Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dom 170M2

januszj26

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dom ocieplony 2x5cm styropianu w murze z pustaka keramzytowego 25cm wew. i 12cm zew.Poddasze ocieplone wełną 25cm.

Kolega poleca mi piec Eko-cal dolnego spalania 17kw.Ma taki 12 lat i jest zadowolony. Ale każdy chwali co ma .

Opublikowano

Witam

17 KW do domu 170 m2 ocieplonym w takim standardzie to trochę za dużo, spokojnie wystarczy 14 Kw jak nie mniej. Z seryjnie produkowanych kotłów dolnego spalania coś tam idzie wybrać, ale jak chcesz dolniaka z prawdziwego zdarzenia, to pogadaj z Przemysławem z forum, wykonuje takie kotły i wygląda to naprawdę rewelacyjnie sam się przymierzam do kupna :).

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Witam

Dom ocieplony 2x5cm styropianu w murze z pustaka keramzytowego 25cm wew. i 12cm zew.Poddasze ocieplone wełną 25cm.

Kolega poleca mi piec Eko-cal dolnego spalania 17kw.Ma taki 12 lat i jest zadowolony. Ale każdy chwali co ma .

Na stronie producenta mało danych. Jest przekrój kotła BB, ma dużą powierzchnię wymiennika. Patrząc na wymiary kotłów w porównaniu do mocy gabarytowo niewielkie. Kocioł o mocy 33kW rozmiarowo odpowiada kotłom o mocach 10kW mniejszych innych producentów. Waga niska, więc producent spawa z cienkich blach.

Wypowiadam się wyłącznie na podstawie opisu ze strony producenta kotła.

Opublikowano

Witam i dzięki za dobre rady.A wie ktoś ile kosztuje i ile trzeba czekac na kociołek od Przemysława??

A może ktoś poleci mi coś dobrego i sprawdzonego choc mam świadomośc że są na tym forum przedstawiciele firm produkujących kotły ,którzy zachwalają swoje produkty i wciskają każdemu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

kolego trzeba umieć "dzielić ziarno od plew" tak to niestety jest, natomiast ludzie którzy się tu intensywnie udzielają to w większości zapaleńcy którzy przesiedzieli w kotłowni długie godziny aby jakoś udobruchać tą bestię którą dostali w sklepie wraz ze słowami "ta 30 będzie idealna do pańskich 150m" lub podobnie nieważne, poczytaj poradnik Timona choć to o kotłach automatycznych to znajdziesz tam wiele przydatnych informacji, do Przemysława2ar napisz na priv o dobór i cenę kociołka, ja mam prototyp od Przemka, jeśli nie masz za daleko to zapraszam na oględziny, ten http://www.fuego.pl/1901_DAKON_DOR16_16_kW.html kocioł będzie lepszym wyborem jako kocioł dolnego spalania a przez to że jest przewidziany do węgla brunatnego to na kamiennym będzie miał większą moc, tylko jakiego kotła byś nie wybrał to i tak trzeba uczyć się w nim palić

pozdrawiam RedEd

Opublikowano

Kolego Reded o piecach naczytałem się tyle że kręci mi się od tego w głowie. Gdy tylko córki dopuszczą mnie do komputera to siadam i czytam co się da.Boję się tego że wywalę ze 3,5tysia a potem będę się mordował z tym niewypałem z 10lat. Zależy mi na kotle oszczędnym i trwałym a takich jak na lekarstwo.

Opublikowano

Wbrew opinii użytkowników jak również producentów i dystrybutorów kotłów udzielających się na forum. Zamawiając kocioł oprócz budowy, zwracałem uwagę na deklarowaną wagę kotła, co oznacza grubość blach zastosowanych w budowie, oraz gwarancję. Jak kocioł jest dobrej jakości producent daje długi okres gwarancji, jeśli taki sobie to gwarancja zaczyna się od 2 lat.

Gdybym miał wystarczjącą ilość pieniędzy zakupiłbym kocioł z podajnikiem, ze względu na wygodę obsługi. Pozostałe kotły to loteria. W przypadku dolnego spalania przy zakupie szukałbym kotła który posiada wszystkie cechy jakie opisują użytkownicy dokonujący przeróbek.

