GhostNet Opublikowano 26 Marca 2013 #1 Opublikowano 26 Marca 2013 Witam, Posiadam piec KWM- SP 19 z podajnikiem tlokowym firmy KOTŁOSPAW z Pleszewa. Rok produkcji pieca 2009. Sterownik to MENUET. W tamtym roku wszystko bylo ok, natomiast w tym roku palenie to udręka. Testowałem już rożny ekogroszek i teraz pale ekogroszkiem Krzesimir (kalorycznosc 27). Problem polega na tym ze mam problemy z osiągnięciem temperatury. Caly czas wacha sie w granicach 44 stopnia ustawiony mam na 55 stopni. C, przez co piec ciagle jest w trybie pracy. Czasami dorzuce recznie wegla na palenisko wtedy osiagnie wyzsza temperature natomiast zaraz ona spada. Piec czyszcze dosyc czesto (mysle jeszcze o przeczyszczeniu komina jezeli nic nie pomoze, bo moze sie tam jakis "syf" zawiesil). Prosilbym o jakies propozycje co do ustawien pieca lub jakies inne pomysly co moze byc przyczyna. Pozdrawiam
robogaz Opublikowano 27 Marca 2013 #2 Opublikowano 27 Marca 2013 Albo masz złe ustawienia (mało węgla na palenisku) albo węgiel jest wilgotny. Napisz jakie masz ustawienia tego manueta.
hektoras Opublikowano 27 Marca 2013 #3 Opublikowano 27 Marca 2013 Jak takie są objawy to próbuj bardzo powoli zwiększaj podawanie (by częściej, a tym samym więcej podawał opału) a jednocześnie zmniejszaj siłę nadmuchu wentylatora (tylko także stopniowo). Dodatkowo sprawdz i dokładnie przeczyść piec (dobrze podomykaj) i ewentualnie przymknij komin. Jeszcze takie pytanie: czy dobrze wypala ci opał? czym teraz palisz? ile popiołu (objętościowo i ew. wagowo) i po jakim czasie? U mnie jak było podobnie do twoich problemów to : 1. gorszy opał (palę więcej), 2. mało podawał opału. 3. za duży nawiew przy dobranym podawaniu (wolniejszy nadmuch). Może masz regulator z PID em to jak czytałem musisz poczytać posty w tym temacie a najważniejsze to przeczytaj dokładnie instrukcję jak będę problemy to zadźwoń do producenta powinni (jak firma solidna) doradzić. .
GhostNet Opublikowano 27 Marca 2013 Autor #4 Opublikowano 27 Marca 2013 Oto moje akutalne ustawienia sterownika: TEMP. KOSZA: 0' C TEMP. ZAŁ: OF 'C TRYB PRACY: 0 TERM. POK. ZAWOR: WYŁ. TERM. POK. KOTLA: WYŁ. CZUJNIK KOSZA: WYŁ. TRYB PRACY ZAWOR: WYŁ OBR. DM. WZROST: 0 CZAS PRACY CWU: 15 MIN PRIORYTET CWU: WYŁ TRYB PRACY CWU: ZIMA CZAS PRZESYPU: 25 CYKL CZAS ODŁ. POMPY CO: 2 MIN OBR. DM. PODT. 10 OBROTY DMUCHAWY 12 CZAS OCZEKIWANIA: 7 MIN KROTNOSC PODAW.: 4 CZAS DM. PODT.: 10 SEC CZAS KONTR. OBROT.: 90 SEC CZAS: PAUZY PODT.: 5SEC X 5 CZAS INICJACJI RUCHU: 15 SEC TEMP. ZAL. POMPY CO: 35'C NASTAWA CO MIN.: 40'C NASTAWA CO MAX.: 85'C HISTEREZA CO: 2'C ALOGORYTM PRACY: 2
GhostNet Opublikowano 28 Marca 2013 Autor #5 Opublikowano 28 Marca 2013 Chlopaki czy nikt nie jest w stanie mi pomoc? :(
GhostNet Opublikowano 28 Marca 2013 Autor #7 Opublikowano 28 Marca 2013 U mnie nie ma czegosc takiego jak czas podawania.. jest tylko czas pauzy podajnika i jest podawany w np.: 3secx5. Jest cos takiego jak czas inicjacji ruchu ale nie wiem co to jest. Podobno w piecach tlokowych nie ma czasu podawania..jest tylko w piecach z podajnikiem slimakowym. Dzwonilem wczoraj do serwisanta z pleszewa i kazal ustawic czas pauzy pod. na 10sec x 5 a dmuchawe na 8 w 24 stopniowej skali..nic to nie daje... Dziwne jest to ze jak dosypie recznie np 3 szufelki to temp. skacze blyskawicznie przy tych ustawieniach..tzn ze dmuchawa dziala ok a piec i komin sa czyste. Wczoraj piec pracowal na ustawieniach 2sec x 5 i dmuchawa na 15 i dobilem do 53 stopni na piecu ale 55 nie osiagnalem..tylko ze osiagnal 53 i zaraz zaczal spadac do 47-49 stopni. Wkurza mnie to ze piec praktycznie caly czas pracuje w ogole nie chodzi w fazie podtrzymania. Dlatego tymi ustawieniami narazie sie nie zajmuje. Dzisiaj chce jeszcze poobserwowac szuflade podajnika czy pracuje bez zarzutu i czy wegiel dobrze sie zsypuje do srodka tak to okreslil serwisant.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.