Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dolniak I Antracyt, Jak To Ugryźć... ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Przed tym sezonem grzewczym zakupiłem nowy piec Zębiec KWKD 15kW.

Zmieniłem także miejsce zakupu węgla z powodu smoły w poprzednim piecu.

Teraz smoły w zasadzie nie ma ale jest kupe sadzy i już zapchany drugi kanał kominowy (temperatura na piecu utrzymywana około 60 stopni).

Narazie dziś zapodałem Sadpal na dobrze rozpalony piec, po uprzednim czyszczeniu pieca i komina.

Obecnie poważnie się zastanawiam nad zakupem Antracytu.

Pytanie do osób z praktyką:

Czy i ewentualnie jak palić Antracytem w piecu dolnego spalania na miarkowniku ciągu.

W zasadzie "jestem zielony" z wiedzy o paleniu i różnych jego sposopbach, więc proszę o porady i wypowiedzi jak dla laika.

Pozdrawiam...

MC_NEO

Opublikowano

,,,, Teraz smoły w zasadzie nie ma ale jest kupe sadzy i już zapchany drugi kanał kominowy (temperatura na piecu utrzymywana około 60 stopni). ,,,,

,,,, W zasadzie "jestem zielony" z wiedzy o paleniu i różnych jego sposopbach, więc proszę o porady i wypowiedzi jak dla laika. ,,,,

Spojrzyj na kotły kolegi Przemka i porównaj z swoim kotłem dolnego spalania.

Jak zauważysz zasadniczą różnice w konstrukcji kotłów, to myślę, że żadnej porady już nie będziesz od nas potrzebował.

Antracyt to zostaw sobie na deser.

Opublikowano

Taki deser bym powiedział solidny...

Kolega sobie w dolniaku na antracycie ruszta pięknie powyginał i lezą teraz w kącie :lol: .

Ale chyba używał dmuchawę.

Tak na poważnie, to nie bardzo mi się to widzi.

Antracyt idealnie nadaje się do dorzucania na żar - bardzo fajnie się wtedy spala.

Niestety ma słabe właściwości ciągnięcia żaru w dół oraz w bok.

Radzę spróbować.

Opublikowano

W typowym dolniaku antracyt spala się idealnie, bez dmuchawy, kol Heso napisał jasno i wyraźnie. Osobiście również paliłem w typowym dolnieku antracytem z powodzeniem, a z buforem 1 m3 dla domu 120 m2 to bajka. Jedno rozpalenie na 1 do 2 dni, a cwu przy okazji . Dla dolniaka z miarownikiem antek nie jest straszny, viadrus u 24 na miarowniku jedzie idealnie dla orzech II, latem z CWU daje radę.

Pozdrawiam

Opublikowano

Zaciekawił mnie temat. Muszę spróbować antracytu,jestem ciekaw jak się będzie palił w junkersie supraclass.Widziałem na składzie że mają,tylko czy to jest naprawdę antracyt?

Opublikowano

Kup na próbę, z wyglądu jest błyszczący, twardy i ma mały płomień. Na forum są zdjęcia z porównaniem z węglem kamiennym.

Pozdrawiam