Czyli, jeśli kocioł dolnego spalania to:

- oddzielne drzwiczki popielnikowe

- palnik szamotowy, z ceramicznymi dopalaczami

- wygodne drzwiczki załadunkowe

- dodatkowo podawane powietrze wtórne( bardzo ważne)

- wygodny dostęp do wyczystek

- odpowiednia masa kotła w przypadku stali

- długi okres gwarancji

Opublikowano

Witam ponownie

A może wziąłbyś też pod uwage, kotły odpalane od góry, jak zakupisz kocioł z dmuchawą to możesz palić znacznie tańszym miałem, te kotły mają mase zalet i jedną wade- trzeba codziennie rozpalać, ale jeśli przebolejesz ten fakt, będziesz się cieszył ekonomicznym i niemal bezdymnym spalaniem (wiem co mówie sam próbowałem tak palić), tyle, że kocioł odpalany od góry pasuje, żeby był troszke większej mocy, i tutaj te 17 Kw byłoby odpowiednie tak mi się wydaje.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

Wbrew opinii użytkowników jak również producentów i dystrybutorów kotłów udzielających się na forum. Zamawiając kocioł oprócz budowy, zwracałem uwagę na deklarowaną wagę kotła, co oznacza grubość blach zastosowanych w budowie, oraz gwarancję. Jak kocioł jest dobrej jakości producent daje długi okres gwarancji, jeśli taki sobie to gwarancja zaczyna się od 2 lat.

Gdybym miał wystarczjącą ilość pieniędzy zakupiłbym kocioł z podajnikiem, ze względu na wygodę obsługi. Pozostałe kotły to loteria. W przypadku dolnego spalania przy zakupie szukałbym kotła który posiada wszystkie cechy jakie opisują użytkownicy dokonujący przeróbek.

- długi okres gwarancji

Jezeli chodzi o kociol dolnego spalania to wszystkie twoje wymaganie spelnia kociol Przemka wiem bo go posiadam :D
Opublikowano

Ale i tak nie chce innego w porownaniu do trzech ktore zameczylem w ciagu 40 lat ten wypada najlepiej :P

Opublikowano

Witam

Dzięki za dobre rady ale ja to wszystko wiem. Mi bardziej zależy na podaniu konkretnego producenta kotłów a nie jaki ma byc piec. W końcu lat 90tych wyspawałem dobry kociołek i śmiga do dziś lecz jest to typowy górniak do wszystkiego. Kiedy go robiłem to węgiel kosztował ok 350zł i o ekonomi spalania się nie myślało.Wiem ile pracy i czasu kosztuje zrobienie od podstaw pieca ale to już inny temat.

Opublikowano

- długi okres gwarancji

Robert (za pozwoleniem) gdybym ja i zapewne większość forumowiczów miał wystarczająca ilość pieniędzy to zastosował bym elektryczne ogrzewanie podłogowe lub promienniki IR i bym się nie męczył z kotłami ,kotłownią i całym tym syfem, ale jak jest to wszyscy wiemy

Jeżeli chodzi o wagę kotła to np zamiast grodzi wodnej pomiędzy zasypem a komorą dopalającą wspawałbym płytę 25mm i kocioł ważył by 500kg a żywotność jego była by taka sama jak kotła z 3mm blach (oby nie krócej) albowiem korozja od strony płaszcza raczej bardzo rzadko występuje, częściej koroduje albo z zewnątrz pod wpływem wilgoci z otoczenia albo od środka pod wpływem działania kwasów (sporadycznie przy dmuchawie kocioł utlenia się z powodu ograniczonego odbioru ciepła w miejscu wysokich temp (kamień kotłowy).

oddzielne drzwi do popielnika - podnoszą koszt wykonania a wiele nie dają

szamotowa komora dopalająca - ok

wygodne drzwiczki załadunkowe

(czyt.pewnie duże) -ok ale przy węglu raczej nie jest to regułą

PW - ważne ale zależnie od stosowanego opału (koks go nie potrzebuje :) )

Wygodny dostęp do wyczystek -hmm kocioł ustawiony zgodnie z wytycznymi powinien mieć swobodny dostęp do

każdej jego części ;) ale zapewne miałeś na myśli aby wyczystki umożliwiały

swobodne czyszczenie wymiennika a nie przez jakieś dziuple

odpowiednia masa -każda masa kotła jest odpowiednia jeżeli producent udziela gwarancję na jego

prawidłowe działanie podczas okresu eksploatacji

długi okres gwarancji - jest ważny ale należy zwracać uwagę na rodzaj gwarancji , jej uwarunkowanie,

i koszty serwisowe w okresie gwarancyjnym

Ja bym dodał jeszcze wiele innych spraw ale i tak one bardzo szybko umykają przy codziennym użytkowaniu

Opublikowano

Witam Wszystkich i pozdrawiam

Kol. sambor Litewski Kalvis mnie nie interesuje i z Litwinami nie chcę miec nic wspólnego, ale dzięki za odpowiedz.Objeżdziłem znajomych , wiele sklepów i wniosek jest taki że w sklepach mówią co innego niż użytkownicy tych kotłów. Napiszcie mi dlaczego piec znanej firmy kosztuje ok 5000 a z doświadczenia wiem , że koszt produkcji to połowa ceny. Za co płacimy tą drugą połowę .Jest kilka pieców dobrych a cena jest adekwatna do produktu i tylko takie mnie interesują.

