie grzeja (ten jeden jest oddalony ok 17 metrow)jezeli bym go podniusl wyzej czy mimo odleglosci dojdzie woda do niego?

Pozdrawiam

Opublikowano
montowalem sam instalacje co:powierzchnia grzewcza 230 m kw,moc pieca viadrus zeliwny na weglu 31 kw(poj wodna pieca 44 l,pojemnosc instalacji z grzejnikami ok 250 litrow)sa zamontowane dwa rozdzielacze (parter i pietro) do rozdzielaczy dochodzi rura 1 cal od rozdzielaczy alu-pex 16:2 do kazdego grzejnika osobna rurka(21 grzejnikow).

Instalacja nie ma wymuszonego obiegu poniewaz piec znajduje sie wyzej od czesci grzejnikow(czesc z tych grzejnikow grzeje czesc nie)....

Pozdrawiam

Witaj,

Kolego jeżeli nie masz wymuszonego obiegu w instalacji, to teoretycznie cyrkulacja nie będzie działać poniżej źródła ciepła, bo ciepła woda jako lżejsza idzie tylko do góry. Przypuszczam, że moc kotła dobrałeś właściwie do kubatury lub powierzchni całego a nie do połowy domku, to przy takim nadmiarze mocy to normalne, że masz problem. z odebraniem ciepła.

Proponuję jak najszybciej zamontować pompę obiegową.

Pozdrawiam

Wysłałeś sprostowanie kiedy pisałem odpowiedź, zawór czterodrogowy na pewno by nie zaszkodził, chyba u Ciebie chyba jest problem z regulacją układu, zmniejsz przepływy na najbliższych grzejnikach, a zostaw całkowicie otwarte na najdalszych, woda wybierze sobie najkrótszy tj. najmniej obciążony oporami obieg, a pozostałe grzejniki mogą być niedogrzane, dlatego kiedy przykręcisz zawory najbliższych grzejników wymusisz obieg przez te dalsze.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jaka powinna byc roznica temp- miedzy temp startu pompy a temp startu dmuchawy(na kotle mam 70 a nadmuch wlancza sie jak temp wody spadnie do 51 st i nawiewa do temp 53)czy to jest prawidlowo?

I jeszcze jedno pytanko jaka jest roznicy pomiedzy kotlem o pojemnosci 95 litrow wody a kotlem z 44 litrami wody,moze jak bym mial wiekszy litraz kotla byloby dobrze?

Pozdrawiam