h3nio Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor #26 Opublikowano 15 Listopada 2014 Witajcie ponownie, Postanowiłem znów trochę powalczyć z moim kotłem i mam do rozwiązania jeden problem. Mianowicie, aby obniżyć w nim palnik musiałem wysunąć cegłę nieco przed pierwszy "wiszący wymiennik", w konsekwencji czego powstała pusta przestrzeń widoczna na fotografii (czerwony prostokąt). Niestety paliwo nie za bardzo ma ochotę się tam zsuwać (szczególnie gdy wysokość zasypu zrówna się z wysokością palnika), przez co robi się pewna, pusta odległość pomiędzy opałem i palnikiem, a co za tym dym nie ulega spaleniu, a płomień jest krótki i koloru niebieskiego. Próbowałem wstawić w to miejsce element szamotowy, ale spowodowało to jeszcze większe dymienie. Jeżeli ktoś miałby jakiś pomysł proszę pisać. PS. Opał to węgiel, sortyment groszek. H3nio.
h3nio Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor #27 Opublikowano 6 Stycznia 2015 W jednym z tematów o innym kotle poruszano kwestię wyglądu wymienników po określonej liczbie dni spalania, dlatego poniżej zamieszczam fotografie przedstawiające wymienniki w moim kotle po 6 dniach palenia po 12h. Wydaje mi się, że nie jest źle. Jednak jeśli można to proszę o opinie.
gondoljerzy Opublikowano 6 Stycznia 2015 #28 Opublikowano 6 Stycznia 2015 Na mój gust wygląda bardzo dobrze. Czy na drugim zdjęciu został odczyszczony fragment wymiennika? Ten ciemniejszy fragment?
h3nio Opublikowano 7 Stycznia 2015 Autor #29 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Tak, oczyściłem go trochę pogrzebaczem aby pokazać różnicę. Dzięki za komentarz.
rafus22 Opublikowano 28 Stycznia 2015 #30 Opublikowano 28 Stycznia 2015 witam mam taki kocioł tylko jest to SAS ale budowa ta sama długo paliłem w tym piecu od dołu z rożnym skutkiem najgorsze było osmolenie wewnątrz pieca i kopcenie z komina zaledwie wczoraj troszkę przerobiłem piec z nudów i pale w nim od góry .W obecnej chwili kocioł wygląda tak jak na obrazku Teraz tak wygląda piec po wypaleniu się węgla ok 20kg węgla wystarcza na 8 godz palenia powierzchnia do ogrzania 260m2 + 150L CWU czy jest jeszcze możliwość dłuższej stałopalnosci ? rosze o rade jeśli możecie. Mój piec ma moc 23kW.
h3nio Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor #31 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Nigdy nie paliłem w swoim kotle od góry, więc trudno mi się wypowiadać w tym temacie. Spróbuj poszukać informacji odnośnie Twojego kotła tutaj: https://forum.info-ogrzewanie.pl/tags/forums/Sas/ PS. Widzę Twój kocioł również posiada te "śmieszne" profile po bokach, które tylko przeszkadzają np. przy zmniejszaniu paleniska.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.