czarnyf21 Opublikowano 16 Lutego 2013 #1 Opublikowano 16 Lutego 2013 Witam. W tym roku będe u siebie robił instalację co. Wiem, że o dobrego fachowca jest teraz trudno i postanowiłem troche byc zorientowanym w temacie. Chciałbym prosic o poradę odnośnie ogrzewania podłogowego a mianowicie pozwoliłem sobie zrobić zdjęcie u mojego sąsiada część kotlowni. Czy wykonanie takiego sterowania podlogówką jest dobre? Podobno wszystko działa bez zarzutów. Mam pewne obawy co do regulacji poszczegolnych obwodow. Dzięki za wszystkie informacje. Cytuj
KubaSko Opublikowano 16 Lutego 2013 #2 Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Witam według mnie schemat podłączenia powinien wyglądać tak jak na załączonym pliku. Filtr i zawór zwrotny klapkowy dałbym przed mieszaczem, co do zaworów odcinających to jeżeli masz je gdzieś wcześniej niż na zdjęciu to nie musisz dawać w miejscu jak na załączonym pliku. No i przede wszystkim inny rozdzielacz do podłogówki ten na zdjęciu jest do grzejników, do podłogówki powinien mieć rotametry i ewentualnie zawory pod elektrozawór. Jeśli chcesz sterować poszczególnymi obwodami to na rozdzielaczu musisz zamontować elektrozawory, centralkę, i regulatory pokojowe w poszczególnych pomieszczeniach. Np coś takiego : http://allegro.pl/in...3012610851.html Nie wiem jak sąsiad zamierza tym sterować i włączać Edytowane 16 Lutego 2013 przez KubaSko Cytuj
sambor Opublikowano 16 Lutego 2013 #3 Opublikowano 16 Lutego 2013 (edytowane) Witam Powiem krótko: ciesz się że to u twojego sąsiada a nie u ciebie. Poczytaj posty i porównaj co i jak to sam zobaczysz błędy Trochę teorii https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/12948-ogrzewanie-plaszczyznowe/ Pozdr. Edytowane 16 Lutego 2013 przez sambor Cytuj
czarnyf21 Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor #4 Opublikowano 17 Lutego 2013 Dzieki za komentarz mam już troche jasności. Dziwi mnie troche to, że mój sąsiad nie ma problemu z tą podłogówką wszystko grzeje fajnie, delikatnie. Fakt, że na każdej pętli ma taką samą temperaturę. Widziałem sam jak grzeje i nie widze dyskonfortu. Może z punktu widzenia technicznego jest nie bardzo. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Lutego 2013 #5 Opublikowano 17 Lutego 2013 Przy podłogówce woda będzie miała taką samą temp we wszystkich pętlach zasilanych z tego samego mieszacza. Natomiast istotne jest aby samo ogrzewanie działało.! podlogówka musi być zrobiona zgodnie ze sztuką i zdrowym rozsądkiem, musi mieć możliwość regulacji przepływu w każdej pętli osobno- czyli powinny być rotametry - pokazujące przepływ w pętli i pozwalające na regulację jego przepływu. Pozdr. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi