jmarecik Opublikowano 9 Lutego 2013 #1 Opublikowano 9 Lutego 2013 (edytowane) Witam. Zwracam się z prośbą o rozwianie mojego dylematu, który wzbudza we mnie trochę wątpliwości, bo po raz pierwszy uslyszałem opinię, która jest dla mnie trochę zaskakująca. Otoż od serwisu technicznego jednego z producentów sterowników (na tą chwilę pozostawmy bez nazwy producenta) otrzymalem informację że sterownik z protokołem PID i panel pokojowy (sterowanie temperaturą pieca i działaniem pompy CO/CWU) to zestaw, który nie powinien byś stosowany ze względu na poważne problemy z działaniem i nalezy stosować standardowe sterowniki (czyli ze zdefiniowanym na stałe parametrami częstotliwości/czasu/mocy dmuchawy w trybie przedmuchów). Na chwilę obecną używam takiego zestawu do pieca miałowego, zasypowego (z którego jestem zadowolony więc nie bardzo wiem o co chodzi) a przymierzajac się do instalacji, w ukladzie, oddzielnej pompy CWU rozpocząłem poszukiwania dobrego sterownika z protokołem PID obsługującego obie pompy oraz panel pokojowy co w konsekwencji skończyło się na otrzymaniu powyższego stwierdzenia. Czy ktoś ma logiczne wytłumaczenie takiego stanu rzeczy ? A może czegoś do końca nie rozumiem ? Z góry dziękuję za sugestie Edytowane 9 Lutego 2013 przez jmarecik Cytuj
vernal Opublikowano 9 Lutego 2013 #2 Opublikowano 9 Lutego 2013 Witam, Kolego, straciłeś tyle czasu a nie napisałeś/nie dowiedziałeś się najważniejszego. Jakie przykładowe "poważne" problemy. Dowiedz się tego jeszcze raz od serwisu, bo z podanymi dotąd argumentami nikt poważny dyskutował nie będzie. I jeszcze jedna niekonsekwencja. Znalazłeś sterownik obsługujący jednocześnie: 1. Kocioł przy użyciu PID (to nie jest protokół tylko algorytm). 2. Panel pokojowy. Czyli producent coś takiego zrobił a następnie zakazał użytkować.... Przyznasz, że dziwne ;) Cytuj
jmarecik Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor #3 Opublikowano 9 Lutego 2013 co do dodatkowych informacji .... 1/ producent którego sterownik z PID'em (i panelem pokojowym) używam w tej chwili nie produkuje (tak przynajmniej wynika z danych technicznych) sterownika z algorytmem PID obsługującego pompę CWU 2/ to nie od tego producenta otrzymałem informację od "nieprawidlowościach" działania takiego zestawu a od innego - nad którego sterownikiem się zastanawiam kluczową dla mnie funkcją w odniesieniu do: 1/ panela pokojowego - jest wyłączanie pompy CO w momencie osiągnięcia zadeklarowanej temperatury w pomieszczeniu 2/ sterownika z algorytmem PID - jest brak konieczności ustawienia zdefiniowanych na stałe parametrów przedmuchu (czas/częstotliwość przedmuchów/prędkość dmuchawy). w tej sytuacji (w odniesieniu jeszcze do Twojego posta), bo być może jestem w błedzie, czy praca w trybie "automatycznej" regulacji przedmuchów jest charakterystyczna TYLKO dla sterowników z algorytmem PID ? Cytuj
