Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Potrzebują pomocy odnośnie ogrzewania małego mieszkania około 35m2 ocieplonego z zewnątrz i posiadające plastikowe okna. Czym najlepiej ogrzewać?

Aktualnie jest tam piec kaflowy w pokoju i w kuchni i chciałbym sie tego pozbyć ponieważ zajmuje to dużo miejsca.

A sprawa wygląda tak blisko mam rury do gazu lecz nie wiem jaki będą koszty podłączenia i kupna pieca jeśli mógłby mi ktoś choć trochę przybliżyć koszty takiej instalacji to byłbym wdzięczny.

Pod mieszkaniem mam piwnice i myślałem nad piecem w piwnicy na drewno ale tez nie wiem jakie są koszty i co jest potrzebne.

Która z tych instalacji będzie tańsza? Tak w przybliżeniu.

Edytowane przez koltotki89
Opublikowano

Kocioł gazowy to komfort i czystość właściwie bezobsługowe. Kocioł to niestety mniej uroku koszty montażu w zależności od tego jakie kotły zastosujemy. Mala powierzchnia a więc kotły z podajnikiem drogie i mocowo duże. Instalacja czyli grzejniki i rury to podobny wydatek tak dla gazu jak i dla innych rodzajów ogrzewania. Kocioł gazowy to kilkuset do kilku tysięcy złotych. Węglowy również. Cały koszt to ok. 6 - 7 tyś. złotych. Pamiętać należy o kominie w przypadku gazu może być wymagany wkład kominowy no i pozwolenie na budowę, co wiąże się z projektem dla podłączenia kotła gazowego. Węglowe będzie w tym przypadku tańsze.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Moim zdaniem przy tak małej powierzchni w dodatku ocieplonej, wszelkie kotły na paliwa stałe odpadają no może poza peletem.Kocioł prawie wogóle nie będzie miał obciążenia i więcej będzie stał w podtrzymaniu niż pracował, a to wszystko straty. Ogrzewanie gazowe to lepsze rozwiązanie tyle, że dość kosztowne. Piszesz, że masz piece kaflowe, więc może zastanów się nad jakimś małym kominkiem z płaszczem wodnym, lub z systemem dystrybucji gorącego powietrza, a piece kaflowe rozmontuj.

Pozdrawiam

Rafał

Edytowane przez Rafal71642
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie

Wydaje mi się jednak, że lepsze byłoby tutaj rozprowadzenie ciepłego powietrza, a nie płaszcz wodny, a to dlatego, że przy tak małym zapotrzebowaniu na moc, będziesz ciągle gotował wodę, a jeśli będziesz miał powietrzny, to najwyżej będzie troche za gorąco, po za tym jeśli miałbyś kominek z płaszczem wodnym, musiałbys mieć naczynie wzbiorcze, które musi być w najwyższym punkcie instalacji, jak masz strych to ok, ale w twojej sytuacji, musiałbyś je podwiesić pod sufitem czy coś, a to już raczej troche szpeci. Układ zamknięty odpada całkowicie w szczególności, że instalacja będzie wyjątkowo narażona na gotowanie wody w układzie. Co do pozwoleń to jeśli masz piece kaflowe to na powietrzny raczej nie będzie potrzebna zgoda, z płaszczem wodnym już może być potrzebna zgoda, ponieważ musisz wykonać instalacje, według jakichś wytycznych czy norm i to pewnie ktoś kompetentny musi sprawdzić i zalegalizować.Dokładnie nie wiem to są moje przypuszczenia, nie chce Cię wprowadzić w błąd, więc dobrze by było, żeby wypowiedział się ktoś kto zna się na przepisach budowlanych.

Pozdrawiam

Rafał

Edytowane przez Rafal71642