Opublikowano

Witam Wszystkich i pozdrawiam

Kol. sambor Litewski Kalvis mnie nie interesuje i z Litwinami nie chcę miec nic wspólnego, ale dzięki za odpowiedz.Objeżdziłem znajomych , wiele sklepów i wniosek jest taki że w sklepach mówią co innego niż użytkownicy tych kotłów. Napiszcie mi dlaczego piec znanej firmy kosztuje ok 5000 a z doświadczenia wiem , że koszt produkcji to połowa ceny. Za co płacimy tą drugą połowę .Jest kilka pieców dobrych a cena jest adekwatna do produktu i tylko takie mnie interesują.

Zadzwoń na przykład do Ogniwa Biecz i zapytaj o cenę prosto w fabryce a potem porównaj ze sklepową :D . I na pewno zobaczysz róznicę -_- a jak wielką to już Ci mogę odpowiedzieć :D
Opublikowano

Zazwyczaj producenci w swoich cennikach mają dużo wyższe ceny niż dystrybutorzy. Nie wiem jak w przypadku Ogniwa, ale inni producenci tak robią.

Dlaczego? Dlatego żeby indywidualni klienci nie zawracali im d...

Możesz przybliżyć co ci się w nim podoba. Kocioł jak kocioł. Kilku producentów wykonuje bardzo podobne konstrukcje.

Opublikowano

Mam pytanie do wszystkich, czy ktoś ma kociołek żywca Opal 16kw i co może o nim powiedziec. To chyba jedyny piec który mi się podoba pod każdym względem.

Kocioł w którym ja nie widzę nic nadzwyczajnego.Typowy śmieciuch.

Kupisz i od razu będziesz musiał kombinować jak w nim palić.Chcąć od góry? trzeba zaślepić prześwit pod pierwszym wymiennikiem i dorobić np KPW

Chcąc palić dołem? trzeba zaślepić górny prześwit nad wymiennikiem,dorobic palnik szamotowy i w jakis sposób doprowadzić tam jeszcze PW.

Ja bym takiego kotła nie kupił na pewno.Twój wybór.

pzdr.E

Opublikowano

...Napiszcie mi dlaczego piec znanej firmy kosztuje ok 5000 a z doświadczenia wiem , że koszt produkcji to połowa ceny. Za co płacimy tą drugą połowę .Jest kilka pieców dobrych a cena jest adekwatna do produktu i tylko takie mnie interesują.

Koszt roboczo godziny (kosztów produkcji i utrzymania) w małej lub sredniej firmie to ok 150zł w dużych zakładach nawet więcej i już masz odpowiedz.

Koszt materiałów nie był, nie jest, i nigdy nie będzie głównym wyznacznikiem kosztów produkcji

Do kosztów produkcji oprócz materiałów należy doliczyć koszty ponoszone na pracownika, koszty amortyzacji sprzętu, koszty energii, koszty paliwa (logistyka) podatki, akcyzy, certyfikaty i wiele innych opłat o których przeciętny klient nie ma pojęcia nawet koszty gwarancji a tym samym serwisu są niemałe i mogą stanowić 10% ceny produktu

Piszesz ze cena wysoka i ze 50% to marża, to ja zapytam dlaczego tak mało osób decyduje się na produkcję skoro to taki złoty interes? :)

Opublikowano

Witam

Z tym postem nr 18 to mi śię coś pokręciło po kilku głębszych , tak szczerze to nie pamiętam że go pisałem.

Przepraszam kolegów ale mi chodziło o kociołek eko cal 17kw KW czy ktoś ma taki kociołek i może coś o nim napisac.

Opublikowano

Kol Przemysławie pytasz dlaczego tak mało ludzi decyduję sie na taki interes .Takich firm jest bardzo dużo a problemem jest spadająca ilośc fachowców z dziedziny ślusarsko spawalniczej. Nie napisałem nic o kosztach za materiał tylko o kosztach produkcji a wiem ze koszty składają się z wielu czynników. Ale ja nie będę płacił za pensje dyrektorskie ,służbowe auta ,reklamę kadrę kierowniczą i na rodziny utrzymujmace się z firmy.

Pozdrawiam

Opublikowano

jeden kw na 10 metrów kwadratowych powinno byc ok,a jeśli chodzi producenta pieca to polecałbym DEFRO.Sam mam kocioł tej firmy i jestem bardzo zadowolony,ale polecam go wiekszości klientów którzy stawiaja na jakość.Piec kupuje się na długie lata więc nie można oszczędzać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.