vernal Opublikowano 9 Lutego 2013 #4 Opublikowano 9 Lutego 2013 1/ producent którego sterownik z PID'em (i panelem pokojowym) używam w tej chwili nie produkuje (tak przynajmniej wynika z danych technicznych) sterownika z algorytmem PID obsługującego pompę CWU Skoro jesteś zadowolony, to: Kup osobny sterownik poniżej 100 zł, który obsługuje pompę cwu w odniesieniu do temp. kotła (2 czujniki temperatury) i tak będzie nie tylko najtaniej ale i najlepiej. 2/ to nie od tego producenta otrzymałem informację od "nieprawidlowościach" działania takiego zestawu a od innego - nad którego sterownikiem się zastanawiam Ale rozumiem, że ich sterownik taką funkcjonalność ma ale zabraniają używać (niech podadzą przykład/y, to jest ciekawe co tam nawymyślali fachowcy). 1/ panela pokojowego - jest wyłączanie pompy CO w momencie osiągnięcia zadeklarowanej temperatury w pomieszczeniu Taki rodzaj sterowania powoduje nieprzyjemne odczucia dla mieszkających. Należałoby zastosować lepszy sterownik pokojowy: Tybox, Diana itp. Wtedy będzie przyjemnie (pod warunkiem, że rury nie stukają przy zmianach temperatur wody). w tej sytuacji (w odniesieniu jeszcze do Twojego posta), bo być może jestem w błedzie, czy praca w trybie "automatycznej" regulacji przedmuchów jest charakterystyczna TYLKO dla sterowników z algorytmem PID ? Ogólnie można tak powiedzieć, PID to najłatwiejszy sposób osiągnięcia takiego efektu, dlatego nikt inaczej nie robi. Cytuj
jmarecik Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor #5 Opublikowano 9 Lutego 2013 Skoro jesteś zadowolony, to: Kup osobny sterownik poniżej 100 zł, który obsługuje pompę cwu w odniesieniu do temp. kotła (2 czujniki temperatury) i tak będzie nie tylko najtaniej ale i najlepiej. o i to jest coś o czym wogóle nie pomyślałem a wydaje się, że jest rozwiązaniem moich problemów. Myślisz, jak mniemam o czymś takim: http://www.sterownik...niki/cs-12.html Ale rozumiem, że ich sterownik taką funkcjonalność ma ale zabraniają używać (niech podadzą przykład/y, to jest ciekawe co tam nawymyślali fachowcy). nie, z rodziny ich sterowników z algorytmem pid żaden nie ma złącza do sterownika pokojowego a na pytanie "dlaczego ? i czy jest taka opcja" odpowiedź brzmiała iż taki zestaw powoduje niekontrolowany wzrost temperatury pieca i/lub niekontrolowane jego wygaszanie (czyli ze skrajności w skrajność) Taki rodzaj sterowania powoduje nieprzyjemne odczucia dla mieszkających. Należałoby zastosować lepszy sterownik pokojowy: Tybox, Diana itp. Wtedy będzie przyjemnie (pod warunkiem, że rury nie stukają przy zmianach temperatur wody). nieprzyjemne odczucia ? przejrzałem specyfikację Tybox (model 710) i nie widzę tam nic w czym mógłby mi pomóc jesli założymy że chcialbym mieć przez 24h/7d taką samą temperaturę w pomieszczeniu ? Cytuj
vernal Opublikowano 9 Lutego 2013 #6 Opublikowano 9 Lutego 2013 nie, z rodziny ich sterowników z algorytmem pid żaden nie ma złącza do sterownika pokojowego a na pytanie "dlaczego ? i czy jest taka opcja" odpowiedź brzmiała iż taki zestaw powoduje niekontrolowany wzrost temperatury pieca i/lub niekontrolowane jego wygaszanie (czyli ze skrajności w skrajność) Nie przejmuj się, nie wiedzą o czym mówią. Cytuj
vernal Opublikowano 9 Lutego 2013 #7 Opublikowano 9 Lutego 2013 o i to jest coś o czym wogóle nie pomyślałem a wydaje się, że jest rozwiązaniem moich problemów. Myślisz, jak mniemam o czymś takim: http://www.sterownik...niki/cs-12.html No takie coś. Tylko cena jest zaporowa, to nie powinno kosztować więcej niż 80 zł. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi